Konfitura z cytryn do herbaty - HIT!
SKŁADNIKI:
cytryna [1 kg]
cukier [1.2 kg]
woda [1
Przygotowanie:
Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu na wspaniałą konfiturę z cytryn bo u nas w domu to absolutny HIT od kilkunastu lat :)Moja mama (od pewnego czasu i ja) zawsze produkuje tę konfiturę litrami a potem część słoików rozdaje w ramach drobnego upominku np. na Boże Narodzenie. Kto spróbował ten zaraz prosił o przepis. Herbata z taką konfiturą smakuje zdecydowanie lepiej niż z plasterkiem cytryny :)Fakt trochę roboty jest ale naprawdę warto spróbować tym bardziej, że obecnie cytryny są w korzystnej cenie a z kolei maleńki słoiczek konfitury cytrynowej kupiony w sklepie jest drogi i zupełnie nieopłacalny. A przepis jest bardzo prosty.Przygotowanie:1. Cytryny porządnie wyszorować (najlepiej szczoteczką), włożyć do dużego garnka, zaleć zimną wodą i odstawić w chłodne miejsce na 24 h.2. Po tym czasie zmienić wodę i cale owoce gotować przez 30 minut. Odcedzić i znów włożyć do zimnej wody. Pozostawić na kolejne 24 h.3. Odcedzić, osuszyć i pokroić w kostkę - usunąć pestki.4. Z wody i cukru ugotować syrop, dodać do niego pokrojone cytrynki i smażyć na wolnym ogniu aż staną się przeźroczyste a skórki zmiękną. W czasie gotowania mieszać drewnianą warzechą i dość często potrząsać garnkiem aby owoce nie przywarły. 5. Jeśli konfitura wydaje się za kwaśna (zależy od gatunku cytryn) dosłodzić wg. uznania. Przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić i postawić na wieczku do ostygnięcia. W zależności od tego ile soku będą zawierały cytryny - raz będzie tego "syropu" więcej a raz mniej. Ja wolę jak jest więcej :) Jeśli traficie na gatunek cytryn z gruba i twardą skórkę to nie czekajcie aż podczas smażenia zmięknie bo się nie doczekacie. Szkoda prądu i czasu. Jak miąższ zrobi się przeźroczysty to przekładajcie do słoików.Jako czas przygotowanie podała 2 h bo nie przeliczałam dni na minuty.
wroblelz