Przepisy spiżarniane (1914).pdf
(
21805 KB
)
Pobierz
ZAKŁAD
KÓRNICKI
(SZKOŁA
DOMOWEJ PRACY W ZAKOPANEM)
PRZEPISY
SPIŻARNIANE
~6:I
NAKŁADEM
BIBLIOTEKI KÓRNICKIEJ
.1914
ZAKŁAD
KÓRNICKI
(SZKQ,~A
DOMOWEJ PRACY W ZAKOPANEM)
P'RZEPIsr
•
SPIZARNIANE
~~
'}·fKKŁADEM
BIBLIOTEKI KÓRNICKIEJ
1914
DZIAŁ
KONSERW
KONSERWY STERYLIZOWANE
OGÓLNE UWAGI O STERYLIZOWANIU
'2AerjilWW"dIirt:
,t.:zjil
wipAuWrerire
'W<lZnt
'Z<i.J-
muje miejsce w dziale konserw; daje ono
możność
przechowywania w stanie
świeżym artykułów
spo-
żywczych
przez czas
dłuższy zapomocą
uchronie-
nia
tychże
od
dostępu
powietrza.
Wyjałowienie
czyli ogrzewanie danego produktu do odpowie-
dniej temperatury bez
dostępu
powietrza odbywa
się zapomocą umyślnie
do tego
urządzonych sło
jów i aparatu. Do najbardziej rozpowszechnionych
należy
aparat Wecka (rys. 1). Aparat ten
mieści
"
-4 -
-$ -
si«
w
kociołku, zamkniętym pokrywą,
w
której
osadzony jest termometr (rys. 2).
Słoje używane
do
o
~1'
aparatu apa·
II
/I.
tnone
są szklanną
pokrywką
i
krąż·
kiem gumowym,
który
się
umiesz-
cza
między sło
jem a
pokrywką
(rys.
3
i
4).
Nie-
odzowne
są też
Rys. l.
sprężynki. nakła-
8.
płyta
do ustawiani a
słojów.
b. nlrka.
dane na
słoje
w
ce- c. otwory
IV
n.:rce
IV
celu
wkładallia
. . i
przytrzymywania
~pn;tyn
i
talerty-
lu uszczelnienia
ków,
d.sprętyn3
poprzecznic
Iny-
t
chże
w
apara de.
man~
IV
celu
lI.'łoicnia
jej
w
ot\\' .ir
y
furkI. 8.
~:/;Ur
na
końcu ~prl;!iyny.
Sprężynki mogą
f.
sprętyna
przym ocowana
do
słoja.
b
Guma
Rys . 3.
iCh
Rys.
6.
Ry s .
5 .
..
"
·
d
~
~- ,,~'
t
II· talenyk do ustaw iania
słojów.
ye
O
apara
U
dostosowane (rys. 5) lub
też zupełnie
oddzielne
(rys. 6).
Zamykanie
słojów, mających sprężyny
oddzielne,
uskutecznia
się
w
następujący sposó~: słój napeł·
nić, zostawiając
1'/, cm. wolnej przestrzeni.
nałożyć
krążek
gumowy,
pokrywę
i
sprężynę
(rys.
7).
Tak
zamknięty słój wstawić
do aparatu, umieszczonego
,
ł
lO,
Guma
Rys.
4.
.
R ys. 7.
.
-7-
-6-
szczenie bakteryi,
znajdujących się
w danym pro-
dukcie; dlatego
też
niektóre jarzyny i
mięsne
potrawy
sterylizować należy
drugi raz po
upływie
dwóch lub trzech dni. Przy pierwszem sterylizowa-
niu bakterye
zostają
wprawdzie zniszczone, ale od-
porniejsze na
wyższą temperaturę
zarodniki nie
giną
i
rozwijają się
dopiero po dwóch lub trzech dniach.
w
kociołku.
O ile
sprężyny są
do aparatu dosto-
sowane,
słoik zamknięty gumą
i
pokrywką ustawić
na aparacie,
wziąć sprężynfC, włożyć ją
poprzecz-
nie w otwór rurki,
następnie odwrócić okrągło
wygiętym końcem
na
dół, dosunąć
do pokrywki
słoja
i
nacisnąć nią mo~no
tak,
:łby
koniec
sprę
żyny,
zaczepiony w otworze
znajdował się
na
jednym poziomie z
okrągło wygiętym końcem
tejże sprężyny
(rys. 1). Gdy
już
wszystkie
słoje
przymocowane,
wstawić
aparat do
kociołka.
Po
umieszczeniu aparatu
wlać
do
kociołka
wody tyle,
aby
dochodziła
do
3/.
wysokości słoików,
poczem
kociołek wstawić
na
ogień
*).
Pod
wpływem ciepła
wytwarza
się
w
każdym słoiku
para, która skut-
kiem swej
prężności
wypycha zawarte w
słoiku
powietrze. Po
wyjęciu
z aparatu
słój
stygnie, sku-
tkiem czego para wodna,
znajdująca się między
zawartością słoika
a
pokrywą
skrapla
się;
na miejsce
jej wytwarza
się próżnia,
która powoduje uszczel-
nienie
słoja,
dzifCki
ciśnieniu
powietrza z
zewnątrz.
Sterylizar::ya ma na celu nietylko odosobnienie
dartego produktu od
dostępu
powietrza, ale i zni-
Do
wyjałowienia
tylko
zupełnie świeże
pro- '
dukty
przygotowywać
trzeba;
nieświeże trzymać
się
nie
Qędą.
Przy
wyjaławianiu:
1) temperatura wody,
którą
wlewamy do ko-
ciołka
powinna
odpowiadać
temperaturze zawar-
tości słojów;
2) danego produktu nie
wyjaławiać
przy
wyższej
temperaturze
niż
to podane w przepisie;
3)
wodę
w kotle
zagrzewać
szybko przy wyja-
ławianiu
jarzyn, powoli przy
wyjaławianiu
owoców;
4) brzegi
słoików, pierścienie
gumowe i po-
krywki powinny
być
suche
i
czyste; w przeciwnym
razie
słoiki się
nie
uszczelnią.
Baczną też uwagę zwrócić należy
na
dobroć
termometru. Aby
się przekonać
o dobroci termo-
... ) o
He
słoiki są
ustawione jedne nad drugimi, woda
pokrywać
muo;i
całkowicie słoiki,
usta wione na
płycie.
2
Plik z chomika:
jz18
Inne pliki z tego folderu:
Tablice Szmaragdowe - Thota(1).pdf
(173901 KB)
Dębscy Danuta i Henryk - Kuchnia królewska.pdf
(45375 KB)
kalendarz1877.pdf
(33965 KB)
Kuchnia Lucyny Ćwierczakiewiczowej - Przetwory.pdf
(50017 KB)
kurs gospodarstwa 1889.pdf
(13819 KB)
Inne foldery tego chomika:
Pliki dostępne do 16.11.2022
Pliki dostępne do 27.02.2021
◄●► PORADY BABUNI ◄●►
a kronika filmowa
Adobe Photoshop
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin