Rzeszowiak!
Kategoria: Ciasta | January 02, 2009 | Drukuj przepis
Składniki na ciasto:
· 1 margaryna
· 40 dkg maki
· 10 dkg cukru pudru
· 4 żółtka
· 1całe jajko
· 2łyżeczki proszku do pieczenia
Zarobić ciasto, schłodzić i rozwałkować na blachę.
Składniki na mase makową:
· 30 dkg maku sparzyć i 2 razy zmielić
· 2 łyżki masła
· 0,75 szklanki cukru
· bakalie
· 2 surowe jajka
· olejek migdałowy
Wymieszać dobrze wszystkie składniki.
Masa orzechowa
· 25 dkg orzechów
· 0,5szklani cukru
· 0,5szklanki mleka
Mleko zagotować, wsypać zmielone orzechy, cukier, masło,podsmażyć i odstawić do wystudzenia. Do wystudzonej masy dodać dwa surowe jajka. Wymieszać na gładka mase.
Masa serowa
· 1kg sera
· 1szklanka cukru pudru
· 1budyń śmietankowy
· Olejek cytrynowy
· 15 dkg masła
· 6 jaj
Ser zmielić, dodać wszystkie składniki (żółtka osobno, a z białek ubić pianę) na końcu polączyć z ubita piana i delikatnie wymieszać.
Sposób przekładania ciasta:
Na blache z ciastem kruchym układać ciasno mase makowa obok masy orzechowej w cienkich pasach. Na wierzchu zalać masą serowa Piec około godzinę
raymund45