Składniki:ZACZYN: 70g drożdży1/2 szklanki mlekałyżeczka cukru1 łyżeczka makiCIASTO:700g maki pszennej7 żółtek150g cukru1 op cukru waniliowego2/3 szkl słodkiej śmietany150g masła1 łyżeczka spirytususoldżem (najlepiej wiśniowy)olej do smażeniacukier puder do posypaniaSposób wykonania:
Utrzeć drożdże z cukrem i mąką, dolać lekko rozgrzane mleko. Odstawić w ciepłym miejscu na 30 min do wyrośnięcia. Rozpuścić masło i odstawić do wystygnięcia. Do miseczki wbić żółtka, dodać cukier i cukier waniliowy, ustawić miskę na garnku z gotującą woda i ucierać na parze az do uzyskania jednolitej masy. Do dość dużej miski przesiać make, dodać ubite żółtka i lekko podgrzana śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszać, po czym dodać sol, zaczyn i spirytus. Wszystko zagnieść i wyrabiać przez min 15 min (gdy ciasto jest wciąż klejące dodać odrobinę maki). Kiedy ciasto przestanie sie lepić wlać stopione, ale chłodne masło i zagniatać jeszcze przez kilka min az do zupełnego wchłonięcia. Przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłym miejscu na min 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie formować z ciasta niewielkie paczki, nadziać je dżemem, starannie zlepiając i pozostawić powtórnie do wyrośnięcia na posypanej mąka stolnicy. Kłaść na rozgrzany olej i smażyć na małym ogniu przez kilka minut. Osaczone z tłuszczu posypać cukrem pudrem i udekorować smażona skorka pomarańczowa.Skorka pomarańczowa4-5 pomarańczy (szt)1/2 kg cukru2 łyżki soku z cytryny1 kieliszek gorzałeczki, lub rumuwodaWyszorowane dokładnie skorki i namoczyć na min 24 godz kilkakrotnie zmieniając wodę. Obgotować (trzykrotnie, zmieniając wodę) i odstawić do ostudzenia. Skorki powinny być miękkie, przez co jest prościej ostrym nożem ściąć białą gąbczasta część. Tylko ta cienka, pomarańczową cześć kroimy w kosteczkę. Do głębokiej patelni wsypujemy cukier i tylko tyle wody by sie rozpuścił. Zagotować i dodać pokrojone skorki- smażyć na małym ogniu przez 2 godziny, często mieszając. Pod koniec wlać sok z cytryny i gorzałkę. Przelać do słoiczka, zakręcić i po ostudzeniu wstawić do lodówki. W ten sposób przygotowana skorka może być przechowywana nawet do 2 lat w lodowce.
Madziulkaaa1118