Jajecznica wykwintna wg.Piotra Machalicy4 jaja, 2 pomidory, 1/2 szklanki mleka, 4 łyżki gęstej śmietany, 1 pęczek szyczypiorku, parmezan do posypania, gałka muszkatołowa do smaku, masło do smażenia, sól, cukier Umyć jajka, wbić do miseczki. Wlać śmietanę i mleko. Dodać pół łyżeczki cukru i sól do smaku. Całość bardzo dokładnie roztrzepać (dużym widelcem lub trzepaczką). Ułożyć dwa pomidory na sitku, przelać wrzątkiem. Przełożyć je na talerzyk. Dokładnie obrać ze skórki, a następnie pokroić w plasterki. Posypać solą. Nad-Rozgrzać masło na dwóch patelniach. Na jednej krótko podsmażyć pomidory. Na drugiej usmażyć jajka. W trakcie smażenia posypać je startą gałką muszkatołową. Opłukać szczypiorek, osuszyć, posiekać. Gotową jajecznicę posypać szczypiorkiem i pokruszonym parmezanem. Do tego świeży rogalik i sok pomarańczowy. "Tele Tydzień"
raziel08