Tort ryżowy.doc

(423 KB) Pobierz
Tort ryżowy

Tort ryżowy

Składniki:

·         ryż długo ziarnisty 200

·         cebula 2 szt

·         pepperoni konserwowe 8-10 szt

·         kukurydza 420 ml

·         oliwki czarne 100 g

·         masło 10 dag

·         mąka kukurydziana 150 g

·         proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

·         mleko 250 ml

·         jaja 2 szt

·         olej 4 łyżki

·         ser żółty gouda starty - 250 g

·         sól

 

              

 

 

 

Przepis:

Ryż gotować pod przykryciem w 1/2 1itra osolonej wody ok. 15 minut. Odcedzić, przelać zimną wodą i osączyć. Piekarnik rozgrzać do 200°C.
Cebulę oczyścić i pokroić w drobną kostkę. Pepperoni, kukurydzę i oliwki osączyć z zalewy. Paprykę i oliwki pokroić w krążki.

Do miski wsypać mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodać mleko, jaja, olej i starannie wyrobić gładkie ciasto. Ryż, cebulę, pepperoni, kukurydzę, oliwki, masło i starty ser delikatnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do natłuszczonej i oprószonej mąką tortownicy. Na cieście rozłożyć ryż z warzywami i wyrównać powierzchnię. Tort umieścić w połowie wysokości piekarnika i piec ok. 45 minut.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin