Nalewka bananowa.doc

(25 KB) Pobierz

Nalewka bananowa

 

Składniki:
1 duży dojrzały banan
1/2 szklanka cukru
½ szklanki wody
1/2 laski wanilii
¾ litra wódki czystej

Sposób przyrządzenia:
Banana obrać, rozgnieść widelcem i przełożyć do słoja, zalać wódką, szczelnie zamknąć, odstawić na 8 dni. Cukier rozpuścić w wodzie, doprowadzić do wrzenia, gotować kilka minut zbierając tworzącą się pianę, schłodzić. Nalewkę przefiltrować, połączyć z rozpuszczonym cukrem, dodać przeciętą wzdłuż laskę wanilii, przelać do słoja i ponownie odstawić zamkniętą przez kilkanaście dni. Po tym czasie jeszcze raz przefiltrować i rozlać do butelek. Odstawić w ciemne miejsce aby nabrała smaku i aromatu.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin