Sernik z kratką.docx

(139 KB) Pobierz

Sernik z kratką

 

Składniki:

·         1 kg sera

·         1 szklanka cukru (może być więcej jeśli ktoś lubi słodko)

·         2 budynie śmietankowe lub waniliowe (mogą być z cukrem)

·         9 jaj

·         paczka rodzynków

·         1 kostka masła (może być 1/2 kostki margaryny "Kasi" + 1/2 kostki masła)

·         cukier waniliowy

·         1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Przepis:

 

Cukier, cukier waniliowy, masło i żółtka utrzeć mikserem 10 minut. Następnie małymi partiami dodawać ser (zmielony 1 raz przez maszynkę) i ucierać. Dodać budynie oraz proszek do pieczenia i dalej ucierać. Ubić pianę na sztywno i dodać do masy. Delikatnie dobrze wymieszać. Dodać rodzynki opruszone mąką.
 
Masę serową możemy upiec ze spodem z ciasta kruchego lub samą. Piec w temperaturze 150 - 160 stopni C około 1,5 godziny, aż będzie złoto - brązowy.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin