Szpinakowa rolada.rtf

(6 KB) Pobierz
Szpinakowa rolada

Szpinakowa rolada

 

Składniki na 4 porcje:

ciasto:

30 dag mrożonego szpinaku

3 jaja

3 łki mąki krupczatki

2 łki mleka

łka masła

l

nadzienie:

50 dag ugotowanych ziemniaków

20 dag białego sera

cebula, olej, sól, pieprz

 

Z białek ubij sztywną pianę. Do rozmrożonego i osączonego z wody szpinaku dodaj mą wymieszaną z mlekiem i solą oraz żółtkami. Masę delikatnie połącz z pianą. Na dużą formę wysmarowanąuszczem i obsypaną wylej szpinakowe ciasto i wstaw je do gorącego piekarnika na 20 minut.

 

Posiekaną w drobną kostkę cebulę podsmaż na oleju, dodaj do utłuczonych i wymieszanych z rozdrobnionym serem ziemniaków. Dopraw pieprzem i solą do smaku. Upieczony blat wyjmij z piekarnika, posmaruj nadzieniem i jeszcze ciepły ciasno zwiń, a potem podgrzej. Podawaj na ciepło.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin