Bez świeżych ziół ani rusz.doc

(238 KB) Pobierz
Bez świeżych ziół ani rusz

Bez świeżych ziół ani rusz



Aby nadać potrawom prawdziwie włoski charakter, po winniśmy doprawiać je świeżymi ziołami. Żeby mieć je zawsze pod ręką, wysiejmy rośliny przyprawowe w skrzynkach na balkonie lub w do­niczkach na parapecie. Możemy też ku­pić zioła w doniczkach w supermarke­cie i potraktować je jako rozsadę. Na aromatycznej grządce roślin przyprawo­wych powinny znaleźć się na pewno: bazylia, tymianek, szałwia, rozmaryn, oregano, majeranek i natka pietruszki. Nie zwiększajmy jednak ilości przypraw podanych w przepisach. Włosi używają ziół i korzeni z dużym umiarem, tak aby nie konkurowały ze smakiem głównych składników.

Czym zastąpić szynkę parmeńską?

Składnikiem bardzo wielu włoskich specjałów jest prosciutto (wym. proszuto), czyli słynna szynka z Parmy. Wprawdzie moż­na ją u nas kupić w wielu supermarketach i sklepach delikatesowych, ale jest baaardzo droga. Najlepiej byłoby kupić inną długo dojrzewającą surową szyn­kę suszoną, na przykład hiszpańską Serano lub nie­miecką westfalską, lecz to też wędliny super luksusowe. Czyżby jedynym wyjściem dla niezamożnych entuzjastów włoskiej kuchni była rezy­gnacja z niektórych po­traw? Bynajmniej. Na i szczęście istnieje nieporównanie tańsza polska imitacja prosciutto. To produkowana przez Morliny szynka staropolska. Nazwa trochę zaskakująca, ale w końcu nasi przodkowie też żyli w Europie.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin