Składniki:
· ryż długo ziarnisty 200
· cebula 2 szt
· pepperoni konserwowe 8-10 szt
· kukurydza 420 ml
· oliwki czarne 100 g
· masło 10 dag
· mąka kukurydziana 150 g
· proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
· mleko 250 ml
· jaja 2 szt
· olej 4 łyżki
· ser żółty gouda starty - 250 g
· sól
Przepis:Ryż gotować pod przykryciem w 1/2 1itra osolonej wody ok. 15 minut. Odcedzić, przelać zimną wodą i osączyć. Piekarnik rozgrzać do 200°C.Cebulę oczyścić i pokroić w drobną kostkę. Pepperoni, kukurydzę i oliwki osączyć z zalewy. Paprykę i oliwki pokroić w krążki. Do miski wsypać mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodać mleko, jaja, olej i starannie wyrobić gładkie ciasto. Ryż, cebulę, pepperoni, kukurydzę, oliwki, masło i starty ser delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i oprószonej mąką tortownicy. Na cieście rozłożyć ryż z warzywami i wyrównać powierzchnię. Tort umieścić w połowie wysokości piekarnika i piec ok. 45 minut.
mysterious