Przepisy_Na_Ciasta.pdf

(565 KB) Pobierz
CIASTKA RUMOWE
CIASTKA RUMOWE
Ciasto:
8 jajek
15 dag mąki krupczatki
15 dag cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1,5 dag cukru waniliowego
sól
do przygotowania formy:
2 łyżki margaryny,
2 łyżki bułki tartej
krem:
25 dag masła
2 jajka
4 łyżki cukru
1,5 dag cukru waniliowego
75 ml rumu
poncz:
75 ml rumu
1/3 szklanki mocnej esencji herbacianej
polewa:
10 łyżek cukru
2 łyżki kakao
12 dag margaryny
10 kostek czekolady
Przygotowanie ciasta: Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą
soli oraz 8 łyżkami wody na pianę. Do piany, nadal ubijając, dodawać po żółtku, łyżce
cukru oraz cukier waniliowy aż masa będzie sztywna. Mąkę, kakao i proszek do
pieczenia przesiać, dodać do ubitej masy i delikatnie wymieszać. Formę do pieczenia
(25 x 35 cm) wyłożyć papierem, a papier wysmarować margaryną i wysypać bułką
tartą. Ciasto wlać do formy i piec 35-40 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury
180°C. Formę z upieczonym ciastem wyjąć z piekarnika, położyć do góry dnem na
czystej ściereczce i zostawić do wystygnięcia. Następnie odwrócić ją, okroić nożem
boki ciasta, wyjąć ciasto z formy i zdjąć papier. Przekroić placek na pół.
Przygotowanie ponczu: Połączyć esencję herbacianą z rumem, tak aby ponczu było
1/2 szklanki. Nasączyć nim połowę placka, zużywając do tego połowę ponczu.
Resztą ponczu nasączyć drugą połowę placka.
Przygotowanie polewy: Margarynę, cukier, 6 łyżek wody połączyć w garnku i
zagotować, stale mieszając. Zdjąć z ognia, dodać pokruszoną czekoladę i nadal
mieszać, aż czekolada rozpuści się i powstanie jednolita masa.
Przygotowanie kremu: Masło utrzeć na puch. Jajka ubić z cukrem na gęstą masę i
połączyć z masłem. Dodać rum, cukier waniliowy i utrzeć na gładki krem.
Odłożyć 3 łyżki kremu, a pozostałym kremem posmarować bardziej nasączoną
połówkę placka. Na niej położyć drugą połówkę, cienko posmarować ją odłożonym
kremem i polać ostudzoną polewą czekoladową. Ciasto wstawić na 1 godziną do
lodówki. Kroić na kwadraty i każdy z nich dekorować bitą śmietaną.
OMLECIKI Z KREMEM
2 jajka
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki
1/2 łyżki cukru waniliowego
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
margaryna do wysmarowania blachy
Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo
wsypując cukier i cukier waniliowy. Następnie dodawać na przemian żółtka i mąkę z
proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszając. Ciasto wylewać łyżką na płaską,
wysmarowaną margaryną blachę, formując z niego koła o średnicy około 10 cm. Piec
około 20 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Ciepłe ciasto
przenosić na lniane ściereczki posypane cukrem pudrem, delikatnie złożyć na pół i
pozostawić do wystygnięcia. Ostudzone ciastka szprycować bitą śmietaną.
ROLADA BISZKOPTOWA Z MARMOLADĄ
5 żółtek
8 dag mąki
16 dag cukru
20 dag marmolady
5 białek (piana)
2 dag cukru do posypania
Dno blachy prostokątnej o 3 niskich ścianach wyłożyć papierem. Żółtka utrzeć z
cukrem do białości. Ubić pianę, wyłożyć na żółtka, dodać mąkę, lekko wymieszać,
wyłożyć na blachę, łopatką rozsmarować aż do brzegów blachy na grubość 1 1/2 cm,
upiec szybko w dobrze ogrzanym piekarniku (około 20 min.). Stolnicę przykryć
serwetką. Gdy powierzchnia ciasta jest zrumieniona, sucha i elastyczna, ciasto
wyjąć, wyłożyć z blachy na serwetkę, zdjąć papier (ciasto ma być upieczone, lecz
miękkie, nie wysuszone, gdyż w przeciwnym razie nie da się zwinąć). Ciepłe ciasto
posmarować marmoladą, zwinąć tak, aby warstwy ciasta z marmoladą ściśle do
siebie przylegały, zawinąć w serwetkę, pozostawić do ostygnięcia. Przed podaniem
rozwinąć z serwetki, posypać cukrem, pokrajać w skośne krążki 1 cm grubości,
ułożyć w całości dwoma rzędami na szklanym okrągłym półmisku.
