Składniki na ciasto:
30 dag mąki (2 niepełne szklanki), 1 jajko, 1 łyżka sody, 3-4 łyżki miodu, pół kostki margaryny, pół szklanki cukru pudru, trochę (w palcach) cynamonu, imbiru lub przyprawy do piernika.
Składniki na masę:
1 szklanka mleka, 10 dag cukru, 1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 15 dag masła, 1 cukier waniliowy.
Przepis na ciasto:
Margarynę roztopić z miodem. Połączyć z mąką i jajkiem. Zagnieść ciasto. Upiec. Ciasto przekroić na 3 części (można przekroić na 2 części według uznania). Uwaga! Można zamiast całości upiec 2 placki osobno.
Przepis na masę kremową:
Z mleka, cukru, wanilii i mąki ugotować budyń. Ostudzić. Dodać masło i ponownie przestudzić.Ciasto przełożyć kremem (może być również krem jak do karpatki). Posypać prażonymi wiórkami kokosowymi.
pio944