Pierogi lubelskie
Składniki:
1,5 szklanki mąki
żółtko
łyżka oleju
1,5 szklanki kaszy gryczanej ugotowanej na sypko
duża cebula
25 dag białego sera
10 dag wędzonej słoniny
pół szklanki śmietany 22-proc.
mielona słodka papryka
sól
pieprz
Zacznij od wyrobienia z mąki, żółtka, oleju, szczypty soli i ciepłej wody elastycznego ciasta. Następnie nakryj je tak, by nie obeschło.
Cebulę obierz, posiekaj ją i przesmaż na pokrojonej w kostkę słoninie. Kaszę, ser i cebulę ze słoniną zmiel w maszynce. Dopraw solą i pieprzem.
Rozwałkuj dość cienko ciasto i kieliszkiem lub małą szklaneczką wykrawaj krążki. Nakładaj na nie po łyżce nadzienia i zlepiaj brzegi, formując pierogi.
Wrzuć je do osolonego wrzątku i gotuj 5-8 minut od wypłynięcia. Po odcedzeniu polej pierożki śmietaną, doprawioną solą i papryką.
krystynka161