Wafle z masą kajmakowąWafle smakują najlepiej zaraz po przygotowaniu. Składniki:
· 1 opakowanie świeżych wafli
· 1 słodkie mleko skondensowane w puszce
· ½ kostki masła
· zmielone orzechy (niekoniecznie)
· dobre, winne powidła, np. śliwkowe
Wykonanie:
· Puszkę mleka włożyć do rondelka z wodą i gotować przez 3 godziny. Ostudzić. Masło ubić na puszysty krem, następnie stopniowo dodawać masę powstałą z ugotowanego mleka. Dobrze wymieszać. Dodać zmielone orzechy jeśli ich używamy.
· Smarować wafle masą, jedną warstwę można przełożyć powidłami. Wafel posmarowany powidłami ułożyć przodem do wafla posmarowanego masą, a nie do suchej strony następnego wafla. Powidła nie połączą bowiem wafli tak jak masa.
· Można też kupić gotowe zagęszczone, ugotowane już mleko o smaku karmelowym lub kakaowym, co znacznie ułatwia procedurę.
wroblelz