Tort truskawkowy z galaretką
Składniki
CIASTO
BISZKOPTOWE:6 jajek 1 szklanka cukru1 szklanka mąki
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej3 łyżki oleju
1 łyżka soku z cytryny3 łyżki gotowanej wody1 łyżeczka proszku do pieczeniaMASA :0,5 mleka1 cukier waniliowy4 łyżki cukru1 budyń waniliowy1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej1 całe jajko2 żółtka1 galaretka truskawkowa1 kostka masła
DO DEKORACJI:1 kg truskawek1 galaretka kolor zielony
Upiec biszkopt. Białka ubić na sztywno dodać stopniowo cukier następnie po jednym żółtku , mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz pozostałe składniki.Delikatnie wymieszać i przełożyć do brytwanki. Piec ok 30 min w 180 c.Gdy biszkopt ostygnie przekroić go na dwie części.Wykonanie masy.Z 0,5litry mleka odlać pół szklanki a resztę mleka
zagotować dodająć cukier i cukier waniliowy.W pół szklanki mleka wymieszać budyń , mąki i jajka.Wlać na gotujące się mleko i zagotować mieszając tak aby nie zrobiły się kluski. Na koniec dodać do gorącej masy suchę galaretkę ,dobrze wymieszać i zostawić do wystygnięcia.Gdy budyń ostygnie zmiksować go dodając po 1 łyżce miękkiego masła.Na pierwszym biszkopcie rozsmarować masę następnie powbijać do masy umyte i oczyszczone truskawki i znów nałożyć masę tak aby przykryło truskawki.Na masę położyć drugi biszkopt .Biszkopt na wierzchu posmarować pozostałą masą ,poukładać truskawki i zalać tężejącą galaretką.
B3371