Trzydniowa kuracja z serwatką.docx

(22 KB) Pobierz

Trzydniowa kuracja z serwatką

Zaplanuj sobie trzy dni wolne od pracy i obowiązków domowych, najlepiej od piątku do niedzieli. W trakcie kuracji będziesz jadać wprawdzie 5 razy dziennie, ale wyłącznie owoce, warzywa i odrobinę zbożowych płatków.
To menu podziała jak najlepszy "sprzątacz" - oczyści twój organizm z toksyn i nadmiaru wody, które nagromadziły się przez kilka miesięcy ciężkiej zimowej diety i braku ruchu. Głód będzie trochę doskwierać, ale tylko dzięki temu organizm sięgnie po "rezerwy" i spali niepotrzebny tłuszcz.


*    Przygotuj się do diety. Nie przeżyjesz przykrego wstrząsu, jeżeli już kilka dni wcześniej zaczniesz troszkę mniej jeść i zrezygnujesz ze słodyczy.
*    Woda przed śniadaniem. Codziennie, pół godziny przed pierwszym posiłkiem, wypijaj szklankę letniej wody, najlepiej z odrobiną soku z cytryny.
*    Herbatki ziołowe na okrągło. Przez te dni jak najwięcej pić. Dobra będzie zielona herbata i ziołowe napary, np. z nagietka, pokrzywy, melisy, krwawnika. Nie wolno  ci teraz pić czarnej herbaty i kawy!
*    Relaks przede wszystkim. Kilka dni lekkiej głodówki na pewno ci nie zaszkodzi, ale możesz czuć się słabiej. Śpij przynajmniej 8 godzin dziennie, nie przemęczaj się, dużo spaceruj.
*    Co po diecie oczyszczającej. W poniedziałek nie rzucaj się na jedzenie, inaczej cały wysiłek pójdzie na marne. Najlepiej tę oczyszczającą kurację potraktować jako wstęp do stopniowej zmiany sposobu odżywiania - to najlepszy sposób, by utrzymać wagę.


DZIEŃ 1


Śniadanie: Koktajl z różnych owoców leśnych
II śniadanie: Sok owocowo-warzywny Obiad: Piure z brokułu
Podwieczorek: Napój z serwatki i jabłek
Kolacja: Zupa jarzynowa

 

DZIEŃ 2

 

Śniadanie: Bananowy shake
II śniadanie: Napój pomarańczowo-serwatkowy
Obiad: Warzywa na parze
Podwieczorek: Sok ananasowy
Kolacja: Zupa ryżowa


DZIEŃ 3


Śniadanie: Koktajl cytrusowy  
II Śniadanie: Napój z marchwii i serwatki
Obiad: Warzywa na parze
Podwieczorek: Sok wielowarzywny
Kolacja: Zupa pomidorowa


Doceń serwatkę.
W naszej diecie radzimy ją pić codziennie. Tymczasem większość z nas, robiąc ze zsiadłego mleka twarożek, po prostu wylewa ten jasny płyn o lekko kwaśnym smaku. To błąd, bo serwatka jest zdrowa i działa regulująco na układ trawienny. Systematyczne picie serwatki może wyrównać niedobory błonnika. Działa lekko przeczyszczająco, a dzięki zawartości laktozy sprzyja powstawaniu pożytecznej flory bakteryjnej w jelitach i zabezpiecza je przed procesami gnilnymi. Zawiera również dużo witamin z grupy B, sporo białka i znaczne ilości wapnia.


Trzydniowa kuracja z serwatką

Zgłoś jeśli naruszono regulamin