WITAMINY
Mgr Dorota Witkowska
« Witaminy - organiczne zwiazkj chemiczne, substancje egzogenne (t.j. takie, Wore s% niezb^dne dla prawidtowego funkcjonowania organizmu zywego i ktore musza^ bye dostarczone z pozywieniem, gdyz sam organizm nie potrafi ich wytworzyc).
• polski biocbemik, odkrywca witamin Kazirnierz Funk -1912 r. - wyizolowal tiamin§.
• Witaminy z definicji sa^ ntezb^dne cztowiekowi do zycia i musz£[ bye dostarczone z zewrtatrz
• Wyjatek stanowi witamina D
* rozpuszczalne w wodzfe
- witamina C (kwas askorbinowy)
- witamina B± (tiamina)
- witamina B, Iryboflawina)
- witamina B3 (niacyna. witamina PP, kwas nikotynowy, amid kvvaso nikotynowego))
- witamina B» (kwas pantotenowy)
- witamina B^ (pirydoksyna. pirydoksaladermina)
- Witamina Bj (btotyna, witamina H)
- witamina B^ (kwas foliowy)
- witamina Btt (cyjanokobalamina)
- Wtemina P (mieszanina pochodnveh flawonoidowych np. hesperydwa. rutvna
• rozpuszczalne w ttuszczach
- Witamina A (retinol i jego pochodne)
- Witamina D (chotekatevferol i pochodne)
- Witamina E (tokoferoi)
- Witamina K (fitochinon, menadion).
WITAMINA A (retinol)
• WYST^POWANiE: Jaja, watroba, mleko, masto, ser, jagody, szpinak, tran, produkty mleczne, tfuste mi§so oraz, jako prowitamina: karoten. marchew, pomidory, safata, groszek zielony, tran i owoce dzikiej rozy
xXxxRuudaaxxXx