TORCIK JABŁKOWO- ORZECHOWY.rtf

(59 KB) Pobierz

TORCIK JABŁKOWO- ORZECHOWY    

Składniki ciasta I:

·         5 jajek

·         ¾ szklanki cukru

·         1 szklanka mąki ziemniaczanej

·         1½ łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki ciasta II:

·         4 jajka

·         4 łyżki cukru

·         4 łyżki kisielu wiśniowego

·         1 łyżka mąki pszennej

·         ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki masy jabłkowo-orzechowej:

·         400g masła

·         1 kg jabłek

·         3 żółtka

·         1 szklanka cukru pudru

·         2 łyżeczki cukru z naturalną wanilią

·         100-150g mielonych orzechów włoskich lub laskowych

dodatkowo:

·         2 galaretki wiśniowe

Wykonanie ciasta I:

Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę. Nadal ubijając dodajemy po jednej łyżce cukru i po jednym żółtku. Gdy masa jajeczna będzie gęsta, dodajemy porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem dio pieczenia. Delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy w równych ilościach do dwóch form o wym 28 x 40 cm wyłożonych papierem. Pieczemy ok. 25 minut w temp. 180°C (termoobieg) na złoty kolor.

Wykonanie ciasta II:

Wykonujemy w ten sam sposób co ciasto I, zastępując mąkę ziemniaczaną kisielem wymieszanym z mąką pszenną. Wylewamy do jednej formy.

Wykonanie masy jabłkowo-orzechowej:

Jabłka obieramy. Ścieramy na tarce o dużych oczkach, lekko odciskamy sok. Masło ucieramy mikserem na puszystą masę, dodajemy cukier puder, cukier z naturalną wanilią oraz żółtka*. Wszystko razem dokładnie ucieramy na puszysty krem, dodając pod koniec zmielone orzechy i porcjami jabłka.

Wykonanie torcika:

Na dno formy dajemy jeden blat ciasta I i smarujemy masą (mniej niż połowa). Na masę nakładamy ciasto II i lekko uciskamy, smarujemy masą zostawiając trochę. Przykrywamy drugim blatem ciasta I, uciskamy i smarujemy pozostałą masą. Zalewamy tężejącą galaretką i schładzamy w lodówce co najmniej 3 godziny. Torcik smaczniejszy jest na następny dzień.

* Jajka sparzamy wrzątkiem ok. 10 sekund.



 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin