Kurczak_curry_z_pomidorami.doc

(20 KB) Pobierz
Kurczak curry z pomidorami

Kurczak curry z pomidorami

 

 

4 udka z kurczaka, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 2 dag świeżego imbiru, 1 puszka pomidorów, 3 łyżki margaryny, 3 łyżki curry, ¼ łyżeczki chili, 1 łyżka kolendry, sól, pieprz, 2 szklanki bulionu z kury, szczypta cukru, 1 pęczek dymki, 1 łyżka mąki ziemniaczanej.

 

Udka kurczaka umyć, osuszyć, przeciąć w stawie, ściągnąć skórkę. Cebule obrać, pokroić w kostkę. Imbir i czosnek obrać, posiekać. Dwie łyżki margaryny stopić w rondlu, włożyć cebulę, oprószyć chili, ½ łyżeczki curry i kolędrą, zrumienić. Pomidory osączyć, zalewę zachować. Czosnek i imbir dodać do zalewy, dokładnie wymieszać. Cebulę podlać zalewą i 1 ½ szklanki bulionu, gotować bez przykrycia przez 5 min, posolić. Udka kurczaka włożyć do sosu, dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 20 min. Udka odwrócić na drugą stronę, dusić bez przykrycia przez następne 20 min. Dymkę opłukać, osuszyć, pokroić ukośnie na kawałki długości 2 cm, pomidory pokroić w mniejsze cząstki. Pomidory i dymkę dodać do udek na ok. 10 min przed końcem duszenia. Łyżkę margaryny stopić w rondelku, dodać mąkę, zrumienić, rozprowadzić pozostałym bulionem, zagotować, przyprawić solą, pieprzem, resztą curry i cukrem. Dodać do udek, wymieszać. Udka podawać polane sosem.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin