Rzeszowiak.docx

(14 KB) Pobierz

Rzeszowiak!

Kategoria: Ciasta | January 02, 2009 | Drukuj przepis

 

Składniki na ciasto:

 

·         1 margaryna

·         40 dkg maki

·         10 dkg cukru pudru

·         4 żółtka

·         1całe jajko

·         2łyżeczki proszku do pieczenia

Zarobić ciasto, schłodzić i rozwałkować na blachę.

Składniki na mase makową:

·         30 dkg maku sparzyć i 2 razy zmielić

·         2 łyżki masła

·         0,75 szklanki cukru

·         bakalie

·         2 surowe jajka

·         olejek migdałowy

Wymieszać dobrze wszystkie składniki.

Masa orzechowa

·         25 dkg orzechów

·         2 łyżki masła

·         0,5szklani cukru

·         0,5szklanki mleka

Mleko zagotować, wsypać zmielone orzechy, cukier, masło,podsmażyć i
odstawić do wystudzenia. Do wystudzonej masy dodać dwa surowe jajka.
Wymieszać na gładka mase.

Masa serowa

·         1kg sera

·         1szklanka cukru pudru

·         1budyń śmietankowy

·         Olejek cytrynowy

·         15 dkg masła

·         6 jaj

Ser zmielić, dodać wszystkie składniki (żółtka osobno, a z białek
ubić pianę) na końcu polączyć z ubita piana i delikatnie wymieszać.

Sposób przekładania ciasta:

Na blache z ciastem kruchym układać ciasno mase makowa obok masy
orzechowej w cienkich pasach. Na wierzchu zalać masą serowa
Piec około godzinę

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin