Zupa borowikowa w dwóch kolorach
Przygotowanie: 60 min.
Składniki na 4 porcje
•
1 marchewka
pół selera
1 pietruszka
1 średniej wielkości cebula
2 ząbki czosnku
500 g kurczaka
2 ziarenka ziela angielskiego
4 ziarenka czarnego pieprzu
2 listki laurowe
1-2 torebki Zupy borowikowej KNORR
2 łyżki stołowe koniaku lub brandy
100ml gęstej śmietany
groszek ptysiowy
Etapy przygotowania
1.
Zalej warzywa i porcję rosołową około litrem zimnej wody, doprowadź do wrzenia, zbierz powstałą pianę, a następnie dodaj przyprawy ( ziele angielskiego, liść laurowy ziarnka czarnego pieprzu). Gotuj całość około 60 minut aż wywar nabierze aromatu i smaku.
2.
Do tak powstałego wywaru dodaj jedną lub dwie Zupy borowikowe KNORR w zależności od ilości bulionu, całość dopraw dwiema łyżkami koniaku i jeszcze chwilę pogotuj, aby alkohol odparował.
3.
Podziel gotową zupę na dwie części i do jednej części dodaj śmietanę, drugą część pozostaw tak, jak jest.
4.
Wlej obie zupy jednocześnie do talerza, starając się, aby zupy się nie wymieszały ze sobą.
5.
Podawaj zupę posypaną groszkiem ptysiowym
Nasza rada:
tatanka.com