Sałatka ogórkowa.docx

(24 KB) Pobierz

Sałatka ogórkowa

 

Składniki

5 kg ogórków gruntowych
1 kg marchewki
0,5 kg cebuli
pęczek natki pietruszki
1 szkl octu
2 szkl oleju
3 łyżki soli
5 łyżek cukru
pieprz

http://www.wielkiezarcie.com/zdjecie.php?id=99505

Ogórki umyć i obrać, następnie zetrzeć na tarce w plasterki. Marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce jak na surówkę. Pietruszkę grubo posiekać. Cebule dość cienko pokroić w pół piórka. Wszystkie warzywa oraz składniki zalewy wymieszać i odstawić na 2-3 godziny, żeby się "przegryzły". W tym czasie przygotować słoiki, wyparzając we wrzątku przez kilka minut. Sałatkę włożyć do słoików. Pasteryzować ok. 10 minut.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin