Kawa skuteczna w walce z rakiem.doc

(67 KB) Pobierz
Kawa skuteczna w walce z rakiem

http://wiadomosci.onet.pl/nauka/kawa-skuteczna-w-walce-z-rakiem,1,4934589,wiadomosc.html

Kawa skuteczna w walce z rakiem

 

Miłośniczki małej czarnej z całego świata uraduje fakt, że ich ulubiony napój okazuje się wyjątkowo zdrowy. Wskazują na to najnowsze badania opublikowane w Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, periodyku Amerykańskiego Stowarzyszenia Badań nad Rakiem (American Association for Cancer Research). Badania te dowodzą, że kobiety pijące więcej niż cztery filiżanki kawy dziennie, są w grupie o 25 proc. mniej zagrożonej zachorowaniem na raka trzonu macicy niż ich koleżanki, które piją jej mniej. Prawdopodobnie odpowiedzialne są za to zdolności antyoksydacyjne tego popularnego napoju.

Odpowiedzialny za powyższe badania profesor medycyny Edward Giovannucci, zajmujący się żywieniem i epidemiologią na Harvardzie twierdzi, że kawa okazuje się skutecznym środkiem w prewencji nowotworów powiązanych z otyłością i wpływających na poziom estrogenu i insuliny.

- Niedawno stwierdzono, że kawa może być skuteczna w walce z cukrzycą ze względu na sposób w jaki wpływa na poziom insuliny w organizmie. Dlatego wysnuliśmy hipotezę, że może także redukować zagrożenie w wypadku niektórych nowotworów - mówi Giovannucci.

Giovannucci wraz z zespołem badawczym zanalizował przypadki raka macicy u blisko 70 tys. kobiet. Stwierdził, że co najmniej cztery filiżanki dziennie zmniejszają o 25 proc. ryzyko zachorowania, podczas gdy już dwie lub trzy filiżanki jedynie o 7 proc. Co ciekawe, podobne rezultaty stwierdzono w przypadku kawy bezkofeinowej: już trzy filiżanki dziennie tego napoju zmniejszają o 22 proc. ryzyko zachorowania na raka macicy.

Jak zauważa Giovannucci ważnym jest kontynuowanie badań łączących zachorowalność na nowotwory i spożywanie kawy. Jak mówi: "Kawa przez długi czas łączona była z paleniem. A oczywistym faktem jest, że kiedy pijesz kawę i palisz, jej ewentualne pozytywne efekty zostają kompletnie zredukowane przez negatywny wpływ papierosów na organizm. Obecnie jednak okazuje się, że kawa ma więcej antyoksydantów niż większość warzyw i owoców".

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin