Skrzydełka z serowym sosem
Skrzydełka w trzcinowej glazurze
Składniki:
15 skrzydełek z kurczaka
Glazura:
2 szklanki cukru trzcinowego
1 szklanka wody
Pół szklanki octu z czerwonego wina
krzydełek kurczaka1 łyżka sosu worcestershire
1 łyżka słodkiej mielonej papryki
Pół łyżeczki chińskiej przyprawy pięć smaków
Łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka soli
Przepis:
Skrzydełka umyj i osusz. Wszystkie składniki glazury umieść w rondelku, doprowadź do wrzenia i gotuj kilka minut, aż cukier dokładnie się rozpuści. Zestaw z ognia i wystudź. Skrzydełka oprósz solą, ułóż na blasze i wsuń do pieca nagrzanego do 180 stopni. Po 15 minutach wysuń i posmaruj starannie mięso glazurą za pomocą pędzelka. Piecz dalej. Po 5 minutach powtórz glazurowanie. I tak jeszcze co najmniej 2-3 razy. Lśniące, upieczone skrzydełka podawaj gorące solo, albo w towarzystwie mac'n'cheese - makaronu w sosie serowym.
psotucha