Tatar z łososia.pdf

(42 KB) Pobierz
34420179 UNPDF
Tatar z łososia
Składniki
40 dag świeżego łososia w kawałku, 15 dag wędzonego łososia
w kawałku, 2 małe cebulki (najlepiej szalotki), sok z połowy
cytryny, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki kaparów, łyżka posiekanego
szczypiorku, łyżka posiekanej natki pietruszki, biały pieprz, sól
Sposób przyrządzania
Oba kawałki ryby obrać ze skóry i ostrym nożem pokroić na skośne plastry grubości 3-4
mm, a potem na paski szerokości 0,5 cm. Połączyć obie ryby i dość grubo posiekać
tasakiem lub szerokim nożem. Drobno pokroić cebulkę, kapary opłukać i osączyć.
Posiekanego łososia doprawić do smaku sokiem z cytryny, pieprzem i ewentualnie solą.
Wymieszać z oliwą, kaparami, cebulką i natką. Podawać na kromkach razowca lub na
grzankach z pełnoziarnistego pieczywa tostowego. Przybrać cytryną, kaparami i listkami
natki. (100 g - 170 kcal).
 
34420179.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin