Skrzydełka z serowym sosem.rtf

(560 KB) Pobierz

 

 

 

 

  

 

 

   Skrzydełka z serowym sosem

 

 

Skrzydełka w trzcinowej glazurze

 

 

 

Składniki:

 

15 skrzydełek z kurczaka

 

Glazura:

 

2 szklanki cukru trzcinowego

 

1 szklanka wody

 

Pół szklanki octu z czerwonego wina

 

krzydełek kurczaka1 łka sosu worcestershire

 

1 łka słodkiej mielonej papryki

 

Pół łeczki chińskiej przyprawy pięć smaków

 

Łeczki gałki muszkatołowej

 

1 łeczka soli

 

Przepis:

 

Skrzydełka umyj i osusz. Wszystkie składniki glazury umieść w rondelku, doprowadź do wrzenia i gotuj kilka minut, aż cukier dokładnie się rozpuści. Zestaw z ognia i wystudź. Skrzydełka oprósz solą, ułóż na blasze i wsuń do pieca nagrzanego do 180 stopni. Po 15 minutach wysuń i posmaruj starannie mięso glazurą za pomocądzelka. Piecz dalej. Po 5 minutach powtórz glazurowanie. I tak jeszcze co najmniej 2-3 razy. Lśniące, upieczone skrzydełka podawaj gorące solo, albo w towarzystwie mac'n'cheese - makaronu w sosie serowym.

                    

Zgłoś jeśli naruszono regulamin