ZUPA JARZYNOWA Z BRUKSELKĄ I LANYMI KLUSECZKAMI.rtf

(2 KB) Pobierz

ZUPA JARZYNOWA Z BRUKSELKĄ I LANYMI KLUSECZKAMI

Składniki:

·         400 g brukselki

·         500 g ziemniaków

·         80 g pietruszki

·         60 g selera

·         80 g pora

·         1 cebula ( ok.60 g)

·         1 papryka czerwona (ok. 100 g)

·         100-150 g marchewki

·         300 g wieprzowiny z kością

·         1 liść laurowy

·         kilka ziaren pieprzu kolorowego

·         zioła prowansalskie lub mieszanka ulubionych świeżych ziół

·         sól do smaku

·         ok. 3 l wody

·         ½ szklanki śmietany

dodakowo na lane kluseczki:

·         3 łyżeczki mąki

·         1 jajko

·         1 łyżka wody

Wykonanie:

W garnku zalewamy mięso z kością 3 litrami wody i gotujemy ok. 40 minut. Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler kroimy w drobną kostkę, paprykę w paski, a por w półtalarki. Wszystkie warzywa łącznie z brukselką wrzucamy do gotującego się wywaru. Dajemy podpieczoną na ogniu cebulę, liść laurowy, pieprz i gotujemy do miękkości warzyw. Oddzielamy mięso od kości i ponownie wrzucamy do zupy. Solimy do smaku. Miksujemy jajko z wodą i mąką i lejemy na wrzącą zupę, cały czas mieszając. Przyprawiamy ziołami prowansalskimi lub świeżymi ziołami według uznania. Zupę podajemy ze śmietaną.



 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin