Nocne bułeczki.doc

(96 KB) Pobierz
Nocne bułeczki

Nocne bułeczki

Składniki:

3 szklanki (czyli 250 ml) mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru
40 g drożdży
½ szklanki wody
½ szklanki mleka
1 łyżeczka soli
1/3 szklanki oleju słonecznikowego albo oliwy


Przygotowanie:

Wieczorem:
Mąki przesiej do miski. Drożdże rozkrusz i zasyp cukrem w filiżance. Poczekaj, aż się rozpuszczą (można im pomóc delikatnie mieszając łyżką lub trzepaczką). Do mąki dodaj łyżeczkę soli, dolej mleko, wodę, olej i rozpuszczone drożdże. Wszystko wymieszaj łyżką, aż składniki się połączą. Ciasto wyłóż na blat posypany mąką i wygniataj ciasto przez 5 minut (jeśli klei się do rąk, podsyp mąką). Następnie przykryj miską i zostaw na następne 5 minut. Wyrabiaj jeszcze 3 minuty. Kulkę ciasta włóż do lekko naoliwionej miski, przykryj i wstawi do lodówki na całą noc. Powinno dużo urosnąć.

Rano:
Ciasto wyłóż na blat i podziel na 12 części. Uformuj bułeczki takich kształtach, jakie ci się podobają. Mnie zachwyciły te, które robiła Atina i u niej też jest dobra obrazkowa instrukcja jak krok po kroku zrobić takie zawijańce.
Ułóż bułki na blasze, przykryj i zostaw do wyrośnięcia na ok. 20 minut. W tym czasie nagrzej piekarnik do 220 stopni. Bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka i posyp czym lubisz: makiem, sezamem, czarnuszką, słonecznikiem czy kminkiem. Gdy wyrosną włóż je do piekarnika na 20 -25 minut. Na ostatnie 5 minut nastaw termoobieg, będą ładnie zrumienione.

 

Nocne bułeczki

wtorek, 14 kwietnia 2009, usmiecham-sie

poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »

Dodaj komentarz »

TrackBack

Początek formularza

TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do notki:

Dół formularza

Komentarze

majanaboxing

2009/04/14 10:18:14

Jakie one śliczne! Też je robiłam, są pyszne :)) Mnie także bardzo podoba się sposób przygotowywania ciasta na noc, do lodówki, a na sobotni poranek pyszne bułeczki , pachnące i ciepłe :)))

-

usmiecham-sie

2009/04/14 10:34:44

Masz rację majanko, Raz dwa (spanie) trzy i gotowe :)

-

atina_bc

2009/04/14 10:53:18

jedne z moich ulubionych:) Ślicznie wyglądają:)

-

usmiecham-sie

2009/04/14 11:05:17

atinko, bo twoim przepisem inspirowane i u ciebie znalezione :)

-

olalala77

2009/04/14 11:37:19

Piękne ;). Uwielbiam, gdy bułeczki mają takie fikuśne kształty :). I gdy nie trzeba się za wiele namęczyć przy robieniu ich :).

-

kuchnia-monsai

2009/04/14 11:53:30

Piekne i rumiane :)

-

Gość: falena bianca, chello089077010220.chello.pl

2009/04/14 12:20:17

bardzo smakowite!
musze wypróbowac ten przepis

-

emma001

2009/04/14 12:41:19

piękności ;)

-

usmiecham-sie

2009/04/14 13:43:05

Dzięki emmo :)
faleno, sprobuj - robi sie blyskawicznie i prosto, a bulki są przepyszne :)
olu - no to mamy podobne upodobania :D
monsai - dziękuję :)

-

warszawa78

2009/04/14 13:54:28

Całkiem smakowicie wyglądają te bułeczki :)

-

kasiaaaa24

2009/04/14 14:11:23

Ależ one urocze :) Ja nie mam cierpliwości do bułek i chleba :(

-

usmiecham-sie

2009/04/14 19:45:03

dziękuję warszawiaku za mile slowa :)

kasiu, a do nich nie trzeba miec cierpliwosci wcale - spodobaly by ci sie :)

-

cuda.wianki

2009/04/15 16:25:03

jeszcze nie probowalam tych nocnych, moze najwyzsza pora to zmienic??

-

Gość: pawel, ip-89-174-118-80.multimo.gtsenergis.pl

2009/04/16 10:41:33

A to czym są posypane te drugie to co to jest - kminek ? Nigdy nie wiem a bardzo lubię tę przyprawę na pieczywie.

tworzenie dostępnych użytecznych stron internetowych www
serwis komputerów komputerowy pogotowie komputerowe
[a=zgarniam.pl]autostop zabieranie pasazerow, ekologiczne podroze[/a]

-

notme-gotuje

2009/04/16 12:54:02

Pyszne są, tez robiłam.
Ślicznie wyglądają w takim kształcie. :))

Pozdrawiam!

-

usmiecham-sie

2009/04/16 21:02:54

Pawle, male czarne to kminek - ma dosc osrty smak, charakterystyczny, czesto posypuje sie nim spieczona skorke chleba. Do drozdzowego pieczywa idelany. Reszta to słonecznik, dodałam jeszcze na niektore bułki sezam :)

Notme, więc co bede mowic jakie sa dobre... Sama wiesz :)
cudawianko, a sprobuj. nie dosc, że są pyszne i pachnace, to jeszcze w przygotowaniu proste jak budowa cepa. pozdrawiam cie cieplutko :)

-

olciaky

2009/04/19 19:38:45

Świetnaśne:)

-

usmiecham-sie

2009/04/25 11:27:06

dzieki olciaku :)

-

kiciatygrysa

2009/06/08 10:32:08

Bułki rewelacyjne. takie trochę jak chałka. Pożarlismy je same z masłem i część z dżemem. Muszę kiedyś spróbowac dodać do nich ciut więcej cukru i jeść je same, bez żadnych dodatków, bo są wprost nieziemskie. Mój mąż cały dzień chodził koło talerza i podkradał co rusz to nową bułeczkę nieustannie powtarzając (z pełną buzią) "Jezu te twoje bułki to po prostu rewelacja" A ciasto jest tak cudownie plastyczne że można z niego robić cuda.
POLECAM i dziękuję za przepis

Dodaj komentarz »

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin