Wigilijna zupa grzybowa.rtf

(1 KB) Pobierz

Wigilijna zupa grzybowa

 

5 dag suszonych grzybów
1 cebula (ok. 10 dag)
1 ½ łyżki masła
3 łyżki śmietany 18%
sól
pieprz
przyprawa w płynie Maggi
Ziarenka Smaku
majeranek
groszek ptysiowy

 

Suszone grzyby zalać zimą wodą (około 2 szklanki) i moczyć przez 24 godziny. Następnie wodę wylać, a grzyby opłukać i pokroić. Przełożyć do garnka zalać wodą (około 1 litra) i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 3-4 godziny (grzyby powinny być zakryte wodą, więc jeśli wyparuje podczas gotowania, należy ją dolewać). Ostudzić, a następnie grzyby oddzielić od wody.

Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Przełożyć na patelnię i zrumienić na maśle. Dodać grzyby, wymieszać i jeszcze razem chwilę smażyć. Ostudzić i zmiksować.

Zmiksowaną cebulę z grzybami przełożyć do garnka, wlać odlaną wodę z grzybów, zimną wodę (tak, żeby płynu było w sumie około 1 ½ litra) i razem zagotować. Kilka łyżek zupy odlać i dodać do śmietany. Dokładnie wymieszać, a następnie wlać do zupy i ponownie zagotować. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, przyprawą w płynie Maggi, Ziarenkami Smaku i majerankiem.

Gotową zupę wigilijną podawać z groszkiem ptysiowym.

Smacznego.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin