DIETETYKA po IV semestrze, z tego materiału były pytania.doc

(11 KB) Pobierz

Żywienie człowieka zależy:

-płci

-wieku

-stanu zdrowia

1. Zalecenia FAO i WHO dotyczące żywienia:

-Zmiany zwyczajów żywieniowych ludności

* obniżone spożycie

Tłuszczu(poniżej 30% energii)

Cholesterol(poniżej 300mg osoba/dzień)

Cukru(poniżej 10% energii)

Soli kuchennej( poniżej 6g)

* zwiększenie spożycia

Błonnik(ok.30g osoba/dzień)

Spożycie owoców i warzyw

Mleka

Wadliwe żywienie i zwyczaje żywieniowe

·              niewłaściwe zestawione produkty pod kątem wartości odżywczych i energetycznych

·              niewłaściwy rozkład i wielkość posiłków w ciągu dnia

·              podjadanie tzw. „przekąsek” między posiłkami

·              spożywanie posiłków w pośpiechu, nie kiedy na stojąco często w miejscach nieodpowiednich

Trzy podstawowe zasady racjonalnego żywienia

- urozmaicenie potraw i posiłków oraz właściwy dobór produktów

- równoważenie bilansu energetycznego

- regularne i odpowiednio częste jedzenie

Wskazania żywnościowe(wg. Bergere)

-Urozmaicenie(w każdym posiłku w miarę możliwości produkty ze wszystkich grup)

- umiarkowanie(jedzenie według potrzeb)

- uregulowanie (w miarę stała struktura i wielkość fizyczna)

- uprawianie(aktywność fizyczna)

- unikanie(spożycie nadmiaru tłuszczu)

Leki a żywienie człowieka- obecnie można przyjąć że ok. 75% podaje się doustnie i te leki wchodzą w kontakt z pożywieniem

Czynniki zwiększające wchłanianie leków:

*głodzenie-skraca skład przebywania w żołądku leków nietrwałych w środowisku kwaśnym

*tłuszcze-wspomagają wchłanianie leków rozpuszczalnych w tłuszczach

Czynniki zmniejszające wchłanianie leków:

*żywność może utrudnić wchłanianie wielu leków

*tłuszcze zmniejszają wchłanianie leków nierozpuszczalnych w tłuszczach

*błonnik pokarmowy może absorbować niektóre leki

*mleko, obecne w niej wapń może wiązać niektóre leki

*składniki mineralne

*dieta wysokobiałkowa

Czynniki zwiększające dostępność biologiczną

*dieta wysokobiałkowa(zwiększa wątrobowy przepływ krwi)

Czynniki zwiększające metabolizm:

*dieta wysokobiałkowa i niskowęglowanowa

*warzywa z rodziny krzyżowych

*mięso pieczone na rożnie

Czynniki hamujące metabolizm:

*dieta niskobialkowa

Pożywienie ma dostarczyć:

-energii

-składników albo syntezy i budowy

-składników regulujących przemianę materii i energii

Składniki odżywcze niezbędne- składniki których organizm bezwzględnie potrzebuje do życia i nie jest w stanie sam syntezować lub syntezuje w niewystarczającej ilości

Składniki odżywcze nie nizbędne- składniki które organizm wykożystuje jako pożywienie, ale mogą być one zastąpione przez inne składnikiodżywcze lub syntetyzowane przez organizm z innych składników

Białka- biopolimery zbudowane z aminokwasów połączonych wiązaniem peptydowym występujące w organizmach zwierzęcych i roślinnych. Większość białek zbudowanych jest z 20 aminokwasów ale cząsteczka białka może obejmować kilkaset jednostek aminokwasów ułożonych w określonej kolejności.Zapotrzebowanie na białko dla dorosłych zdrowych ludzi wynosi:ok. 1g na 1kg masy ciała na dobę w tym ok. 50% stanowi białko zwierzęce.Ogólna ilość białka w racji pokarmowej wynosi 1g/1kg należnej masy ciała.

Aminokwasy-zawieraja cztery podstawowe pierwiastki niezbędne do życia:węgiel,wodór,tlen,azot, niektóre aminokwasy zawierają też siarkę.

Enzymy- grupa białek które spełniają funkcje biokatalizatorów reakcji biosyntezy i rozkłodu. Mogą być zbudowane z samego białka,jednak w większości składają sie z cząści białkowej i niebiałkowej tzw.grup prostetycznych i koenzymów.

Białko pełnowartościowe- to białko zwierające wszyskie niezbędne aminokwasy w odpowiednich proporcjach.    

Cukrowce(węglowodany)- związki zawierające grupę cukrową(-COCHOH-) lub produktów pierwszej jej reakcji stosunek wodoru do tlenu wynosi tak jak w wodzie 2:1. Węglowodany w organiźmie są rozkładane lub przetwarzane na glikogen.Weglowodany proste są szybciej trawione i wchłaniane przez organizm niż złożone, ale jedynie glukoza nadaje sie do natychmiastowego użycia.Zawartość węglowodanów nie powinna być mniejsza niż 55% całkowitej ilości energii.

Fortyfikacja żywności- jest to wzbogacanie żywności

Suplementacja- czyli indywidualne przyjmowanie deficytowego składnika w postaci jedno-lub wieloskładnikowych preparatów farmaceutycznych

Wzbogacanie żywności- dodawanie jednego lub kilku niezbędnych składników odżywczych do wybranego produktu powszechnego spożycia, w celu skorygowania zapobiegania rozległym niedoborom tych składników w populacji, zbilansowania profilu odżywczego produktu lub wyrównania strat spowodowanych jego przetwarzaniem.

Fortyfikacja interwencyjna- skierowana bezposrednio na zapobieganie i zwalczanie określonych niedoborów

Fortyfikacja wyrównawcza- ma miejsce wtedy gdy celem bezpośrednim jest podniesienie wartości odżywczej produktu żywnościowego

Fortyfikacja polepszająca- ma na celu nadanie żywności cech pożądanych przez konsumenta

Tłuszczowce(lipidy)- w składzie zawierają jeden lub więcej kw. tłuszczowych. Tłuszcez to najbardziej skoncentrowane źródło energii 900kal/100g.Organizm potrzebuje dziennie 25g tłuszczu aby mógł przyswajać rozpuszczone w tłuszczach witaminy.Tłuszcze powinny stanowić nie więcej niż 30% całkowitej ilości energii pożywienia

Tłuszcze proste- zbudowane tylko z węgla tlenu i wodoru

Tłuszcze złożone- zawierają także pierwiastki: fosfor, azot,siarkę

Nasycone kwasy tłuszczowe- w postaci CnH2nO2 albo CH3, (CH2)n, COOH gdzie n jest liczbą naturalną

Jednonienasycone kwasy tłuszczowe- wiązania podwójne nadają cząsteczce bardziej sztywną strukturę  i możliwość występowania jej dwóch sterochemicznych konfiguracji cis i trans

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe- kwasy o dwóch lub więcej wiązaniach nienasyconych konieczne do wzrostu organizmu i przemian metabolicznych

Witaminy- związki organiczne o różnorodnej budowie chemicznej, biokatalizatory ogólnych lub swoistych reakcji biochemicznych:

* rozpuszczalne w tłuszczach(A,D,E,K)

*rozpuszczalne w wodzie(wszystkie z grupy B,M,C,H,PP)

Czynniki niszcące witaminy:

-kwasy, zasady, tlen, światło,wysokie tem., promieniowanie uv.

Antywitaminy- substancje uniemożliwiające wchłanianie danej witaminy lub hamuje jej działanie fizjologiczne

Składniki mineralne-składniki uzupełniające:

-Makroelementy(zawartość w organiźmie powyżej 0.1%)funkcje:

*budowanie struktury ciała

*utrzymanie równowagi jonowej

-Mikroelementy(zawartość w organiźmie poniżej 0.1% funkcje:

*składniki i aktywatory enzymów

Podstawy prawidłowego żywienia-wymagają wiedzy o:

*Żywności- jej rodzajach, skład chemiczny i dostępność dla organizmu, a także sposobach przetwarzania, przechowywania i pozyskiwania oraz wartości odżywczej i jakości zdrowotnej

*Organiźmie- jego możliwościach trawiennych, przyswajania składników pożywienia,objawach niedoboru i nadmiaru oraz zapotrzebowaniu na nie różnych stanach i okresach życia

*Racjonalnym żywieniu- czyli planowanie posiłków z zastosowaniem norm żywienia oraz tabel wartości odżywczych produktów spożywczych, z uwzględnieniem uwarunkowań genetycznych,społecznychi kulturalnych

*Ocena żywności- na podstawie badań spożycia żywności, sposobu żywienia i stanu odżywiania oraz wynikający z tej oceny problemów edukacyjnych i organizacyjnych.

Czynniki kształujace apetyt:

-czynniki społeczne: kultura, religia, oświata

- czynniki psychologiczne: przyzwyczajenie, nałogi, naśladownictwo

-czynniki fizjologiczne: hormony, neurotransmitery,głód-sytość

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin