Wigilijna zupa grzybowa
5 dag suszonych grzybów 1 cebula (ok. 10 dag) 1 ½ łyżki masła 3 łyżki śmietany 18% sól pieprz przyprawa w płynie Maggi Ziarenka Smaku majeranek groszek ptysiowy
Suszone grzyby zalać zimą wodą (około 2 szklanki) i moczyć przez 24 godziny. Następnie wodę wylać, a grzyby opłukać i pokroić. Przełożyć do garnka zalać wodą (około 1 litra) i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 3-4 godziny (grzyby powinny być zakryte wodą, więc jeśli wyparuje podczas gotowania, należy ją dolewać). Ostudzić, a następnie grzyby oddzielić od wody.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Przełożyć na patelnię i zrumienić na maśle. Dodać grzyby, wymieszać i jeszcze razem chwilę smażyć. Ostudzić i zmiksować.
Zmiksowaną cebulę z grzybami przełożyć do garnka, wlać odlaną wodę z grzybów, zimną wodę (tak, żeby płynu było w sumie około 1 ½ litra) i razem zagotować. Kilka łyżek zupy odlać i dodać do śmietany. Dokładnie wymieszać, a następnie wlać do zupy i ponownie zagotować. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, przyprawą w płynie Maggi, Ziarenkami Smaku i majerankiem.
Gotową zupę wigilijną podawać z groszkiem ptysiowym.
Smacznego.
wroblelz