Kuchnia - Przepisy Kurta Schellera (prawie 3 tys stron i fotografie_potraw).pdf
(
32756 KB
)
Pobierz
144855669 UNPDF
Anyżowe ciasteczka z dyni
Składniki na 4 porcje:
1 kg dyni
2 jaja
szczypta anyżu
2 łyżki mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki cukru
łyżka cukru pudru
olej do smażenia, sól
Miąższ dyni oczyść z pestek, obierz ze skórki, pokrój na małe kawałki i ugotuj do miękkości w
niewielkiej ilości osolonej wody. Po odcedzeniu i osączeniu dokładnie go rozetrzyj albo zmiksuj,
dodając mleko, anyż oraz do smaku cukier i sól.
Jajka rozbij, oddzielając żółtka od białek. Białka ubij z resztą cukru na sztywną pianę, dodaj
żółtka i delikatnie wymieszaj. Połącz ją z utartym miąższem dyni oraz mąką i wymieszaj na
gładką masę.
Wlewaj po łyżce ciasta na rozgrzany na patelni olej i każdy placuszek obsmaż z obu stron na
złocisty kolor. Po zdjęciu z patelni osącz je na bibule.
Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Babeczki
Składniki:
ciasto:
30 dag mąki
15 dag masła
10 dag cukru pudru
4 żółtka
Mąkę posiekaj z masłem oraz dodaj cukier i żółtka. Ze wszystkich składników dokładnie zagnieć
ciasto. Teraz przygotuj foremki (około 30 sztuk) i starannie wysmaruj je tłuszczem.
Po wyrobieniu ciasto rozwałkuj, podsypując je mąką, na grubość około 0,5 cm. Jedną foremką
wycinaj krążki i dokładnie wyklejaj nimi wnętrze pozostałych foremek. Tak przygotowane
babeczki wstaw do gorącego piekarnika i upiecz na złoty kolor. Po przestudzeniu wyjmij,
odwracając foremkę dnem do góry.
Babeczki możesz napełniać dowolnym nadzieniem, korzystając z różnych przepisów.
Babeczki korzenne
Składniki:
po 20 dag masła, cukru i mąki
3-4 jaja
łyżeczka proszku do pieczenia
10 dag mielonych migdałów
aromat migdałowy
2 płaskie łyżeczki mielonego cynamonu
pół łyżeczki mielonych goździków
skórka otarta z cytryny
tłuszcz i bułka tarta do foremek
do dekoracji:
gotowa polewa orzechowa
płatki migdałowe
Na początku utrzyj masło z cukrem i, ciągle ucierając, stopniowo wbijaj do masy po jednym jaju.
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, migdałami, przyprawami korzennymi, aromatem i
skórką z cytryny, a potem niewielkimi porcjami - wciąż ucierając - dodaj do masy jajecznej.
Foremki wysmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą, po czym napełnij je do połowy ciastem i wstaw
do piekarnika nagrzanego do temperatury 175°C.
Piecz około 30 minut.
Upieczone babeczki wyjmij z foremek i ostudź. Na koniec posmaruj je polewą, przygotowaną
według przepisu na opakowaniu i posyp płatkami migdałowymi.
Babeczki z farszem pieczarkowym
Składniki:
babeczki:
50 dag mąki krupczatki
25 dag masła roślinnego
jajo
sól
farsz:
40 dag pieczarek
2 łyżeczki majeranku
łyżka masła
sól
Z mąki, masła roślinnego i jajka szybko zagnieć ciasto i wstaw je na godzinę do lodówki. Po
wyjęciu wyklej nim dość cienko foremki. Upiecz je w gorącym piekarniku na złoty kolor, lekko
przestudź. Do tak przygotowanych kruchych babeczek włóż przygotowany już farsz.
Farsz: pieczarki oczyść, opłucz, osącz, drobno posiekaj lub zmiel w maszynce. Tak
przygotowane usmaż na maśle, dopraw majerankiem i solą.
Farsz włóż do babeczek i delikatnie ugnieć. Babeczki zapiekaj ponownie w piekarniku.
Babeczki z kremem śmietankowym
Składniki:
ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
20 dag masła lub margaryna
pół szklanki cukru pudru
3 żółtka
krem śmietankowy:
1/2 l śmietanki słodkiej lub mleka
2 jaja
2 żółtka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3/5 szklanki cukru
1/3 laski wanilii lub 2 łyżeczki cukru waniliowego
Przygotuj ciasto: przesianą mąkę posiekaj z masłem lub margaryną, dodaj cukier puder i
ukręcone żółtka. Zagnieć ciasto i pozostaw je w chłodnym miejscu na około 30 minut.
Dokładnie wymyte i wysuszone foremki do babeczek poustawiaj w rzędach jedną przy drugiej.
Ciasto rozwałkuj, przenieś w całości na wałku i przykryj nim foremki. Teraz ręką odciśnij ostre
brzegi foremek, zdejmij okrawki ciasta i w każdej z nich dokładnie ugnieć ciasto.
Przygotuj krem: zagotuj śmietankę lub mleko oraz utrzyj z cukrem 2 żółtka i 2 całe jajka. Do jajek
dodaj mąkę ziemniaczaną, rozmiażdżoną laskę wanilii lub cukier waniliowy i dobrze razem
wymieszaj. Cienkim strumyczkiem i szybko mieszając wlej wrzące mleko, po czym zostaw krem
na małym ogniu i - ubijając go trzepaczką - zagęść go do konsystencji gęstej śmietany.
Po ostygnięciu ponakładaj krem do foremek z ciastem (nie do pełna). Pozostałe ciasto rozwałkuj
i - przeniesione na wałku - umieść na wierzchu foremek tak, by znowu odcisnąć palcami kształt
foremek i dokładnie zalepić foremki z ciastem i kremem od góry. Wstaw je teraz do nagrzanego
piekarnika i upiecz w temperaturze do 190°C na złoty kolor (około 20 minut).
Babeczki wyjmuj z foremek dopiero po przestudzeniu.
Plik z chomika:
trygn
Inne pliki z tego folderu:
Bakuła H. - Jak zyskać przyjaciół - Poradnik Astrologiczny.pdf
(2843 KB)
Kuchnia - Przepisy Kurta Schellera (prawie 3 tys stron i fotografie_potraw).pdf
(32756 KB)
Ingram Jay_ PŁONĄCY DOM Odkrywając tajemnice mózgu.pdf
(59473 KB)
Inne foldery tego chomika:
Radio PIN Uchem po mapie
żeglarskie
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin