KATARZYNKA Z BISZKOPTAMI
Świąteczne ciasto makowe z dżemem i biszkoptami
Dla średniozaawansowanych
2,5 szklanki mąki, półtorej kostki margaryny, 8 jaj, 2 szklanki cukru pudru, pół szklanki maku, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao, 2 paczki okrągłych biszkoptów, dżem morelowy lub malinowy
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodając po jednym żółtku. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na koniec połączyć z pianą ubitą z białek. Ciasto podzielić na 3 równe części. Do jednej dodać kakao, do drugiej mak, do trzeciej 2 łyżki mąki. Na blachę wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą wyłożyć ciasto makowe, potem biszkopty, na nie cienką warstwę dżemu, następnie ciasto kakaowe, ponownie biszkopty i dżem. Na wierzchu ułożyć ciasto białe. Piec w temperaturze 180°C do czasu, aż się zrumieni. Upieczone ciasto polać dowolną polewą czekoladową, lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Birdosz