TORT CAPPUCCINO.rtf

(10 KB) Pobierz

TORT CAPPUCCINO

 

Zaloguj się

 

Top of Form 1

 

 

E-mail
 

OnetHasło
 

 

Niepoprawne dane

 

 

 

 

Objaśnienia
Loguj się bezpiecznie Zapomniałem hasła

Bottom of Form 1

Anuluj

 

 

PrzepisSernik Mascarpone


 

Na pieczonym, puszystym spodzie, nasączonym kawą espresso i włoskim likierem amaretto. Przekładany pysznym kremem mascarpone i posypany grubą warstwą kakao. Jeszcze lepsza wersja deseru tiramisu.

Składniki:

Spód:
 

100 g masła
 

2 jajka
 

170 g cukru
 

180 g mąki
 

2 łyżeczki proszku do pieczenia
 

100 ml mleka

Krem:
 

4 żółtka
 

170 g drobnego cukru do wypieków
 

500 g sera mascarpone
 

2 łyżeczki żelatyny w proszku
 

4 łyżki kawy rozpuszczalnej (użyłam Nescafe Espresso)
 

100 ml wody
 

3 łyżki likieru amaretto
 

·         300 ml śmietany kremówki

Dodatki:
3 łyżki kakao, 3 łyżki cukru pudru

Piekarnik nastawić na 175 stopni. Formę o średnicy 21 lub 22 cm ze zdejmowaną obręczą wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Stopić i ostudzić masło.

·         Ubić jajka z cukrem. Najlepiej ustawić miskę na rondelku z lekko gotującą się wodą i miksować przez około 2 - 3 minuty, aż masa się delikatnie ociepli. Następnie zdjąć miskę z ognia i miksować jeszcze przez kilka minut aż masa się ostudzi, będzie puszysta i cukier całkowicie się rozpuści.

·         Przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia bezpośrednio do ubitej masy. Delikatnie wymieszać. Mieszając wlewać powoli mleko, a następnie stopione masło. Przelać do przygotowanej formy.

·         Piec przez 25 - 30 minut w dolnej części piekarnika aż wierzch się zrumieni. Ostudzić, wyjąć z formy i przekroić na 3 cienkie blaty.

·         Ubić żółtka z cukrem (tak samo jak w przypadku jajek, najpierw na parze). Wymieszać z serem mascarpone.

·         Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody. W rondelku wymieszać kawę z wodą, dodać żelatynę i podgrzewać na małym ogniu, mieszając aż żelatyna się rozpuści. Zdjąć z ognia i dodać likier.

·         Śmietanę ubić na sztywny krem i wymieszać z masą mascarpone.

·         Ułożyć pierwszy blat na dnie formy (dno wyłożyć papierem do pieczenia). Nasączyć mieszanką kawy z likierem i rozsmarować 1/3 kremu. Zapiąć obręcz formy. Powtórzyć z pozostałymi spodami. Na wierzchu powinien być krem z mascarpone. Kakao i cukier puder przesiać przez sitko nad tortem. Tort wstawić do lodówki. Na godzinę przed podaniem przełożyć do zamrażalnika. Podawać z kawą cappuccino.

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin