Posted by Artur Jan Milicki on sobota, 03 Styczeń, 2009
Tuż po publikacji wpisu sprzed czterech dni pt. “Rak-jest-uleczalny”, otrzymałem maila od Jerzego – jednego z czytelników, z dokładnym opisem diety Gersona. Mając jego zgodę zamieszczam ten materiał poniżej w formie nieco zmodyfikowanej przeze mnie. Dodałem kilka dodatkowych informacji oraz własne komentarze (wyróżniam to kursywą). Moim celem jest udomowienie i przystosowanie diety/terapii Gersona do możliwości i warunków przeciętnego zjadacza chleba, którego nie stać na wyjazd do kliniki w Meksyku bądź na Węgrzech, czy też na zakup rekomendowanego sprzętu.
Zanim jednak przejdę do dokładnego opisu terapii Gersona chciałbym wspomnieć coś na temat jej skuteczności. Dzisiaj przeczytałem artykuł Waltera Lasta pt. “Konwencjonalne terapie antyrakowe”, z 37nr NEXUSA. Oto fragment który szczególnie mnie zainteresował.
Holistyczne podejście do leczenia raka obejmuje doskonałe odżywianie (m.in. dieta zgodna z grupą krwi – przypis Administratora), zioła, elektromedycynę, oraz medycynę wibracyjną lub energetyczną, uzdrawianie emocjonalne, a także terapię umysłową. Jedyne znane badania, które są bliskie podejściu holistycznemu, dotyczą terapii Gersona (m.in. enzymoterapia) i były przeprowadzone w celu oceny pięcioletniego okresu przeżywalności 153 pacjentów cierpiących na czerniaka. Wykazały one, że 100% pacjentów z fazą pierwszą i drugą poddanych terapii Gersona przeżyło, podczas gdy tylko 79% poddanych terapii konwencjonalnej. W odniesieniu do przypadków w trzeciej fazie raka (z przerzutami w bliskim regionie) liczby te przedstawiały się odpowiednio – 70% i 41%, zaś w fazie czwartej (przerzuty w rejonach odległych) – 39% i 6%.
Po zapoznaniu się z tymi optymistycznymi statystykami możemy z entuzjazmem zabrać się za zgłębianie tajników terapii dr Gersona.
* * * * * * * * * * * * * * * *
Doktor medycyny Max Gerson w młodości cierpiał na silne migreny, na które nie było lekarstwa. Wówczas, gdy tytułem eksperymentu zastosował u siebie restrykcyjną dietę wykluczającą sól, tłuszcz, produkty konserwowane, wędzone, a opartą na świeżych owocach i warzywach, dolegliwości migrenowe ustąpiły. Od tego czasu zaczął zalecać dietę przeciw migrenową swoim pacjentom, obserwując wyleczenie szeregu także innych chorób takich jak: gruźlica skóry, zapalenie stawów, choroby serca, cukrzyca, niewydolność nerek, choroby zwyrodnieniowe, a także nowotwory.
Doktor Gerson w Instytucie w Teksasie wyleczył swoją metodą ponad 50 osób cierpiących na różne nowotwory (często z przerzutami) takie jak czerniaki, raka: okrężnicy, kości, płuc, mózgu, prostaty, piersi, trzustki, ziarnicę, nie operacyjnego raka jajnika i inne. Założeniem metody leczenia jest istnienie przyczynowego związku między dostającymi się do organizmu m.in. wraz z dietą zanieczyszczeniami środowiskowymi – toksyny, chemikalia, leki, niektóre pokarmy, a osłabieniem funkcji układu immunologicznego.
Terapia Gersona uzupełnia niedobory witamin, minerałów, enzymów i innych składników pokarmowych przez spożywanie świeżych organicznie wyhodowanych owoców, warzyw i soków. Toksyczne resztki są eliminowane przez bezpieczną i skuteczną detoksykację. Naturalna obrona organizmu jest pobudzana i przywracana do zdrowia. Uszkodzone, czy zniszczone tkanki i układy ulegają regeneracji. Przez okres 6 – 12 tygodni zaleca się dietę ograniczoną do owoców, liści i warzyw w postaci wyciskanych na świeżo soków, lub spożywanych w postaci naturalnej, lub sałatek, albo duszonych w sosie własnym. Dopuszcza się również spożywanie ziemniaków, potraw z płatków owsianych, chleba żytniego bezsolnego, zupy Hipokratesa. Nie solić, jeść wszystko świeże. Po tym okresie można włączyć białko zwierzęce w postaci chudego sera bez soli, lub naturalnego jogurtu.
Ta dieta jest podstawą leczenia. Warunkiem jest wykluczenie sodu i spożywanie maksymalnie dużej ilości potasu. Jest ona łatwo i szybko trawiona. W niewielkim stopniu stymuluje metabolizm, natomiast pobudza eliminację substancji trujących i produktów pośrednich przemiany materii. Ilość kalorii jest mniejsza i organizm trawi każdy posiłek szybciej. Pacjenci mogą jeść i pić dowolne ilości (nawet dodatkowo w nocy). Dieta Gersona jest naturalna, wysoko witaminowa, bogata w płyny, minerały, enzymy i inne substancje bioaktywne, uboga w sód i tłuszcz. Uwaga! Dietę i inne zalecenia kuracji Gersona należy wykonywać pod kontrolą doświadczonego lekarza!
I tu pojawia się pierwszy problem. Który lekarz medycyny konwencjonalnej w naszym kraju zaleci jakiemukolwiek pacjentowi dietę Gersona… i weźmie na siebie pełną odpowiedzialność za to?
Prawda jest taka, że jeżeli nie stać cię, by udać się do jednej z klinik Gersona (za 2 tygodnie pobytu w węgierskiej klinice trzeba zapłacić 4 tys. euro), gdzie będziesz znajdował się pod fachową opieką medyczną, to działasz na własną rękę. Nim podejmiesz jakąkolwiek decyzję poznaj jak najdokładniej zasadę funkcjonowania tej terapii – jej zalety, wady, skutki uboczne, zagrożenia, oraz specyfikę twojej własnej choroby. Dociekaj, pytaj, szukaj, tak długo, aż nie nabierzesz całkowitej pewności że chcesz się tego podjąć.
Surowce powinny pochodzić z upraw organicznych. Ilość spożywanych potraw i soków jest dowolna, możliwie największa. Niektórzy pacjenci mogą nawet żądać dodatkowych ilości w nocy. Ilość kalorii na jednostkę objętości jest mniejsza, dlatego posiłki muszą być obfitsze i częstsze.
Owoce:banany, mandarynki, brzoskwinie, melony, czereśnie, wiśnie, morele, grejpfruty, pomarańcze, gruszki, porzeczki, jabłka, śliwki, winogrona, mango.
Należy jeść surowe owoce w dużych ilościach (wykluczone są z puszek i słoików). Gruszki i śliwki uduszone są łatwiej strawne. Można też jeść owoce duszone we własnym soku. Można jeść też owoce suszone łagodnym ciepłem i bez siarczynowania, jak rodzynki, brzoskwinie, daktyle, figi, morele, śliwki lub owoce mieszane – opłukać, namoczyć i udusić,
Soki:owocowo-warzywne i z zielonych części roślin. Łącznie 13 szklanek soków dziennie, co odpowiada ok. 7,5 kg surowca. Co godzinę 1 szklankę (od godziny 8 do 20). Świeże (nie z puszek ani kartoników). Wypijać natychmiast po przygotowaniu. Enzymy oksydacyjne w ciągu pół godziny tracą do 60% aktywności pod wpływem tlenu z powietrza, światła i temperatury.
Mamy kolejny ważny punkt – Jakość owoców i warzyw powinna być najwyższa, najlepiej z upraw organicznych. Po pierwsze – organiczna marchewka jest droższa od zwykłej, a ponadto wcale nie tak łatwo ją dostać? W dużych miastach zapewne znajdziesz kilka sklepów ze zdrową (organiczną) żywnością. Ale co, jeśli mieszkasz w jakimś Pcimiu?
Poza tym wcale nie polecam Ci robienia zakupów w zwykłym warzywniaku. Zmniejszysz wydatki nawet o połowę jeśli bezpośrednio udasz się do hurtowni, lub do gospodarza. Ja również jestem wielbicielem świeżych soków i z doświadczenia wiem że potrafię miesięcznie skonsumować 30kg marchwi, 30 kg jabłek, 10kg selera, 15 kg buraka, 10 kg kapusty, a wcale tak dużo soków jeszcze nie pijam i nie jestem jeszcze witarianinem. Zakupy robię na warzywnym rynku hurtowym w Broniszach (raz na dwa/trzy tygodnie).
Przy diecie Gersona miesięcznie będziesz potrzebował ponad 200kg surowca. Lepiej poszukaj dobrego i taniego źródła. Oto krótka lista gospodarstw ekologicznych. Być może któreś z nich znajduje się blisko ciebie… Szukaj takich gospodarstw na własną rękę w swojej okolicy. Kupuj od razu zapas przynajmniej na 2 tygodnie lub na cały miesiąc. Przechowuj surowiec w chłodnym miejscu (piwnica, balkon etc), aby nie zaczął się psuć.
Jeżeli nie ma takich gospodarstw blisko Ciebie, śmiało zapukaj do pierwszego lepszego rolnika. Oni często dla swoich własnych potrzeb hodują warzywa tylko dla siebie, zdrowo, bez oprysków, na naturalnym nawozie. Może będą skłonni odsprzedać Ci część swoich zapasów, gdy szczerze przedstawisz im swoje położenie.
- Sok pomarańczowy (jedna szklanka na śniadanie).- Sok jabłkowo-marchwiowy – cztery szklanki dziennie.- Sok z zielonych części roślin – cztery szklanki dziennie.- Sok winogronowy.- Sok grejpfrutowy.- Sok jabłkowy.- Sok pomidorowy.- Surowy przecier jabłkowy – robi się na części mielącej prasy Norwalk (lub w zwykłej maszynce do mielenia mięsa, lub na tarce) – jako deser, między posiłkami, wieczorem, na noc.- Gotowany przecier jabłkowy: jabłka pokrajane i oczyszczone z gniazd nasiennych zalać do 3/4 wysokości wodą (nie przykrywać wodą). Doprowadzić pod przykryciem do wrzenia, zmniejszyć ogień i chwilę podgotować na małym ogniu. Przepuścić przez ręczny młynek do potraw – skórki zostaną na nim. Może stać w nocy na stoliku przy łóżku pacjenta – dobry w biegunce, niestrawności. Gdy jabłka są wczesne, kwaśne, można je słodzić. Nie wolno słodzić gdy występuje biegunka, także miodem ani słodzikami. Przy biegunce nie można spożywać surowych wczesnych, kwaśnych jabłek – wtedy ubiegłoroczne.- Przecier marchwiowo – jabłkowy, plus troszkę soku pomarańczowego, plus troszkę rodzynek: jako II śniadanie dla dzieci – poprawia uwagę na lekcjach, stopnie, wzmacnia układ odpornościowy (mniej przeziębień).
Soki cytrusowe:na ręcznym lub elektrycznym wyciskaczu ze stożkiem.
Pozostałe soki:Tutaj mamy kilka sposobów przygotowania soków w zależności od zasobności portfela.
1) Najlepszym i najbardziej komfortowym sposobem jest użycie sokownika firmy Norwalk. Cena urządzenia wynosi od 8 do 10 tys PLN. (wejdź na allegro i szukaj /norwalk/).
surowiec utrzeć (zemleć na miazgę), masę włożyć na kawałek płótna (na środek), złożyć je na trzy wszerz i wzdłuż i wycisnąć przez prasę.
2) Sokownik firmy Norwalk można zastąpić dwoma łatwo dostępnymi urządzeniami:- elektryczny robot kuchenny (tarka) lub maszynka do mielenia mięsa by mielić lub ucierać twarde warzywa i owoce.- zwykła prasa do wyciskania owoców miękkich (tj. winogrona,maliny, porzeczki itp.) stosowana przy domowym wyrobie win. Taka jak na zdjęciu 4 litrowa firmy Robix kosztuje ok 300 PLN. Bez problemu możemy ją kupić przez internet. wystarczy wpisać /robix 4l/ w google lub allegro i pojawi się wiele ofert sprzedaży.
3) Najtańszy Alternatywny sposób w stylu Adama Słodowego przedstawia się następująco: Przecier zawinięty w płótno umieszczamy w garnku, przykładamy krążkiem z bardzo grubej sklejki który posłuży jako „tłok” prasy, garnek opieramy dnem o wewnętrzną framugę drzwi, krążek ze sklejki dociskamy podnośnikiem samochodowym którego „stopa” będzie się opierała o przeciwległą framugę.
Ja chyba wolałbym wydać parę złotych na normalną prasę do wyciskania soków niż bawić się kilka razy dziennie w inżyniera :)
W sokowirówkach nie przechodzi do soku większość minerałów oraz niekorzystnie zmienia się ładunek elektryczny. Sok z sokowirówki szybko się rozwarstwia, z prasy pozostaje homogenny nawet po 2 godzinach. Możliwe uzasadnienie jest takie, że sokowirówka wyciąga sok z wodniczki zajmującej gros komórki roślinnej, a cytoplazma która znajduje się na obwodzie komórki, o bardziej żelowej konsystencji, zawierająca większość minerałów, trafia do odpadów.
- Sok z marchwi i jabłek w stosunku 1:1. Nie obierać jabłek. Pokrajać i usunąć gniazda nasienne. Nie skrobać marchwi, tylko umyć. Tylko sok marchwiowo – jabłkowy można w razie konieczności przechowywać przez 2-3 godziny w termosie (nie w lodówce). Najlepsze jabłka na sok – Mc Intosh. Mogą być Greenings, Jonathan.
- Sok z zielonych części roślin. Postarać się o jak najwięcej rodzajów liści ( liście z czerwonej kapusty (2-3 liście), młode liście buraczane (ze środka, zewnętrzne mają za dużo kwasu szczawiowego), boćwina szerokoogonkowa, endywia, sałata kompasowa (skarola), sałata rzymska, nasturcja (rukiew wodna) (1/4 pęczka), sałata siewna (różne odmiany, w tym głowiasta), sałata głowiasta czerwona, kawałek zielonej papryki. Na każdą szklankę soku dodać jedno średnie jabłko,
Z pojedynczych gatunków jarzyn, np. buraków, bobu, kukurydzy (w tym zielonej), fasolki szparagowej, strąków fasoli Lima (półksiężycowatej), kalafiora, innych duszonych jarzyn. Nie mieszać różnych gatunków. Można przyprawiać sosem sałatkowym (dresingiem). Latem pacjenci wolą chłodne z pieczonym ziemniakiem. Podobnie przy braku apetytu. Starać się o jarzyny z upraw naturalnych, nie pryskane. Zjadać tylko warzywa świeżo przygotowane, wyjątkowo na jedną noc trzymane w lodówce. Dla podgrzania dodać nieco zupy lub świeżego soku pomidorowego.
Sposób przygotowania jarzyn:Jarzyny (świeżo przygotowane i bez dodatku soli). Wszystkie z wyjątkiem grzybów, liści marchwi, liści rzodkwi i gorczycy. Garnek o grubym dnie. Gdyby był z cienkim dnem, podłożyć wkładkę. Pokrywka z szerokim wywinięciem, szczelna, lub uszcelnić papierem woskowanym. Na dno garnka dać pół rozdrobnionej cebuli i 2-3 łyżki wywaru z jarzyn (z zupy). Jak tylko się zagotuje – dusić powoli na minimalnym ogniu (inaczej się przypali) bez wody. Szybkie gotowanie na dużym ogniu powoduje pękanie komórek, minerały uwalniają się z połączeń koloidalnych i trudniej się wchłaniają. Jarzyny gotować do całkowitej (nie częściowej!) miękkości.- Fasolkę szparagową – 45-55 min.- Szpinak – bez wody, woda szpinakowa jest zbyt gorzka, zawiera kwas szczawiawy, drażniący jelita i wywołujący wzdęcia i należy ją potem odlać.- Cebula plus marchew.- Cebula plus dyniowate (bardzo dużo soku, można prawie nie dodawać wywaru jeśli zacznie się ogrzewać na małym ogniu).- Kukurydzę – gotować na wodzie.- Buraki – na wodzie, ze skórką.- Kapusta czerwona – dodać 2-3 łyżki octu (lepszy kolor i smak). Biała podobnie. Kapustne można przyrządzać na różne sposoby: jako jarzynkę, jako surówkę.- Cebula, pory i pomidory zawierają wystarczającą ilość wody. Warzywa dokładnie umyć i wyszorować, ale nie skrobać ani nie obierać ze skórki, bo ważne sole mineralne i witaminy znajdują się bezpośrednio pod skórką.
Bardzo ważne są następujące surowe jarzyny (drobno utarte jeśli potrzeba, lub posiekane, mieszane lub pojedynczo): jabłka i marchew, seler korzeniowy, sałata (niedużo!), pomidory, cykoria, skarola (odmiana endywii),nasturcja (rukiew wodna), kalafior, rzodkiew, sałata rzymska, szalotka, szczypiorek, endywia. Surówek, podobnie jak soków, po przygotowaniu nie wolno przechowywać. Można przyprawiać dresingiem (zmieszać 2 łyżki stołowe soku z cytryny (lub octu winnego z czerwonych winogron lub jabłkowego), 2 łyżki stołowe wody, 1 łyżkę stołową brązowego cukru, małą cebulę pokrajaną w plasterki, pokrajaną zieloną paprykę, 1-2 łyżeczki sproszkowanego czosnku lub surowy czosnek wyciśnięty przez praskę, tarty chrzan (nie kupowany), dozwolone przyprawy ziołowe w niewielkiej ilości np. tymianek, majeranek),
Składniki: Jeden średni seler korzeniowy (lepszy jest seler pastewny), jeśli jeszcze nie sezon, zastąpić 3-4 zewnętrznymi pędami selera naciowego (wewnętrzne pędy zużyć do surówek, sałatki ziemniaczanej), jeden średni korzeń pietruszki (o płaskich listkach, nie „kędzierzawych”) lub pasternaku, dwa małe pory (lub zamiast nich – 2 małe cebule), kilka ząbków czosnku, trochę zielonej pietruszki (nie za dużo, 1/2 małego pęczka – kwasy aromatyczne i sód), 70 dag lub więcej pomidorów (zimą można bez pomidorów), 50 dag ziemniaków.
Nie obierać jarzyn, wymyć, wyszorować i grubo pokrajać. Zalać wodą w garnku 2-litrowym tak, aby tylko pokryła jarzyny, na dużym ogniu doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować powoli przez 2,5 – 3 godziny, po czym partiami przepuścić przez młynek do potraw, maszynkę do mięsa lub zmiksować, nie powinno się zostawiać włókien. Przed przepuszczeniem przez młynek rozgnieść ubijakiem do ziemniaków.
Niektórzy przepuszczają najpierw albo tylko i wyłącznie przez blender. Wtedy skórki zostają w masie. jak ktoś ma wrażliwe jelita. to lepiej przez młynek. Zupę zhomogenizować póki jest gorąca, jak najszybciej po zdjęciu z ognia. Schłodzona będzie miała niedobrą gumiastą konsystencję i smak. Można przechowywać w lodówce nie dłużej niż 2 dni, podgrzać za każdym razem żądaną ilość. Zupę umieścić w lodówce dopiero po ostudzeniu do temperatury pokojowej w przeciwnym razie się skwasi. Podane ilości pomidorów i cebuli można zwiększać lub zmniejszać. Cebulę pokrajaną w drobną kostkę można zbrązowić najpierw na brytfance w piekarniku bez tłuszczu, zupa przybierze wtedy smak cebulowej francuskiej,
Ziemniaki można dawać na obiad i kolację. Pieczone są najbardziej polecane, lecz mogą się one znudzić po 6-8 tygodniach. Można dodawać do nich zupę, sos pomidorowy. Aby uniknąć monotonii, można przygotowywać je na różne sposoby: pieczone, gotowane w mundurkach (najlepsze wczesne),- sałatka ziemniaczana (z ziemniaków gotowanych w mundurkach, zdjąć skórkę, pokrajać w plastry i póki gorące przyprawić dresingiem jak do surówek),- purée (z niewielką ilością zupy),- krakersy ziemniaczane (najlepsze – z odmiany żółtej). Pokrajać w plasterki 5-6 mm, rozłożyć na rusztach tostera lub w piekarniku. Muszą leżeć płasko. Piec w temperaturze ok. 177 °C. Pęcznieją, pękają, brązowieją. Na rodzinę – 6 ziemniaków. Podawać z jogurtem lub przecierem jabłkowym albo jednym i drugim.
Rano na śniadanie – nieco ponad 4 uncje płatków na 12 uncji zimnej wody. Doprowadzić do wrzenia, wymieszać, zmniejszyć ogień, przykryć (niecałkowicie) i powoli gotować 8-10 min. Można spożywać z: surowym tartym jabłkiem, musem jabłkowym, bananem, brązowym cukrem lub miodem, melasą, rodzynkami, duszonymi śliwkami, brzoskwiniami, morelami, surowymi winogronami itd. Owsianka z przecierem jabłkowym jest dobra przy biegunce.
Chleb: Dopuszcza się jako przekąskę jedną kromkę dziennie chleba żytniego pełnoziarnistego na zakwasie – bezsolnego (pod warunkiem spożycia zaleconych potraw, nie zamiast, przy dobrym apetycie). Dlatego nie opłaca się wypiekać samemu,
Przyprawy: Można doprawiać do smaku bardzo małymi ilościami wyłącznie następujące przyprawy: ziele angielskie, anyż, cząber, estragon, kolendra, koper ogrodowy, koper włoski, liście laurowe, majeranek, gałka muszkatołowa, rozmaryn, szafran, szałwia, szczaw, tymianek. Szczypiorek, cebula, czosnek i pietruszka można używać w większych ilościach i często poprawiają one smak. Przypraw należy używać oszczędnie, gdyż mogą hamować proces leczenia.
Słodziki: brązowy nieoczyszczony cukier, melasa niesiarczynowana, syrop klonowy, miód,Olej lniany tłoczony na zimno: Zużyć w 3 tygodnie po otwarciu butelki. Przechowywać zamknięty w lodówce. Przed otwarciem wolno przechowywać w lodówce do 3 miesięcy, w zamrażarce do 6 miesięcy. Nie gotować, nie podgrzewać. Nie dodawać np. od razu do gorących dymiących ziemniaków w mundurkach.Ryż brązowy: lub mieszany biały z brązowym – dopuszczalny raz na tydzień.
Po 6-10 tygodniach można włączyć trochę jogurtu beztłuszczowego bez dodatków oraz twarogu z mleka surowego (niehomogenizowanego) odtłuszczonego – prosto od wiejskiej krowy.Jogurt odtłuszczony: W jogurcie własnej roboty z mleka pełnego niehomogenizowanego śmietana na górze oddziela się jak skórka i zostaje jogurt odtłuszczony,Twaróg odtłuszczony: Twaróg z mleka surowego odtłuszczonego: zamknięte pojemnik z mlekiem trzymać 24-28 godzin w ciepłej wodzie (w garnku wypełnionym w 3/4 wodą, podgrzać żeby było tylko trochę cieplejsze niż temperatura komfortu dla palców czy dłoni, nie zagotowywać, nie przegrzewać, temperatura nie może przekroczyć 49°C. Wyższa temperatura niszczy enzymy znajdujące się w surowym mleku, wyłączyć, zostawić, po paru godzinach i na noc znowu podgrzać do tej samej temperatury. Po 26-30 godzinach widać oddzielenie serwatki. Przelać przez płótno (nie tak gęste jak do wyciskania soków) na sitku. Płótno do sera złożone w kilka warstw można wykorzystać do soków. Po ostygnięciu wkładamy do lodówki. Zostawić trochę serwatki, żeby nie wysychało. Można podawać rozbełtany z jogurtem na sos (dressing) do sałatek, z pomidorami jako mała przekąska, do sałaty liściastej wraz z olejem lnianym.
- Nikotyna,- Sól i wszystkie zamienniki soli,- Butelkowane rafinowane,- Puszkowane solone,- Mrożone,- Wędzone,- Przetwory siarczynowane,- Marynowane,- Zupy w proszku,- Alkohol,- Biała mąka,- Ananasy,- Napoje gotowe ze sklepu,- Awokado. Zbyt dużo kwasów tłuszczowych,- Ogórki. Zbyt dużo sodu i źle łączą się z sokami (niestrawność),- Olej, z wyjątkiem lnianego tłoczononego na zimno,- Cukier, słodycze, i wszystko co zawiera cukier,- Czekolada- Orzechy. Zbyt dużo kwasów tłuszczowych,- Owoce jagodowe (z wyjątkiem porzeczek). Ich kwasy aromatyczne wywołują niekorzystne reakcje,- Ostre przyprawy (pieprz, papryka),- Farby do włosów, trwałe ondulacje,- Soda oczyszczona w potrawach,- Fluor w paście do zębów, płukankach do gardła,- Grzyby,- Kiełki. Zawierają niekompletne aminokwasy, wywołujące toczeń (rośliny tak bronią się przed zwierzętami),- Sól gorzka,- Herbata,- Warzywa strączkowe i ich przetwory . Suche nasiona zawierają inhibitory enzymów, utrzymujące je “w stanie uśpienia”. Dlatego powodują gazy. Świeża fasolka szparagowa i groszek zielony są dopuszczalne. Wyjątkowo można wrzucić do zupy garść soczewicy dla zmiany smaku, generalnie unikać,- Śmietana,- Kawa, także rozpuszczalna (instant),- Ttłuszcz,- Lody,- Woda do picia,- Zabronione są wszelkie tłuszcze zwierzęce: śmietana, masło, jogurt zawierający tłuszcz, jaja, ser z zawartością tłuszczu.
Śniadanie:1 szklanka soku, płatki owsiane, duszone owoce
Obiad:Surówka,1 szklanka ciepłej zupy, 1 szklanka soku, duży pieczony ziemniak, jarzyny gotowane. Deser: duszone lub surowe owoce (Na jednym talerzu można podać np. sałatkę ziemniaczaną, buraki z musem jabłkowym na ciepło, marchew z jabłkiem na surowo).
Kolacja:Surówka, 1 szklanka ciepłej zupy, 1 szklanka soku, duży pieczony ziemniak, jarzyny gotowane, 2 rodzaje. Deser: surowe lub duszone owoce.
Lewatywy z kawy są niezbędnym element terapii. Rozszerzają drogi żółciowe, zwiększają produkcję żółci i w ten sposób ułatwiają wydalanie z żółcią produktów rozpadu guza, zatruwających organizm. Efekt ten odkryli przed wojną prof. O. E. Meyer oraz prof. Heubner z uniwersytetu w Getyndze. Rozkurcz zwieracza Oddiego widoczny jest w endoskopii. Kafestol, substancja znajdująca się w kawie, zwiększa kilkakrotnie aktywność S-transferazy glutationowej (wątrobowego enzymu odtruwającego).
UWAGA: Bez częstego, regularnego odtruwania pacjenci umierają na śpiączkę wątrobową.
Przepis: 3 średnio czubate łyżki stołowe mielonej kawy prawdziwej (nie rozpuszczalnej, nie zdekofeinizowanej) na 1 lewatywę – 1 litr wody (nie dawać więcej wody, bo wypłucze się za dużo sodu ze śluzówki jelita). Na raz przygotowuje się stężony wywar na całą dobę. Kawę wsypać ostrożnie do gotującej się wody w dużym garnku. (Nie do zimnej, bo wykipi.) Ilość wody nie ma znaczenia. Zamieszać, zmniejszyć ogień do minimalnego wrzenia.Przykryć nie całkiem szczelnie (inaczej wykipi) i zaparzać 15-20 min.. Ostudzić, przecedzić przez płótno. Przygotowany koncentrat rozlewa się po równo do zaplanowanej ilości butelek. Podając lewatywę bierze się wywar z jednej butelki i dopełnia wodą do 1 litra. Stosować w temperaturze ciała.
Wszystkie lewatywy przyjmować najlepiej leżąc na prawym boku z kolanami podciągniętymi do brzucha. (Inne możliwości – w pozycji kolankowo – łokciowej albo w pozycji Trendelenburga – miednica wyżej, głowa niżej, wtedy po wpuszczeniu położyć się na prawym boku.) Wlewnik ok. 0,5 metra ponad końcówką, nie wyżej. Końcówkę posmarować wazeliną lub kremem. Wlewać powoli, inaczej jelito zareaguje kurczem. W razie dyskomfortu zamknąć kranik i odczekać, aż przejdzie. W trakcie wlewania głęboko oddychać, aby roztwór zassał się do jelita. Starać się utrzymać w sobie 10-15 min. Nie przewracać się z boku na bok. Jeśli nie ma parcia po kwadransie, wstać i poruszać się normalnie, póki parcie nie wystąpi.
Jeśli nie uda się wytrzymać 10-15 min., nie szkodzi. Przy kolejnych lewatywach będzie lepiej. Powtarzać lewatywę 4-6 razy na dobę, w skrajnych przypadkach przez pierwsze 2 tygodnie nawet więcej, ale trzeba równoważyć piciem soków (bo wypłukują elektrolity i inne minerały). Też odwrotnie, błędem jest tylko pić soki i nie brać lewatyw (soki wypłukują toksyny z komórek, co wyraża się bólem głowy, w razie niebrania lewatyw dochodzi do uszkodzenia wątroby z marskością włącznie). Częstotliwość lewatyw zwiększa się w razie poważnych bólów, nudności, napięcia nerwowego i depresji. Pomagają one też na kurcze, ból przedsercowy i trudności wynikające z nagłego odstawienia leków uspokajających. Lewatywy są konieczne przy braku spontanicznego wypróżnienia. (“Nie pozwól słońcu zajść bez opróżnienia jelita”).
Na początku leczenia i w czasie “kryzysów” żółć zawiera zwiększone ilości toksyn, co powoduje kurcze dwunastnicy i jelita cienkiego oraz niewielki refluks żółci do żołądka z objawami nudności, a nawet wymiotami żółciowymi. Należy wtedy wypłukać żółć z żołądka dużą ilością herbaty z mięty i pacjent odczuwa ulgę.
Naczynia: Nie używać: kuchenek mikrofalowych, szybkowarów, naczyń i sztućców aluminiowych, ani alufolii. Szczególnie soki i rozdrobnione jarzyny nie mogą się stykać z aluminium. Uzywać: wyrobów ze stali nierdzewnej, szkła, emaliowanych, ceramicznych
Wymagania co do wody: Nie pić wody (mamy wypić 13 szklanek soków). Woda rozcieńcza soki trawienne, jeśli pita razem z sokami – powoduje wzdęcia i niestrawności. Jak chce się pić w nocy – mieć herbatę z mięty w termosie (2 łyżki stołowe suszonych liści mięty na 2 szklanki wrzątku, gotować 5 minut i przecedzić. Można do smaku dodać brązowego cukru i soku z cytryny). Woda do gotowania potraw, do zupy, do wlewów – niechlorowana i niefluorowana. Fluor i chlor jako halogenki wypierają jod z tarczycy.Niedoczynność tarczycy hamuje układ immunologiczny.Filtrowanie wody metodą odwróconej osmozy usuwa tylko chlor, fluor zostaje. Jeśli woda wodociągowa jest fluorkowana, używać destylowanej. Jeśli nie, wystarczy filtr z odwróconą osmozą.Nie pływać w basenach z wodą chlorowaną (tylko z ozonowaną). Nie kąpać się w morzu (wchłanianie sodu przez skórę). Krótkie prysznice, nie moczyć się w wannach
Otoczenie domowe: Wyeliminować: rozpuszczalniki, aerozole, wykładziny dywanowe (mogą być dywaniki bawełniane nadające się do prania), podłogi na kleje formaldehydowe, świeże farby, insektycydy, pestycydy, farby i utleniacze do włosów oraz trwałe ondulacje, kosmetyki, dezodoranty i antyperspiranty (hamują wydalanie przez skórę). Jako przeciwpotna – dopuszczalna mieszanina po 1/3 alkoholu, octu i wody. W razie potów nocnych zwiększyć detoks (lewatywy plus soki). Pasta do zębów bezfluorowaw min. ilości lub lepiej przejść na 0,5% wodę utlenioną
Z pewnością warto zajrzeć również na polskojęzyczną stronę poświęconą terapii Gersona. www.terapiagersona.com.pl Strona prowadzona jest przez pacjenta, który leczył się w klinice w Meksyku, a obecnie kontynuuje terapię w warunkach domowych. Autor jak na razie zachowuje anonimowość, ale jest do niego kontakt mailowy. Na tej stronie można nabyć książkę o terapii Gersona wydaną przed dwoma miesiącami w jęz. polskim.
A na koniec link do oryginalnej strony Instytutu Gersona www.gerson.org
Niech potężna moc Natury, drzemiąca w świeżych owocach i warzywach będzie z Tobą i prowadzi Cię tam dokąd zmierzasz :)
Żródło: http://www.celzycia.com/terapia-dr-gersona-w-warunkach-domowych.html