STEFANKA
Ciasto:
8 żółtek
12 dag cukru
8 białek (piana)
12 dag mąki ziemniaczanej
masło do smarowania blachy
Nadzienie:
4 żółtka
15 dag cukru
12 dag czekolady
18 dag masła deserowego
Posmarować masłem dna sześciu tortownic tej samej wielkości. Sporządzić ciasto:
żółtka utrzeć z cukrem. Ubić pianę, wyłożyć na żółtka, dodać mąkę, wymieszać.
Ciasto wyłożyć do sześciu tortownic, upiec w dobrze ogrzanym piekarniku (ok. 20
min.), wyłożyć z tortownic, przestudzić. Sporządzić nadzienie: czekoladę rozgrzać na
spodeczku nad parą (na odwróconej przykrywce imbryka z wrzącą wodą). Żółtka
utrzeć z cukrem, dodawać po trochu rozgrzaną czekoladę, masę ostudzić. Masło
utrzeć na pianę, połączyć z masą czekoladową. Placki przełożyć masą czekoladową,
posmarować nią boki i powierzchnię lub ostatni placek oblać lukrem czekoladowym
pomadkowym. Gdy w domu nie ma 6 tortownic jednakowej wielkości, ciasto zarobić z
połowy porcji i upiec cienkie placki w 3 blachach starannie wysmarowanych masłem.
Każdy placek po wyłożeniu z blach i ostudzeniu przekrajać w poprzek na pół i
nadziać. Wykończyć go tak jak podano wyżej.
SERNIK WIEDEŃSKI
0,5 kg dobrego sera,
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
1 szklanka cukru,
6 łyżek masła,
4 jaja,
dowolne dodatki aromatyczne (wanilia, parę kropli olejku migdałowego, rodzynki,
skórka pomarańczowa).
Ser przepuścić dwa razy przez maszynkę, dodać żółtka utarte z cukrem, stopione
masło, mąkę ziemniaczaną wszelkie dodatki aromatyczne i wreszcie sztywno ubitą
pianę z białek. Masę dokładnie wymieszać i włożyć do wąskiej formy wysmarowanej
masłem i wysypanej tartą bułką. Posmarować po wierzchu białkiem i piec ok. 45
minut. Wyjmować z formy dopiero po zupełnym ostygnięciu.
BEZY
Składniki masy :
8 białek,
40 dag cukru kryształu.
Składniki kremu :
8 żółtek,
10 dag cukru,
10 dag masła,
1 paczka cukru waniliowego.
Ubić białka na sztywną pianę (nie używać do tego aluminiowych naczyń), wsypać
cukier i nadal ubijać, aż masa będzie gładka. Zrobić z papieru pergaminowego
kornet, włożyć do niego ubitą Masę. Uciętym rogiem kornetu wyciskać okrągłe
ciasteczka w kształcie kapelusza grzyba na tortownicę lub blachę wyłożoną
pergaminem i wysypanym cukrem pudrem. Suszyć w niezbyt gorącym piecu 2 do 3
godzin. Po wysuszeniu zdjąć z pergaminu i łączyć po 2 sztuki, przekładając kremem.
Przyrządzanie kremu. Żółtka z cukrem włożyć do rondelka, wstawić w drugi rondelek
z gotującą wodą i mieszać, aż się masa zaparzy. Następnie wyjąć rondelek na
podstawkę i mieszać do ostudzenia. Masło utrzeć do białości, wmieszać cukier
waniliowy i połączyć z masą wciąż wymieszanie. Przekładać kremem ciastka.
NAPOLEONKI
25 dag mąki,
25 dag tłuszczu,
1 żółtko,
sok z 1/2 cytryny,
sól,
woda.
Połączyć tłuszcz z połową mąki, zagnieść ciasto i wynieść do chłodnego miejsca. Z
drugiej połowy mąki, żółtka, soku z cytryny, szczypty soli i odpowiedniej ilości wody
sporządzić ciasto kluskowe, po czym wybić je dobrze wałkiem. Ciasto kluskowe
rozwałkować na stolnicy w kwadrat o boku ok. 20 cm i położyć na nim ciasto kruche
rozwałkowane w kwadrat o boku ok. 15 cm. Założyć brzegi ciasta kluskowego w
kopertę i wałkować zawsze w jednym kierunku od siebie na grubość taką jak na
kluski. Następnie złożyć je i znów rozwałkować. Czynność powtórzyć cztery razy,
następnie przeciąć placek na pół, rozłożyć na dwóch niesmarowanych blachach i
wynieść do zimnego miejsca na 1-2 godziny. Gdy ciasto stężeje, włożyć do gorącego
piekarnika na 15-20 minut (nie wolno w tym czasie otwierać piekarnika). Po
upieczeniu i ostygnięciu krajać ciasto na jednakowe kwadraty i przekładać dowolnym
kremem lub masa owocową. Posypać cukrem pudrem.
KEKS Z BAKALIAMI
5 jaj
20 dag bakalii (figi, śliwki suszone, rodzynki, orzechy, migdały lub skórka
pomarańczowa)
20 dag cukru
20 dag mąki
Ľ laski sproszkowanej wanilii
1 dag masła do smarowania formy
ewentualnie orzechy do posypania
Półokrągłą formę keksową smarować masłem, posypać mąką, opłukać, oczyścić i
osuszyć rodzynki, opłukać i pokrajać resztę bakalii, oprószyć je mąką. Żółtka utrzeć z
cukrem, dodać wanilię (skórkę cytrynową). Ubić pianę; wyłożyć na żółtka, dodać
mąkę, bakalie lekko wymieszać, wyłożyć ciasto do formy, upiec w dobrze wygrzanym
piekarniku (3/4 godziny), gdy zbyt szybko się rumieni, nakryć papierem. Po
upieczeniu pozostawić chwilę w formie, wyjąć, oprzeć o brzeg stolnicy, ostudzić.
Podawać następnego dnia (można posypać pokruszonymi orzechami).
PTYSIE
12 dag przesianej maki,
1 łyżka cukru,
12 dag masła,
3 jaja,
1/4 I wody,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka cukru waniliowego.
Zagotować wodę z masłem, mieszając dosypać (mieszać aż masa będzie odstawać
od garnka). Po ostygnięciu mieszając, wbijać stopniowo jaja i dodawać cukier, cukier
waniliowy i proszek do pieczenia. Następnie kłaść łyżeczką małe kulki na blachę
posypaną mąką i piec na kolor żółty w mocno rozgrzanym piekarniku. Ptysie
wypełniać bitą śmietaną lub dowolnym kremem.
BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z SEREM
Składniki ciasta:
45 dag mąki,
10 dag cukru,
10 dag smalcu,
2 jaja,
1/4 l mleka,
2 1/2 dag drożdży,
1 paczka cukru waniliowego,
sól.
Składniki nadzienia :
30 dag białego sera,
1 jajo,
10 dag cukru.
Przygotować rozczyn drożdżowy i pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięty rozczyn,
jaja utarte z cukrem i szczyptę soli dodać do mąki i zarobić ciasto mlekiem. Gdy
składniki połączą się, dodawać ciepły tłuszcz i wyrabiać ciasto tak długo, aż stanie
się pulchne, gładkie, lśniące i zacznie odstawać od ręki. Wyrobione ciasto postawić w
ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Następnie rozwałkować na placek o kształcie
prostokąta, smarować nadzieniem (utarty twaróg wymieszany z cukrem i jajem),
zawinąć brzegi i pokrajać placek nożem na prostokątne bułeczki. Posmarować je po
Zgłoś jeśli naruszono regulamin