Grzyby.docx

(26 KB) Pobierz

Grzyby 

 

 

 

 

.  Potrawy Grzyby na gęsto ze śmietaną

 

 

Przepis z "Kuchni polskiej". Bardzo dobry. Robi się wg niego kurki, borowiki lub maślaki obrane ze skórki, można też mieszać gatunki. Ogólnie rzecz biorąc, przy tego typu potrawach należy uważać, aby potrawa nie przypaliła się. Należy stosować podkładkę rozpraszającą ciepło i mieszać.  80 dag grzybów, 5 dag cebuli, 2 dag tłuszczu, 1-2 dag mąki, sól, pieprz, 1/8 litra śmietany, 1 łyżka siekanej natki pietruszki i koperku 

Grzyby oczyścić, starannie opłukać, cienko poszatkować.  2. Tłuszcz rozgrzać, dodać obraną, pokrojoną w kostkę cebulę, zasmażyć.  3. Włożyć grzyby, wlać 2-3 łyżki wody [wg mnie można sobie darować dodawanie wody], dusić pod przykryciem.  4. Gdy  miękkie, oprószyć mąką [bez przesady - ja wolę zagęścić przez odparowanie], zagotować.  5. Dodać sól i pieprz, połączyć ze śmietaną, dodać zieleninę, wymieszać, wyłożyć na salaterkę.  6. Podawać z ziemniakami, kaszą, kluskami z ziemniaków [osobiście wolę ze zwykłym chlebem, lekko posmarowanym masłem]. 

 

 

Zupa ze świeżych grzybów

 

Za "Kuchnią polską".  25 dag włoszczyzny (bez kapusty), 1 1/2 l wody, 2 dag tłuszczu, sól, 40 dag grzybów, 10 dag cebuli, 3 dag mąki, 1/8-1/4 l śmietany, sól, pieprz, 1 łyżka siekanego koperku i natki pietruszki  1. Z włoszczyzny i tłuszczu ugotować wywar, osolić.  2. Grzyby starannie opłukać pod bieżącą wodą, oczyścić, cienko poszatkować, ugotować w małej ilości wody razem z posiekaną cebulą. 

2.Wywar z włoszczyzny przecedzić, połączyć z grzybami, podprawić mąką rozmieszaną z zimną wodą [ja rezygnuję z zagęszczania], zagotować, dodać śmietanę, sól, pieprz, koperek i natkę.  4. Podawać z łazankami, kaszą perłową, lanym ciastem lub cienkim makaronem [zdecydowanie preferuję gruby makaron]. 5. Zamiast mąką i śmietaną można zupę grzybową podprawić jasnozłotą zasmażką. 

 

 

Prymitywna kolacja "na dziko" Cytuję za Jerzym Kubrychtem. Nie próbowałem, ale sądzę, że po dniu spędzonym...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin