Filet szpikowany anchois i rozmarynem.rtf

(7 KB) Pobierz
Filet szpikowany anchois i rozmarynem

Filet szpikowany anchois i rozmarynem

 

Składniki na 4 porcje:

duży filet z dorsza

puszka anchois

kilka gałązek rozmarynu (lub 2 łki suszonego)

3 łki soku z cytryny

2 cebule

bek czosnku

6 łek oleju

łka przecieru pomidorowego

duży słoik (80 dag) pomidorów w zalewie

l

pieprz

pieprz cayenne

sproszkowana słodka papryka

cukier

 

Zacznij od przygotowania ryby: umyj ją, skrop sokiem z cytryny i oprósz pieprzem. Czubkiem noża zrób w niej nacięcia, wsuń w nie fileciki anchois i listki rozmarynu. Pozostałym rozmarynem posyp rybę i odstaw pod przykryciem w chłodne miejsce.

 

Czosnek i cebulę obierz - cebulę drobno pokrój, a czosnek rozetrzyj. Następnie rozgrzej na dużej patelni 4 łki oliwy i zeszklij na niej cebulę. Potem dodaj czosnek, przecier pomidorowy i łodkiej papryki.

 

Pomidory osącz na sicie z zalewy, wymieszaj drewnianą ł z cebulą i dodatkami. Dopraw solą, 1/2 łeczki cukru, pieprzem cayenne - tak przygotowane podgrzewaj bez przykrycia 20 min.

 

Sos pomidorowy przelej do płaskiej foremki. Połóż lekko osoloną rybę, skrop ją olejem, wstaw do piekarnika o temp. 200°C i piecz 20-25 minut. Następnie foremkę z rybą przełóż wyżej i piecz jeszcze 5-10 minut.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin