ZUPA JARZYNOWA Z BRUKSELKĄ I LANYMI KLUSECZKAMI
Składniki:
· 400 g brukselki
· 500 g ziemniaków
· 80 g pietruszki
· 60 g selera
· 80 g pora
· 1 cebula ( ok.60 g)
· 1 papryka czerwona (ok. 100 g)
· 100-150 g marchewki
· 300 g wieprzowiny z kością
· 1 liść laurowy
· kilka ziaren pieprzu kolorowego
· zioła prowansalskie lub mieszanka ulubionych świeżych ziół
· sól do smaku
· ok. 3 l wody
· ½ szklanki śmietany
dodakowo na lane kluseczki:
· 3 łyżeczki mąki
· 1 jajko
· 1 łyżka wody
Wykonanie:
W garnku zalewamy mięso z kością 3 litrami wody i gotujemy ok. 40 minut. Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler kroimy w drobną kostkę, paprykę w paski, a por w półtalarki. Wszystkie warzywa łącznie z brukselką wrzucamy do gotującego się wywaru. Dajemy podpieczoną na ogniu cebulę, liść laurowy, pieprz i gotujemy do miękkości warzyw. Oddzielamy mięso od kości i ponownie wrzucamy do zupy. Solimy do smaku. Miksujemy jajko z wodą i mąką i lejemy na wrzącą zupę, cały czas mieszając. Przyprawiamy ziołami prowansalskimi lub świeżymi ziołami według uznania. Zupę podajemy ze śmietaną.
wroblelz