dieta proteinowa.doc

(31 KB) Pobierz

WYPRÓBOWANE PRZEPISY

 

Zamiennik chleba

SKŁADNIKI: 4 jajka, 1 serek homogenizowany naturalny, 1 czubata łyżka otrębów owsianych (Piotr i Paweł w Naszym Lesznie), sól do smaku (sól o obniżonej zawartości sodu – Piotr i Paweł), przyprawy ziołowe wg uznania (ja używam majeranek, pieprz, odrobinę czosnku granulowanego).

Oddzielić żółtka od białka. Żółtka zmiksować z serkiem homogenizowanym. Do zmiksowanej masy dodać delikatnie zmielone otręby (muszą mieć konsystencję jakby kaszki). Dalej miksować, na końcu dodać sól i zioła i wszystko dokładnie wymieszać. Ubić pianę z białek i połączyć ją delikatnie z ciastem. Powstałą masę włożyć do foremek (ja wkładałam do małych foremek z silikonu, ale można wlać ją też do większej formy wyłożonej papierem do pieczenia). Piec w temp. Ok. 120 stopni przez 45 min. (w większej formie musi być dłużej – 1 godz). Po wyłączeniu piekarnika zostawić jeszcze na 15 min. w piekarniku.

Zimne przekroić lub pokroić, osmarować cieniutko serkiem homogenizowanym, obłożyć wędliną i SMACZNEGO!!!

 

Deser

SKŁADNIKI: ½ l mleka, 2 łyżki fruktozy (do kupienia w sklepach zielarskich), 1 torebka żelatyny (taka na ½ l płynu), 3 jajka, parę kropli olejku waniliowego lub śmietanowego.

Mleko zagotować, rozpuścić w nim żelatynę, Żółtka utrzeć do białości z fruktozą i olejkiem, białka ubić na sztywną pianę i połączyć z żółtkami – dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Masę połączyć z gorącym mlekiem. Rozlać do miseczek i wstawić w chłodne miejsce aż do stężenia. (Część fruktozy można zastąpić słodzikiem w płynie (zamówiłam w Internecie).

 

Sernik

SKŁADNIKI:               1 kg sera (TWARÓG WIEJSKI lekki 0%),

                            8 jaj (ja dałam 9 szt)

                            1,5 szkl. fruktozy (ja daję ¾ szkl. fruktozy i 50 kropli słodziku)

                            ½ łyżeczki olejku waniliowego

                            4 łyżki otrębów owsianych (zmielonych jak kaszka manna)

                            ½ łyżeczka proszku do pieczenia

                            2 serki homogenizowane

                            Szczypta soli

Twaróg wiejski przekręcić przez maszynkę. Serki homogenizowane + fruktozę + olejek waniliowy ucierać. Dodawać stopniowo żółtka – ucierać. Do masy dodawać stopniowo twaróg stale ucierając. Dodać otręby zmieszane z proszkiem do pieczenia – ucierać. Ubić białka na sztywną pianę (do białka dodać sól) – połączyć delikatnie z masą serową. Piec w temp. ok. 180 st. przez 1 godz. Nie wyjmować zaraz z piekarnika – odczekać parę minut.

W III etapie razem z białkami można dodać wiśnie delikatnie obtoczone w zmielonych otrębach (dobre są takie z nalewki, ale zwykłe drążone też są dobre)

 

Gołąbki

SKŁADNIKI: kapusta włoska, pierś drobiowa, pierś indycza, wołowina, 1 serek homogenizowany, otręby pszenne – 1 czubata łyżka, sól o obniżonej zawartości sodu, pieprz, majeranek, czosnek, 1 puszka pomidorów bez skórki, cebula, koperek zielony, por, kostki do smaku drobiowe mniej tłuszczu, mniej soli” firmy WINIARY , pieprz

Sparzyć liście kapusty.

Cebulę, czosnek i por pokroić, zalać ½ szkl. wody dodać 2 kostki do smaku i dusić od przykryciem przez 10 min. Dodać pomidory z puszki razem z zalewą i dalej dusić przez 10 min – zmiksować, dodać wody, doprawić do smaku. Mięso zmielić, połączyć z posiekaną cebulą, majerankiem, otrębami, serkiem homogenizowanym i 3 łyżkami sosu pomidorowego – doprawić do smaku (powinno być dosyć ostre). Wyrobić masę. Napełnić liście masą. Do garnka, w którym gotowane będą gołąbki wlać parę łyżek sosu pomidorowego, układać ciasno gołąbki, zalać sosem o gotować aż zmiękną.

 

Ciasto z masą jogurtową

SKŁADNIKI:  6 jajek, 1 serek homogenizowany, ananas lub wiśnie drylowane (mogą być w spirytusie – ciasto jest wtedy bardziej wyraźne), 1 1/2 łyżki fruktozy, olejek śmietankowy lub waniliowy,                 1 opakowanie kremu jogurtowego firmy Delecta.

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z fruktozą do białości, dodać serek homogenizowany i olejek – ucierać. Masę połączyć z ubitym białkiem. Ciasto wylać do foremki o wymiarach ok. 25 x 18 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. ok. 120 stopni przez 1 godz. Po wyłączeniu piekarnika ciasto pozostawić jeszcze przez parę minut w nagrzanym piekarniku. Po wystudzeniu ciasto przekroić na pół i przełożyć masą jogurtową ( warstwa kremu, owoce, warstwa kremu i wstawić do schłodzenia na 3 godz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin