DROŻDŻÓWKI i inne.doc

(30 KB) Pobierz

DROŻDŻÓWKI

 

Opis: Czas całkowity

Czas całkowity: 30 minuty
Czas przygotowania: 10 minuty
Czas pieczenia: 20 minuty

Składniki

500g.mąki pszennej
250g. margaryny
100g. cukru
100g.drożdży
4 żółtka
2 1/2 MT mleka

 

Przygotowanie

Wszystkie składniki włożyć do naczynia TM .

Wyrabiać czas 3 minuty obr.Interwał

Z wyrobionego ciasta formować drożdżówki o dowolnym kształcie , nadziewać (owocami,dżemem itp.)

Drożdżówki posmarować białkiem.

Piec w  nagrzanym piekarniku 180 C. Czas 15-20 min.

Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego.!

 

 

 

LIKIER Z KUKUŁEK

likier z kukułek:

300 g cukierków "Kukułki"

250 g wódki

250 g mleka

5 żółtek

Do suchego (!) naczynia wkładamy kukułki i miksujemy na proszek (czas 60s. obr. poz. Turbo) Dodajemy żółtka i mleko i nastawiamy na 10 min temp. 65st.C obr.poz.3. Po pięciu minutach ( na 5 min przed końcem) wlewamy przez otwór wódkę. PYCHA!!! POLECAM BARDZO. Najlepszy jest jak wystygnie i zgęstnieje ale jest taki dobry, że często nie wytrzymujemy i pijemy go na ciepło. Rewelacyjny jest jako polewa do szarlotki prosto z pieca lub do sernika. Mniam. Pozdrawiam (mam nadzieję że nie naruszyłam twoich praw autorskich)

 

 

 

 

 

 

 

 

SURÓWKA Z SUROWEGO BURAKA ĆWIKŁOWEGO

1 duży obrany burak ćwikłowy (lub 2 małe) pokrojony w kawałki,

1 ogórek kiszony,

¼ surowej papryki,

½ jabłka (2 ćwiartki), ½ małej cebuli,

3 – 4 łyżki oleju,

sok z ½ cytryny,

1 łyżeczkę cukru,

sól i pieprz do smaku.

Zasłonić otwór miarką. Miksować obroty poz. 4 – 5 czas ok. 20s.

Polecam. Pyszna i bardzo zdrowa :-)


 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin