DROŻDŻÓWKI
Czas całkowity: 30 minutyCzas przygotowania: 10 minutyCzas pieczenia: 20 minuty
Składniki
500g.mąki pszennej250g. margaryny100g. cukru100g.drożdży4 żółtka2 1/2 MT mleka
Wszystkie składniki włożyć do naczynia TM .
Wyrabiać czas 3 minuty obr.Interwał
Z wyrobionego ciasta formować drożdżówki o dowolnym kształcie , nadziewać (owocami,dżemem itp.)
Drożdżówki posmarować białkiem.
Piec w nagrzanym piekarniku 180 C. Czas 15-20 min.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego.!
LIKIER Z KUKUŁEK
likier z kukułek:
300 g cukierków "Kukułki"
250 g wódki
250 g mleka
5 żółtek
Do suchego (!) naczynia wkładamy kukułki i miksujemy na proszek (czas 60s. obr. poz. Turbo) Dodajemy żółtka i mleko i nastawiamy na 10 min temp. 65st.C obr.poz.3. Po pięciu minutach ( na 5 min przed końcem) wlewamy przez otwór wódkę. PYCHA!!! POLECAM BARDZO. Najlepszy jest jak wystygnie i zgęstnieje ale jest taki dobry, że często nie wytrzymujemy i pijemy go na ciepło. Rewelacyjny jest jako polewa do szarlotki prosto z pieca lub do sernika. Mniam. Pozdrawiam (mam nadzieję że nie naruszyłam twoich praw autorskich)
SURÓWKA Z SUROWEGO BURAKA ĆWIKŁOWEGO
1 duży obrany burak ćwikłowy (lub 2 małe) pokrojony w kawałki,
1 ogórek kiszony,
¼ surowej papryki,
½ jabłka (2 ćwiartki), ½ małej cebuli,
3 – 4 łyżki oleju,
sok z ½ cytryny,
1 łyżeczkę cukru,
sól i pieprz do smaku.
Zasłonić otwór miarką. Miksować obroty poz. 4 – 5 czas ok. 20s.
Polecam. Pyszna i bardzo zdrowa :-)
robertos13