TORCIK JABŁKOWO- ORZECHOWY
Składniki ciasta I:
· 5 jajek
· ¾ szklanki cukru
· 1 szklanka mąki ziemniaczanej
· 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki ciasta II:
· 4 jajka
· 4 łyżki cukru
· 4 łyżki kisielu wiśniowego
· 1 łyżka mąki pszennej
· ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki masy jabłkowo-orzechowej:
· 400g masła
· 1 kg jabłek
· 3 żółtka
· 1 szklanka cukru pudru
· 2 łyżeczki cukru z naturalną wanilią
· 100-150g mielonych orzechów włoskich lub laskowych
dodatkowo:
· 2 galaretki wiśniowe
Wykonanie ciasta I:
Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę. Nadal ubijając dodajemy po jednej łyżce cukru i po jednym żółtku. Gdy masa jajeczna będzie gęsta, dodajemy porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem dio pieczenia. Delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy w równych ilościach do dwóch form o wym 28 x 40 cm wyłożonych papierem. Pieczemy ok. 25 minut w temp. 180°C (termoobieg) na złoty kolor.
Wykonanie ciasta II:
Wykonujemy w ten sam sposób co ciasto I, zastępując mąkę ziemniaczaną kisielem wymieszanym z mąką pszenną. Wylewamy do jednej formy.
Wykonanie masy jabłkowo-orzechowej:
Jabłka obieramy. Ścieramy na tarce o dużych oczkach, lekko odciskamy sok. Masło ucieramy mikserem na puszystą masę, dodajemy cukier puder, cukier z naturalną wanilią oraz żółtka*. Wszystko razem dokładnie ucieramy na puszysty krem, dodając pod koniec zmielone orzechy i porcjami jabłka.
Wykonanie torcika:
Na dno formy dajemy jeden blat ciasta I i smarujemy masą (mniej niż połowa). Na masę nakładamy ciasto II i lekko uciskamy, smarujemy masą zostawiając trochę. Przykrywamy drugim blatem ciasta I, uciskamy i smarujemy pozostałą masą. Zalewamy tężejącą galaretką i schładzamy w lodówce co najmniej 3 godziny. Torcik smaczniejszy jest na następny dzień.
* Jajka sparzamy wrzątkiem ok. 10 sekund.
wroblelz