Wytyczne UE dotyczące wdrażania procedur opartych na zasadach HACCP.pdf

(368 KB) Pobierz
SANCO/1955/2005-EN Rev. 3
PL
SANCO/1955/2005 Rev. 3 (PLSPV/2005/1955/1955R3-EN.doc)
PL
PL
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH
Bruksela, dnia […] r.
C(2005)
wersja ostateczna
PROJEKT
Wytyczne
dotyczące wdrażania procedur opartych na zasadach HACCP, oraz
ułatwiania wdrożenia zasad HACCP w niektórych przedsiębiorstwach sektora
spożywczego
Niniejszy dokument został sporządzony wyłącznie do celów informacyjnych. Nie został on
przyjęty ani w żaden sposób zatwierdzony przez Komisję Europejską.
Komisja Europejska nie gwarantuje dokładności podanych informacji, ani nie ponosi
odpowiedzialności za jakiekowiek ich wykorzystanie. Wykorzystywanie tych informacji
powinno być zatem poprzedzone odpowiednimi środkami ostrożności i odbywa się wyłącznie
na własne ryzyko osoby lub podmiotu korzystającego z nich.
PL
PL
112264471.001.png
CEL NINIEJSZEGO DOKUMENTU
Niniejszy dokument jest skierowany przede wszystkim do przedsiębiorstw
sektora spożywczego i właściwych organów. Jego celem jest udzielenie
wskazówek dotyczących wdrażania procedur opartych na zasadach
HACCP oraz elastyczności w odniesieniu do wdrażania tych procedur,
szczególnie w małych przedsiębiorstwach.
UWAGA
Niniejszy dokument podlega ciągłej modyfikacji i będzie aktualizowany w
celu uwzględnienia doświadczeń i informacji dostarczonych przez
przedsiębiorstwa sektora spożywczego i właściwe organy.
PL
2
PL
112264471.002.png 112264471.003.png
1.
WPROWADZENIE
Art. 5 rozporządzenia (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady w
sprawie higieny środków spożywczych nakłada na przedsiębiorstwa sektora
spożywczego wymóg opracowania, wykonania i utrzymania stałej procedury opartej
na zasadach analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli (HACCP).
Powszechnie uważa się, że systemy HACCP są przydatnym narzędziem
pozwalającym przedsiębiorstwom sektora spożywczego na kontrolowanie zagrożeń,
które mogą występować w żywności. Ze względu na fakt, iż rozporządzenie (WE) nr
852/2004 adresowane jest do szerokiego grona przedsiębiorstw sektora
spożywczego, a także zważywszy na ogromną różnorodność artykułów spożywczych
i procesów produkcji stosowanych w odniesieniu do żywności, wydaje się przydatne
wydanie ogólnych wytycznych dotyczących opracowania i wdrożenia procedur
opartych na zasadach HACCP.
Rozporządzenie (WE) nr 852/2004 pozwala na pewną elastyczność we wdrażaniu
procedur opartych na zasadach HACCP, aby zapewnić możliwość ich stosowania we
wszystkich sytuacjach. Po przyjęciu rozporządzenia Komisja została wezwana do
wyjaśnienia, do jakiego stopnia może być stosowana elastyczność we wdrażaniu
procedur opartych na zasadach HACCP.
Niniejszy dokument ma na celu dostarczenie wskazówek dotyczących wymogu
ustanowionego w art. 5 rozporządzenia (WE) nr 852/2004 oraz elastyczności jaką
można stosować, szczególnie w małych przedsiębiorstwach.
Dyrekcja Generalna Komisji ds. Zdrowia i Ochrony Konsumentów odbyła szereg
spotkań z ekspertami z państw członkowskich w celu przeanalizowania
wspomnianych zagadnień i osiągnięcia porozumienia.
Ponadto - działając na rzecz przejrzystości - Komisja wsparła również dialog z
zainteresowanymi stronami umożliwiający wyrażenie opinii przedstawicielom grup
reprezentujących różne interesy społeczno-gospodarcze. Komisja zorganizowała
spotkanie z przedstawicielami producentów, przemysłu, handlu i konsumentów, aby
przedyskutować zagadnienia związane z wykonaniem procedur opartych na zasadach
HACCP i związanej z nimi elastyczności.
Uznano, że jest to przydatna procedura, która powinna w dalszym ciągu być
kontynuowania w oparciu o doświadczenia zdobyte w wyniku pełnego stosowania
rozporządzenia od dnia 1 stycznia 2006 r.
Niniejszy dokument ma na celu ułatwienie wszystkim stronom łańcucha
żywnościowego lepszego zrozumienia sposobu wdrażania zasad HACCP i
elastyczności. Niniejszy dokument nie posiada jednak oficjalnego statusu prawnego i
w przypadku sporu ostateczna odpowiedzialność za interpretację prawa spoczywa na
Trybunale Sprawiedliwości .
PL
3
PL
2.
ZASADY HACCP I WYTYCZNE DOTYCZĄCE ICH STOSOWANIA.
Zaleca się, by przy opracowywaniu, wdrażaniu i utrzymywaniu stałej procedury na
podstawie siedmiu zasad analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli (HACCP)
przedsiębiorstwa sektora spożywczego wzięły pod uwagę zasady ustanowione w
załączniku I do niniejszego dokumentu .
Załącznik I w prosty sposób opisuje, w jaki sposób można zastosować siedem zasad
HACCP. Opiera się on w znacznym stopniu na zasadach określonych w dokumencie
„Codex Alimentarius” (Kodeks Żywnościowy) CAC/RCP 1-1996, rev. 4-2003 .
3.
ELASTYCZNOŚĆ
Koncepcja HACCP stanowi odpowiednie narzędzie dla kontrolowania zagrożeń w
przedsiębiorstwach sektora spożywczego, a w szczególności w przedsiębiorstwach
przeprowadzających operacje, które mogą spowodować zagrożenie, jeśli nie zostaną
wykonane prawidłowo.
Koncepcja ta umożliwia również wdrażanie zasad HACCP z niezbędną
elastycznością, tak aby mogły być one stosowane we wszystkich okolicznościach.
Załącznik II do niniejszego dokumentu objaśnia zakres tej elastyczności i udziela
wskazówek dotyczących uproszczonego wdrażania wymogów HACCP, w
szczególności w małych przedsiębiorstwach.
PL
4
PL
Zgłoś jeśli naruszono regulamin