ZUPA SZCZAWIOWA NA ZIMNO.doc

(24 KB) Pobierz
ZUPA SZCZAWIOWA NA ZIMNO

ZUPA SZCZAWIOWA NA ZIMNO

 

 

1,5 l bulionu z kurczaka (może być z kostki)

20 dag szczawiu

1 cebula

2 żółtka

2jaja ugotowane na twardo

3/4 szklanki gęstej śmietany

1 łyżka oliwy

1 łyżka cukru

sól

 

              Liście szczawiu przebrać, usunąć ogonki, opłukać, osączyć i posiekać. Cebulę pokroić w kosteczkę i razem ze' szczawiem poddusić w łyżce oliwy. Bulion zagotować, dodać szczaw, sól i cukier, gotować 2-3 minuty, zdjąć z ognia. Żółtka dokładnie roztrzepać ze śmietaną, rozprowadzić szklanką gorącej zupy, wlać do garnka, wymieszać. Ostudzoną zupę wstawić na godzinę do lodówki. Do każdego talerza zupy włożyć połowę jaja.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin