witaminy1.doc

(29 KB) Pobierz
HP Image Zone Print Job [12/10/2008 Wednesday 17:54:35.606]







WITAMINY

Mgr Dorota Witkowska


WITAMINY

« Witaminy - organiczne zwiazkj chemiczne, substancje egzogenne (t.j. takie, Wore s% niezb^dne dla prawidtowego funkcjonowania organizmu zywego i ktore musza^ bye dostarczone z pozywieniem, gdyz sam organizm nie potrafi ich wytworzyc).


 










WITAMINY

   polski biocbemik, odkrywca witamin Kazirnierz Funk -1912 r. - wyizolowal tiamin§.

   Witaminy z definicji sa^ ntezb^dne cztowiekowi do zycia i musz£[ bye dostarczone z zewrtatrz

   Wyjatek stanowi witamina D


WITAMINY

* rozpuszczalne w wodzfe

-                witamina C (kwas askorbinowy)

-                witamina B± (tiamina)

-                witamina B, Iryboflawina)

-                witamina B3 (niacyna. witamina PP, kwas nikotynowy, amid kvvaso nikotynowego))

-                witamina B» (kwas pantotenowy)

-                witamina B^ (pirydoksyna. pirydoksaladermina)

-                Witamina Bj (btotyna, witamina H)

-                witamina B^ (kwas foliowy)

-                witamina Btt (cyjanokobalamina)

-                Wtemina P (mieszanina pochodnveh flawonoidowych np. hesperydwa. rutvna


 












WITAMINY

rozpuszczalne w ttuszczach

-                Witamina A (retinol i jego pochodne)

-                Witamina D (chotekatevferol i pochodne)

-                Witamina E (tokoferoi)

-                Witamina K (fitochinon, menadion).


WITAMINA A (retinol)

WYST^POWANiE: Jaja, watroba, mleko, masto, ser, jagody, szpinak, tran, produkty mleczne, tfuste mi§so oraz, jako prowitamina: karoten. marchew, pomidory, safata, groszek zielony, tran i owoce dzikiej rozy

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin