PRZYJEMNA DEPILACJA
PASTA CUKROWA II
Składniki: szklanka cukru, ¼ szklanki miodu (może być sztuczny), sok z połowy cytryny.Sposób przygotowania:
Cukier z miodem i sokiem z cytryny należy podgrzać na małym ogniu. Masa jest gotowa, gdy na jej powierzchni zaczną się pojawiać bąbelki powietrza. Jeśli syrop wydaje się zbyt gęsty, należy rozcieńczyć go odrobiną wody. Przygotowany preparat przestudzić do temperatury umożliwiającej bezpieczne rozprowadzanie na skórze. Istnieją dwie metody nakładania pasty cukrowej. Można to robić za pomocą szpatułki lub bezpośrednio palcami z uformowanej wcześniej kulki, którą rozwijamy w miejscu poddanym zabiegowi. Ważne jest, by rozprowadzać pastę pod włos, a zrywać z włosem (odwrotnie niż w przypadku wosku). Nałożoną miksturę zdejmujemy energicznym pociągnięciem za pomocą palców, albo z użyciem wcześniej przygotowanych pasków bawełnianych, flizelinowych lub papieru pergaminowego. Wszelkie pozostałości kosmetyku znikną pod strumieniem ciepłej wody.Najtrudniejszym elementem w całej metodzie jest wyczucie momentu, gdy rozprowadzana na skórze pasta będzie miała odpowiednią grubość, umożliwiającą łatwe zerwanie. Do perfekcji można dojść już po kilku aplikacjach, wtedy nic nie zakłóci już radości i przyjemności z zabiegu, który można zastosować w każdym domu.
Mizunoo