Karp prababci.pdf

(43 KB) Pobierz
34420085 UNPDF
Karp prababci
Składniki
karp o wadze 1,2-1,5 kg l 2 szklanki piwa, 3 marchewki, pietruszka, 3-4 cebule, łyżka
soku z cytryny, kilka ziaren ziela angielskiego, 3-4 goździki, liść laurowy, przylepka
suchego razowego chleba, łyżka masła, cukier, pieprz, sól
Sposób przyrządzania
Rybę sprawić i pokroić na dzwonka. Warzywa obrać, po-kroić w plastry, włożyć do
dużego rondla, zalać piwem, dodać sok z cytryny, przyprawy, chleb i karmeupalony z 2
łyżeczek cukru. Szczelnie przykryć i gotować 15 min. Włożyć do wrzącego wywaru
dzwonka karpia (głowę, ogon i płetwy przeznaczyć na zupę), dodać masło i gotować na
małym ogniu 45 min. Miękką rybę wyjąć z garnka i ułożyć na wygrzanym półmisku. Sos
przetrzeć przez sito i polać nim rybę. Podawać z ziemniakami z wody lub piure i surówką
z kapusty pekińskiej. (100 g - 85 kcal)
 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin