CIASTO: 1 1/2 szkl. maki 1/2 szkl. cukru 1 jajko 1 lyzka miodu 1 lyzeczka sody oczyszczonej 2 lyzeczki cieplego mleka maslo i tarta bulka to formy. MASA: 30 dag luskanych orzechow wloskich 10 dag. cukru 1/2 kostki masla 2 lyzki miodu. PRZYGOTOWANIE miod roztopic, sode rozpuscic w 2 lyzeczkach cieplego mleka, make przesiac przez sito, dodac pozostale skladniki i zagniesc ciasto. Rozwalkowac na 2 cm grubosci, tortownice o srednicy ok 22cm wysmarowac maslem i wsypac tarta bulka lub wylozyc papierem do pieczenia. Ciasto przelozyc do tortownicy, uformowac rant w wysokosci 3-4 cm. Ponakluwac. Orzechy posiekac, nagrzac piekarnik do ok. 180-200 stopni. Na patelni roztopc maslo, miod - dodac cukier i orzechy, ogrzewac, stale mieszajac az cukier sie lekko skarmelizuje, masa nie moze sie przypalic. Goraca rozlozyc na ciescie, ciasto wstawic do nagrzanego piekarnika i piec ok. 15-20 min.. Upieczone ciasto twradnieje a po kilku dniach mieknie.
ewaz1954