Przepisy spiżarniane (1914).pdf

(21805 KB) Pobierz
ZAKŁAD KÓRNICKI
(SZKOŁA DOMOWEJ PRACY W ZAKOPANEM)
PRZEPISY
SPIŻARNIANE
~6:I
NAKŁADEM BIBLIOTEKI KÓRNICKIEJ
.1914
892205553.003.png
ZAKŁAD KÓRNICKI
(SZKQ,~A DOMOWEJ PRACY W ZAKOPANEM)
P'RZEPIsr
SPIZARNIANE
~~
'}·fKKŁADEM BIBLIOTEKI KÓRNICKIEJ
1914
892205553.004.png
DZIAŁ KONSERW
KONSERWY STERYLIZOWANE
OGÓLNE UWAGI O STERYLIZOWANIU
'2AerjilWW"dIirt: ,t.:zjil wipAuWrerire 'W<lZnt 'Z<i.J-
muje miejsce w dziale konserw; daje ono możność
przechowywania w stanie świeżym artykułów spo-
żywczych przez czas dłuższy zapomocą uchronie-
nia tychże od dostępu powietrza. Wyjałowienie
czyli ogrzewanie danego produktu do odpowie-
dniej temperatury bez dostępu powietrza odbywa
się zapomocą umyślnie do tego urządzonych sło­
jów i aparatu. Do najbardziej rozpowszechnionych
należy aparat Wecka (rys. 1). Aparat ten mieści
"
892205553.005.png
-4 -
-$ -
si« w kociołku, zamkniętym pokrywą, w której
osadzony jest termometr (rys. 2). Słoje używane
do
o
~1'
aparatu apa·
II
/I.
tnone są szklanną
pokrywką i krąż·
kiem gumowym,
który się umiesz-
cza między sło­
jem a pokrywką
(rys. 3 i 4). Nie-
odzowne są też Rys. l.
sprężynki. nakła- 8. płyta do ustawiani a słojów. b. nlrka.
dane na słoje w ce- c. otwory IV n.:rce IV celu wkładallia
. . i przytrzymywania ~pn;tyn i talerty-
lu uszczelnienia ków, d.sprętyn3 poprzecznic Iny-
t chże w apara de. man~ IV celu lI.'łoicnia jej w ot\\' .ir
y furkI. 8. ~:/;Ur na końcu ~prl;!iyny.
Sprężynki mogą f. sprętyna przym ocowana do słoja.
b
Guma
Rys . 3.
iCh
Rys. 6.
Ry s . 5 .
.. "
·
d
~
~- ,,~'
t
II· talenyk do ustaw iania słojów.
ye O apara U
dostosowane (rys. 5) lub też zupełnie oddzielne
(rys. 6).
Zamykanie słojów, mających sprężyny oddzielne,
uskutecznia się w następujący sposó~: słój napeł·
nić, zostawiając 1'/, cm. wolnej przestrzeni. nałożyć
krążek gumowy, pokrywę i sprężynę (rys. 7). Tak
zamknięty słój wstawić do aparatu, umieszczonego
, ł lO,
Guma
Rys. 4.
.
R ys. 7.
.
892205553.006.png
-7-
-6-
szczenie bakteryi, znajdujących się w danym pro-
dukcie; dlatego też niektóre jarzyny i mięsne
potrawy sterylizować należy drugi raz po upływie
dwóch lub trzech dni. Przy pierwszem sterylizowa-
niu bakterye zostają wprawdzie zniszczone, ale od-
porniejsze na wyższą temperaturę zarodniki nie giną
i rozwijają się dopiero po dwóch lub trzech dniach.
w kociołku. O ile sprężyny są do aparatu dosto-
sowane, słoik zamknięty gumą i pokrywką ustawić
na aparacie, wziąć sprężynfC, włożyć ją poprzecz-
nie w otwór rurki, następnie odwrócić okrągło
wygiętym końcem na dół, dosunąć do pokrywki
słoja i nacisnąć nią mo~no tak, :łby koniec sprę­
żyny, zaczepiony w otworze znajdował się na
jednym poziomie z okrągło wygiętym końcem
tejże sprężyny (rys. 1). Gdy już wszystkie słoje
przymocowane, wstawić aparat do kociołka. Po
umieszczeniu aparatu wlać do kociołka wody tyle,
aby dochodziła do 3/. wysokości słoików, poczem
kociołek wstawić na ogień *). Pod wpływem ciepła
wytwarza się w każdym słoiku para, która skut-
kiem swej prężności wypycha zawarte w słoiku
powietrze. Po wyjęciu z aparatu słój stygnie, sku-
tkiem czego para wodna, znajdująca się między
zawartością słoika a pokrywą skrapla się; na miejsce
jej wytwarza się próżnia, która powoduje uszczel-
nienie słoja, dzifCki ciśnieniu powietrza z zewnątrz.
Sterylizar::ya ma na celu nietylko odosobnienie
dartego produktu od dostępu powietrza, ale i zni-
Do wyjałowienia tylko zupełnie świeże pro- '
dukty przygotowywać trzeba; nieświeże trzymać
się nie Qędą.
Przy wyjaławianiu:
1) temperatura wody, którą wlewamy do ko-
ciołka powinna odpowiadać temperaturze zawar-
tości słojów;
2) danego produktu nie wyjaławiać przy
wyższej temperaturze niż to podane w przepisie;
3) wodę w kotle zagrzewać szybko przy wyja-
ławianiu jarzyn, powoli przy wyjaławianiu owoców;
4) brzegi słoików, pierścienie gumowe i po-
krywki powinny być suche i czyste; w przeciwnym
razie słoiki się nie uszczelnią.
Baczną też uwagę zwrócić należy na dobroć
termometru. Aby się przekonać o dobroci termo-
... ) o He słoiki są ustawione jedne nad drugimi, woda pokrywać muo;i
całkowicie słoiki, usta wione na płycie.
2
892205553.001.png 892205553.002.png
 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin