Portret_klienta_Poznaj_jego_potrzeby_by_sprzedac_wiecej_i_drozej_portre.pdf

(309 KB) Pobierz
IDŹ DO:
PORTRET KLIENTA.
POZNAJ JEGO POTRZEBY,
BY SPRZEDAĆ WIĘCEJ
I DROŻEJ
Spis treści
Przykładowy rozdział
KATALOG KSIĄŻEK:
Autor: Dorota Staniszewska, Marek Staniszewski
ISBN: 978-83-246-2445-4
Format: A5, stron: 136
Katalog online
Zamów drukowany
katalog
CENNIK I INFORMACJE:
Rzecz o gustach, trendach i pragnieniach
• Astronomia ludzkich potrzeb
• Fakty ukryte pod obrazem
• Oko w oko z consumer insight
• Poznawanie odbiorcy z bliska
„Każdy klient dokładnie wie, czego nie chce” (prawo Murphy’ego). Jeœli jednak
mówimy o tym, czego klient naprawdę chce, sprawa nie jest już tak prosta. Klient chce
czuć się dobrze, wygodnie, wyjątkowo — i nie chce się bać. Wywołanie u niego takiego
stanu ducha jest, Szanowny Sprzedawco, Twoim zadaniem. Chcąc osiągnąć cel,
musisz najpierw poznać odpowiedź na pytanie: „Dlaczego ludzie kupują rzeczy, których
nie potrzebują, i w dodatku są z tego zadowoleni?”.
Książka ta powstała z połączenia dwóch sprzecznych na co dzień perspektyw:
sprzedawcy i klienta. Pomoże Ci rozpoznać potrzeby klienta i dotrzeć do tych, które
przekładają się na największy zysk. Zrozumiesz też, dlaczego Ty sam zachowujesz się
tak, a nie inaczej w sytuacjach zakupowych. Zaczniesz manewrować między kaprysami
odbiorców, zmiennymi megatrendami i faktycznymi potrzebami nabywców Twoich
produktów. To bieg z przeszkodami, więc czas na rozgrzewkę:
• Dlaczego consumer insight robi tak oszałamiającą karierę?
• Czy pomagać klientowi w podejmowaniu nieracjonalnych decyzji?
• Jak sprzedawać wspaniałe samopoczucie?
• Do którego momentu rozszerzać swoje portfolio produktowe?
Zamów informacje
o nowościach
Zamów cennik
CZYTELNIA:
Fragmenty książek
online
Do koszyka
Do przechowalni
Nowość
Promocja
Onepress.pl Helion SA
ul. Kościuszki 1c
44-100 Gliwice
tel. (32) 230 98 63
e-mail: onepress@onepress.pl
redakcja: redakcjawww@onepress.pl
informacje: o księgarni onepress.pl
1110026821.003.png 1110026821.004.png
Spis treści
Historia pewnego portretu
7
Część 1. Ukryte pod portretem
13
„Nie mam wydać…”
15
Badania — drogie i nikomu niepotrzebne?
23
W poszukiwaniu pełnego zrozumienia…
27
Szerzej, więcej, częściej…
33
Muzyka miła dla ucha i biznesu
37
Trzy źródła consumer insight
43
Wiedza na temat klienta
45
Wiedza na temat konkurencji
46
Wiedza na temat firmy
46
W jaki sposób oceniać insight?
47
Przekonuj, korzystając z przekonań…
49
Przekonania mogą być wstydliwe…
60
Portret klienta. Poznaj jego potrzeby, by sprzedać więcej i drożej
6
Część 2. Oglądanie portretu z bliska
63
Duszone kawałki płastugi w sosie beszamelowym,
czyli ukryte potrzeby właściciela kota
65
Wycieczka szyta na miarę
69
Luksus i prywatność na wakacjach
75
Swojskie, bo polskie
79
Nobilitacja poprzez wygląd
85
Białe zęby i horror „pomarańczowej skórki”
91
Czy „uboga” moda ma szanse przyjąć się w Polsce?
99
Kontrowersja — najprostsza strategia, by zaistnieć
105
Czy warto być „zielonym”?
111
Odnaleźć drugą połówkę
119
Tytułem podsumowania
127
Wykorzystane źródła
131
Duszone kawałki
płastugi w sosie
beszamelowym,
czyli ukryte
potrzeby
właściciela kota
Inaczej natomiast przedstawia si sprawa ze zwierztami domowy-
mi, które na ogó nie su do celów gospodarczych (…) S one zwykle
przedmiotami konsumpcji na pokaz, dlatego uznawane s za wytworne
z natury i mona uwaa je za pikne 1 .
J
ako wieloletni waciciele kotów cakiem niedawno — z lekkim
niedowierzaniem i zaskoczeniem zarazem — odkrylimy
ewolucj kociego menu dostpnego w rodzimych sklepach. Poczt-
kowo sdzilimy, e to nasz mody wybredny kot podstpnie wpro-
1 V. Thorstein, Teoria klasy próniaczej , Muza SA, Warszawa 2008, s. 119.
Portret klienta. Poznaj jego potrzeby, by sprzedać więcej i drożej
66
wadza nas na trop coraz to wymylniejszych da, równoczenie
coraz wicej wycigajc z naszego portfela.
Gotowym daniom dla kotów postanowilimy przyjrze si
bliej i doszlimy do wniosku, e ta kategoria produktowa jest
rozwijana i udoskonalana zarówno wraz ze wzrostem zamonoci
konsumentów, jak i... poszerzaniem ich upodoba kulinarnych.
By to wniosek budujcy — to jednak nie kotom radykalnie zmie-
ni si gust, to producenci dokadnie zbadali potrzeby kocich wa-
cicieli.
Karma dla zwierzt: „transmisja aspiracyjnoci”
Moda
Zwierz
Waciciel
Jeszcze dziesi lat temu nasza dosy wybredna kotka perska moga
raczy si co najwyej woowin lub kawakami kurczaka w gala-
retce. Dzi producenci karmy dla zwierzt dbaj o to, by np. wraz
z rosnc mod na kuchni prowansalsk czy sushi bary kotu take
naleao si bardziej adekwatne danie. Moe to by zatem choby
jednostronnie opiekany oso w sosie ze szpinakiem, paski i kawaki
woowiny lub kurczaka, opiekana kaczka w sosie pomidorowo-
szpinakowym, misne kawaki gotowane na parze i podawane
w sosie, marynowane fileciki zatopione w ciemnym, wybornym sosie
czy te mus z kawakami tuczyka. S to nazwy jednej z wielu do-
stpnych na rynku — „diamentowej” — kolekcji gotowych kocich da.
1110026821.005.png 1110026821.006.png 1110026821.001.png 1110026821.002.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin