Ciasto kakaowe z malinami i beza by gosiowo
na ciasto: 400 ml kefiru 2 bialka 2 lyzeczki proszku do pieczenia 4 lyzki kakao aromat rumowy szklanka maki 1850 1/2 szklanki fruktozzy wszystko oprocz bialek miksujemy ze soba bialka ubijamy na bardzo sztywno i delikatnie mieszamy z masa ciasto wlewamy do foremki wylozonej papierem do pieczenia pieczemy w 200 stopniach 20 minut z termoobiegiem po upieczeniu przestudzamy i scinamy wierzch i wkladamy z powrotem do foremki z papierem na wierzch: pudeleczko malin - 250 g 4 bialka 8-12 lyzek fruktozy maliny ukladamy na ciescie, duzo i ciasno zostawiajac troche miejsca na brzegach bialko ubijamy na supersztywna piane, najlepiej schlodzic je uprzednio pod koniec ubijania dodajemy fruktoze sprawdzajac czy piana jest wystarczajaco slodka piane wykladamy na maliny, rowniez na brzeg bez malin wyrownujemy powierzchnie i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 150-180 stopni ustawiamy termoobieg i przez 10 minut trzymamy podgrzewanie pozniej wylaczamy grzalke ale ciasto pozostaje w srodku przez kolejne 20-25 minut aby piana sie przesuszyla najlepsze na nastepny dzien
vojtelix