P r z e p i s y
1. Babka piaskowa – teściowej
2. Babka piaskowa
3. Babka orzechowa lub migdałowa
4. Biszkopt cygański
5. Ciasteczka
6. Ciasto z masą budyniową
7. Jabłecznik mamy -
8. Jabłecznik lub placek ze śliwkami
9. Kora makowa i kokosowa
10. Krem
11. Krem puszysty śmietanowy
12. Krem cytrynowy
13. Kruszonka z kokosu (pycha!)
14. Kruszonka (placek z kruszonką tardycyjną)
15. Lukier
16. Marmurek (Mako - sernik)
17. Murzynek
18. Naleśniki
19. Pizza (od Eli)
20. Polewa kakaowa
21. Ciasto Toffi
22. Ciasto kruche pod jabłecznik – mięciuteńkie
23. Mokry sernik z kokosem – łatwe
24. LANGOSZ
1
Babka teściowej
2 szkl. mąki
2 łyżeczki pr/pieczenia
cukier waniliowy
zapach, ew. mleko
¾ kostki margaryny, 1 szkl. cukru
3 jaja - utrzeć
Dodać reszte składników i razem zmiksowac. Przelac do keksowi (podluzna forma)
2
Babka piaskowa
2 szkl. krupczatki
25 dag margaryny
5 jaj, 1,5 szkl. cukru pudru
7 łyżek mleka
½ paczki pr/piecz., olejek\
Żółtka, cukier i tłuszcz rozetrzeć. Mąkę wymieszać z pr/piecz. Ubić pianę z białek. Do masy dodawać stopniowo mąkę, olejek, mleko i wszystko wymieszać.
Piec w formie ze stożkiem 45 minut. Polukrować.
3
Babka orzechowa lub migdałowa
8 dag mąki pszennej
8 dag mąki kartoflanej
20 dag margaryny, 25 dag cukru, 10 dag migdałów lub orzechów, 5 dag rodzynek,
4 jaja, łyżeczka pr/piecz.
Tłuszcz utrzeć z cukrem i jajami. Dodać mąkę, pr/piecz. I orzechy. Nadal ucierać dodawając rodzynki.
Blachę natłuścić, oprószyć bulką tartą. Piec w średnio nagrzanym piekarniku.
4
Biszkopt cygański
5 jaj, 1 szkl. cukru, 1,5 szk. mąki lub: na każde jajko 3 łyżki mąki i tyle samo cukru
5
Ciasteczka
¼ k. margaryny, ¼ k. masła
2 zoltka, 5 łyżek cukru
2 szk. mąki, 2 łyżeczki pr./piecz., 5 łyżek mleka
Ciasto kruche pod jabłecznik – mięciuteńkie
1,5 szkl. mąki, 10 dag margaryny, 1 jajko, ½ szkl. cukru, Łyżka mleka
proszek do pieczenia
6
Ciasto z masą budyniową
6 jajek, 6 pł. łyżek cukru
pr/ piecz., cukier waniliowy
1 puszka brzoskwiń
3 budynie śmietankowe
1 galaretka
Upieczony biszkopt można (ale nie trzeba) posmarować cienko dżemem i ułożyć drobno pokrojone brzoskwinie z puszki. Do soku z brzoskwini dolać wody, żeby w sumie
było 1,1 litra. 3 budynie białe (waniliowe lub śmietank.) ugotować na wodzie z sokiem brzoskwiniowym, dodając 7-8 łyżek cukru. Odstawić na 3 godziny. Zalać jedną lub dwiema galaretkami. Wstawić do lodówki.
7
Jabłecznik mamy
6 jaj, 1,5 szkl. cukru
cukier wan. ¾ k. margar., 1,5 szl. mąki, 6 łyżek mąki kartoflanej, 2 łyżeczki pr/piecz.
Cynamon
Ubić jaja z cukrem, wlać rozpuszczony, wystudzony tłuszcz. Ucierając dodawać mąkęi proszek do pieczenia. Wylać na blachę opruszoną bułką tartą. Poukładać jabłka i posypać cynamonem. Piec w temperaturze 180 stopni około 50 minut.
8
Jabłecznik lub placek ze śliwkami
LATWE!
30 dag maki, kilka jabłek lub śliwek, 25 dag margaryna
30 dag cukru, 4 jaja
1 łyżeczka pr/piecz.
Tłuszcz utrzeć z żółtkami, cukrem i maką oraz pr/piecz. Na końcu wlac ubitą z białek pianę. Ciasto wylać na formę, poukładać owoce i piec w średnio nagrzanym piekarniku.
9
Kora makowa i kokosowa
25 dag maku lub kokosu
5 białek
Na 1 białko 5 dag maku, na każde białko 2-3 łyżki cukru.
Ubijać białka na sztywną pianę, dodawać cukier, na koniec wsypać mak lub kokos i delikatnie wymieszać. Piec na blaszce wyłożonej pergaminem. Można dosypać szczyptę mąki i proszku do pieczenia.
10
Krem
1 kostka masła, 2-3 jaja
4 łyżki cukru lu 2 łyżki cukru na każde jajko
Jaja z cukrem ubić na sztywną pianę. Można dodać cukier waniliowy. Powoli dolewać do miękkiego masła. Dodać wybrany olejek zapachowy.
11
Krem puszysty śmietankowy
1 budyń śmietankowy
3 łyzki maki pszennej
1 k. masła
Cukier puder wg smaku (około 2/3 szklanki)
Odrobina kwasku cytrynowego
12
Krem cytrynowy
wpnatalia