Legumina czeska4 jabłka,5 bułek,1 i 1/2 szklanki mleka,2 jaja,4 łyżki cukru,1/2 łyżeczki cynamonu,2 łyżki rodzynków,łyżka cukru pudru,masło i tarta bułka do formyŻółtka wymieszać z mlekiem, dodając 3 łyżki cukru oraz cynamon. Bułeczki pokroić w plastry i zalać mieszanka. Jabłka obrać, usunąć nasiona i drobno pokroić. Do jabłek dodać rodzynki i łyżkę cukru, mieszać. Ogniotrwałą miskę posmarować masłem, wysypać tartą bułką i układać warstwami: namoczone bułeczki, jabłka z rodzynkami namoczone bułeczki - jabłka itd, aby na wierzchu była warstwa bułek. Całość wstawić na 15 min. do średnio nagrzanego piekarnika. W tym czasie ubić sztywną pianę z białek, dosypując cukier puder. Pianę umieścić na wierzchu leguminy i ponownie wstawić na 10-15 min. do piekarnika, aż piana zapiecze się na jasnozłoty kolor. Zaraz podawać.From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
tatanka.com