ciasto miodowo-orzechowe-pyyysznosci.txt

(0 KB) Pobierz
CIASTO:

1 1/2 szkl. maki
1/2 szkl. cukru
1 jajko
1 lyzka miodu
1 lyzeczka sody oczyszczonej
2 lyzeczki cieplego mleka
maslo i tarta bulka to formy.

MASA:

30 dag luskanych orzechow wloskich
10 dag. cukru
1/2 kostki masla
2 lyzki miodu.

PRZYGOTOWANIE

miod roztopic, sode rozpuscic w 2 lyzeczkach cieplego mleka, make przesiac przez sito,

 dodac pozostale skladniki i zagniesc ciasto. Rozwalkowac na 2 cm grubosci, 

tortownice o srednicy ok 22cm wysmarowac maslem i wsypac tarta bulka lub wylozyc papierem do pieczenia.

 Ciasto przelozyc do tortownicy, uformowac rant w wysokosci 3-4 cm. Ponakluwac.

Orzechy posiekac, nagrzac piekarnik do ok. 180-200 stopni. 

Na patelni roztopc maslo, miod - dodac cukier i orzechy, ogrzewac, 

stale mieszajac az cukier sie lekko skarmelizuje, masa nie moze sie przypalic.

 Goraca rozlozyc na ciescie, ciasto wstawic do nagrzanego piekarnika i piec ok. 15-20 min..

 Upieczone ciasto twradnieje a po kilku dniach mieknie. 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin