Prawidloweodzywianie.pdf

(343 KB) Pobierz
Microsoft Word - PRAWIDŁOWE ŻYWIENIE CZŁOWIEKA.doc
OZ-05-33/08 Drezdenko, 25.09.2008r.
PRAWIDŁOWE ŻYWIENIE CZŁOWIEKA
Prawidłowy sposób odżywiania jest bezpośrednim czynnikiem gwarantującym
utrzymanie dobrego samopoczucia i zdrowia. Polega nie tylko na systematycz-
nym dostarczaniu organizmowi potrzebnych składników odżywczych i energii,
ale także na odpowiednim rozłożeniu prawidłowo przyrządzonych posiłków
w ciągu dnia.
Składniki pokarmowe niezbędne do odżywiania organizmu to :
* Białko – jest jednym ze składników budulcowych kości, mięśni, skóry, krwi
i wszystkich tkanek naszego ciała. Białko zwierzęce znajduje się w mięsie, dro-
biu, rybach, jajach, mleku, kefirach i serach. Białko roślinne występuje w fasoli,
grochu, soczewicy, soi i orzechach.
* Węglowodany- są one składnikiem odżywczym. Dostarczają głównie energii.
Węglowodany znajdują się w owocach, warzywach, pieczywie, kaszach, płat-
kach zbożowych, ryżu, kukurydzy, ziemniakach i roślinach strączkowych
(fasola, groch, soja itp.)
* Tłuszcze – są najważniejszym składnikiem energetycznym naszego pożywie-
nia. Niektóre służą jako materiał budulcowy organizmu. Tłuszcze znajdują się
w maśle, słoninie, smalcu, przetworach mięsnych, pełno tłustym mleku, olejach,
oliwie z oliwek, margarynie, orzechach i tłustych rybach.
* Witaminy i składniki mineralne - to substancje niezbędne dla człowieka.
Witaminy znajdują się w ciemnym pieczywie, płatkach zbożowych, mleku,
mięsie, rybach, jajach, warzywach, olejach roślinnych, soi, pszenicy.
Składniki mineralne znajdują się w mięsie, rybach, drobiu, pełno ziarnistym
chlebie, nasionach strączkowych, kaszy gryczanej oraz w płatkach zbożowych.
Podstawą prawidłowego żywienia jest spożywanie różnorodnych produktów
oraz właściwa ich ilość. Nie istnieje produkt spożywczy, który zawierałby
wszystkie niezbędne składniki odżywcze w odpowiednich, potrzebnych dla or-
ganizmu ilościach. Tylko wykorzystanie wielu różnych produktów pozwala na
właściwe zbilansowanie diety.
Produkty spożywcze można podzielić na 5 grup, zawartych w Piramidzie Zdro-
wego Żywienia, opracowanej w Polsce przez Instytut Żywności i Żywienia
(zmodyfikowana wersja):
Piramida Zdrowego Żywienia (wg Instytutu Żywności i Żywienia)
714707573.002.png 714707573.003.png
W piramidzie zdrowego żywienia znajdziemy
od dołu
Składnik odżywczy Występowanie Częstotliwość spożywania
Węglowodany
pieczywo
mąka
makarony
ryż, kasza
codziennie
warzywa
ziemniaki
kapusta, kalafior
i inne
jak najczęściej
owoce
cytrusy
owoce sezonowe
kilka razy dziennie
nabiał
sery
mleko itp.
2 razy dziennie
białko/mięso
wieprzowina
drób itp.
raz dziennie
Produkty zbożowe (węglowodanowe) – możemy spotkać pod różnymi
postaciami – ciemne pieczywo, kasze, płatki zbożowe, musli, makarony.
Produkty z tej grupy są dobrym źródłem węglowodanów złożonych,
białka roślinnego, witamin z grupy B – głównie B 1 , B 2, B 6 i PP, a także
błonnika regulującego pracę przewodu pokarmowego. Zawierają one też
pewne ilości składników mineralnych. Zawartość składników odżyw-
czych w tych produktach jest uzależniona od stopnia przemiału. Biała
mąka, jasne pieczywo, dokładnie oczyszczone kasze zawierają mniej
błonnika, witamin i składników mineralnych niż grube kasze mniej
oczyszczone, ciemne pieczywo i ciemne mąki. Produkty zbożowe ze
względu na wysoką zawartość węglowodanów są dobrym źródłem ener-
gii.
Warzywa i owoce są bogatym źródłem witamin (zwłaszcza witaminy C
oraz beta-karotenu i innych karotenoidów), soli mineralnych, błonnika.
714707573.004.png 714707573.005.png 714707573.001.png
Witaminy i flawonoidy zawarte w warzywach i owocach mają działanie
przeciwnowotworowe i przeciwmiażdżycowe. Potas, występujący
w sporych ilościach w warzywach, obniża ciśnienie krwi. Błonnik w
nich zawarty nie tylko reguluje pracę przewodu pokarmowego i zapo-
biega zaparciom, ale także obniża stężenie cholesterolu w surowicy
i poprawia tolerancję glukozy. Zapobiega również nowotworom jelita
grubego. Antyoksydanty zawarte w warzywach i owocach zapobiegają
starzeniu się komórek, przez co przedłużają młodość. Warzywa i owoce
są niskokaloryczne, dlatego tak istotne jest ich spożywanie w zapobie-
ganiu nadwadze i otyłości.
Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia,
na które zapotrzebowanie jest wysokie w okresie intensywnego wzrostu
(dojrzewanie) u nastolatków. Mleko zawiera białko pełnowartościowe
dobrze przyswajane przez organizm ludzki oraz jest źródłem wit. B 2 ,
i D. Produkty spożywcze otrzymane z mleka , a zawierające dużo tłusz-
czy, jak masło, tłuste sery żółte, stanowią dobre źródło witaminy A.
Młodzież, kobiety ciężarne i karmiące matki powinni spożywać 3-4 por-
cje mleka i jego przetworów. Bardzo korzystne jest stosowanie obok
mleka sfermentowanych napojów mlecznych (jogurty, kefiry) i serów
twarogowych.
Mięso (czerwone, drób, wędliny, ryby, jaja) powinny występować
w co najmniej jednym posiłku w ciągu dnia, ale nie więcej niż 2-3 por-
cje. Są one źródłem wysokowartościowych białek zwierzęcych i tłusz-
czów oraz witamin z grupy B – głównie wit. B 12 , B6, PP. Należy wybie-
rać chude gatunki mięs i spożywać je z umiarem. Spożywanie ryb,
szczególnie morskich 2-3 razy w tygodniu, zamiast mięsa, należy do za-
sad profilaktyki niedokrwiennej choroby serca, ze względu na obecność
bardzo korzystnych nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy ome-
ga 3.W tłustych gatunkach ryb i wątrobie występuje witamina D. Nasio-
na roślin strączkowych, szczególnie soja, będące również dobrym źró-
dłem białka, mają także znaczenie w profilaktyce miażdżycy. W tej gru-
pie są również składniki mineralne, takie jak potas, fosfor, żelazo, siar-
ka, sód, chlor. Ryby morskie zawierają ponadto jod.
Woda jest niezbędnym składnikiem pożywienia ze względu na rolę
w regulowaniu temperatury ciała, transporcie składników odżywczych
oraz w reakcjach biochemicznych w organizmie. Wodę przyjmuje się
w postaci: różnych płynów (zalecana ilość to ok. 1,5 l/dobę) oraz wraz
z żywnością – wiele produktów ją zawiera, głównie owoce i warzywa
(średnio do 0,7 l/dobę). Zwiększona ilość płynów jest konieczna w cza-
sie upałów oraz podczas chorób przebiegających z gorączką, albo wy-
miotami lub biegunką. Również przy dużej aktywności fizycznej i poce-
niu się należy uzupełniać wodę w większej niż zwykle ilości.
Inne produkty nieuwzględnione w piramidzie zdrowego żywienia:
Poza produktami niezbędnymi należy pamiętać o tzw. produktach dozwolo-
nych, ale w ograniczonych ilościach, do których zalicza się tłuszcze, cukier
oraz sól. Właściwe zbilansowanie spożywania tych produktów ze sposobem
życia ma na celu zmniejszenie ryzyka chorób żywieniowo zależnych, do któ-
rych należą choroby układu krążenia, cukrzyca typu 2, otyłość, nadciśnienie
tętnicze i próchnica zębów.
Tłuszcze – ponad 50 % spożywanego tłuszcz stanowi tzw. tłuszcz ukry-
ty, występujący w produktach, lecz niewidoczny „na pierwszy rzut oka”.
Natomiast tłuszcze widoczne, to oleje roślinne, miękkie margaryny oraz
masło, smalec, tłuszcz w mięsie i wędlinach. Tłuszcze zwierzęce powin-
ny być spożywanie w umiarkowanych ilościach, ponieważ podnoszą one
poziom cholesterolu w surowicy i zwiększają krzepliwość krwi. Oleje
roślinne nie wykazują takiego działania. Najczęściej poleca się ich spo-
żywanie w ilości 2 łyżek dziennie, a wśród olejów roślinnych najko-
rzystniejsza jest oliwa z oliwek lub olej rzepakowy.
Cukier – można uzupełnić nim produkty z pięciu grup, ale należy kon-
trolować jego spożycie.
Sól – zwiększona podaż soli kuchennej zwiększa ryzyko rozwoju nadci-
śnienia, a także nowotworu żołądka. Aby zmniejszyć ilość soli, należy
jak najrzadziej kupować potrawy solone i konserwowane, nie dodawać
soli do potraw, zastępować ją np. ziołami. Należy również pamiętać, że
dużo soli znajduje się w wędlinach.
10 zasad zdrowego żywienia:
Zgłoś jeśli naruszono regulamin