medycyna_wspolczesna.pdf
(
421 KB
)
Pobierz
HISTORIA MEDYCYNY
Zakład Historii Nauk Medycznych, AM w Poznaniu
ROZWÓJ MEDYCYNY
WSPÓŁCZESNEJ
NARODZINY CHEMIOTERAPII
PRÓBY WALKI Z DROBNOUSTROJAMI CHOROBOTWÓRCZYMI
•
U schyłku XIX w.
wprowadzenie do lecznictwa związków chemicznych
otrzymanych na drodze syntezy
– zapoczątkowanie nowego typu terapii
chemicznej (ale nie była to jeszcze chemioterapia)
•
Pierwsze leki syntetyczne likwidowały ból, obniżały temperaturę i leczyły
reumatyzm,
jednakże brak skuteczności w chorobach zakaźnych wywołanych
drobnoustrojami
•
Znano bakteriobójcze środki chemiczne (fenol, sublimat, formalina), ale dawały się
stosować tylko zewnętrznie (dawki potrzebne do zabicia bakterii zabójcze dla
człowieka w stosowaniu wewnętrznym)
•
Emil Adolf von Behring
(późniejszy odkrywca toksyny-antytoksyny błoniczej,
1912) – nieudane próby zwalczania błonicy za pomocą podawanych do wewnątrz
bakteriobójczych środków chemicznych – stwierdził, że walka z bakteriami
wewnątrz organizmu utopijnym marzeniem
PAUL EHRLICH I STWORZENIE SALWARSANU
•
Twórca nowego kierunku w terapii opartej na wykrytym przez niego tropizmie
barwników do organizmów żywych
•
W dalszej fazie badań bazujących na tym odkryciu
otrzymał preparat chemiczny
z właściwością krętkobójczą i leczniczą w kile
•
31 sierpnia 1909
– E. przeprowadził 606 próbę na królikach chorych na kiłę,
wstrzykując im badany „preparat 606” =
salwarsan
(dosł.: „zbawczy arsen”),
nazajutrz zarazki kiły znikły, po miesiącu wyzdrowienie – uwolnienie ludzkości od
straszliwej choroby zw. „biczem bożym”
•
Próba leku na ludziach – nie był łatwy w użyciu (nierozpuszczalny w wodzie,
wrażliwy na tlen, przykre objawy uboczne, choć niegroźne dla życia)
•
Kolejne próby – opracowanie pochodnej salwarsanu z numerem 914 =
Neosalwarsan
(rozpuszczalny w wodzie, o wiele mniej szkodliwe działania
uboczne)
•
Odkrycie Ehrlicha – bodziec do dalszych badań w zakresie skutecznego leczenia
przyczynowego, do prób realizowania marzeń „epoki bakteriologicznej” =
znalezienia metody „wielkiego leczenia wyjaławiającego” (okazała się złudzeniem)
•
1908 Nagroda Nobla dla Ehrlicha za badania w dziedzinie chemioterapii
ODKRYCIE ENZYMÓW
• Lata 80 XVIII w. – odkrycie i wstępne opisanie enzymów przez
L. Spallanzaniego
• Lata 30 XIX w. – istotny przełom dla tego kierunku badań
• Liczne odkrycia i spostrzeżenia –wielki wzrost zainteresowania się enzymami jako
czynnikami, których poznanie = wytłumaczenie (choć częściowe) wielu procesów
życiowych
• Rozpoczęcie izolacji tych związków, badanie ich budowy, właściwości i
mechanizmów działania
• Nauka o enzymach stała się jednym z najpoważniejszych działów biochemii
www.lek2002.prv.pl
1
Zakład Historii Nauk Medycznych, AM w Poznaniu
ODKRYCIE HORMONÓW
•
Lata 40 XIX w. podjęcie ukierunkowanych badań (
Graves i Basedow
)
•
1901
– uzyskanie pierwszego hormonu w stanie krystalicznym i w postaci
chemicznie czystej przez Japończyka
J. Takamine
; uzyskanej substancji nadano
nazwę
adrenalina
(łac.
ad
przy i
renalis
– nerkowy)
•
1905
– wprowadzenie nazwy
hormony
(gr. hormao - poruszam)
dlagruczołów wydzielania wewnętrznego przez angielskiego fizjologa E. Starlinga
•
1904
– dokonanie syntezy chemicznej adrenaliny przez aptekarza F. Stolza
•
W szybkim tempie kolejne odkrycia czystych hormonów, chemiczne syntezy
naturalnych, a nawet sztucznie wytworzonych ciał nie spotykanych w organizmie,
ale działających jak hormony naturalne
•
Banting, Best
i
Mac Leod
wyizolowali w stanie krystalicznym czynnik
przeciwcukrzycowy -
insulinę
ODKRYWANIE WITAMIN
•
Późne odkrycie witamin, ale awitaminozy znane do dawna: gnilec (szkorbut),
krzywica (rachityzm, angielska choroba), ślepota zmierzchowa (tzw. kurza) i
choroba
beri-beri
(zdarzająca się w pd-wsch. Azji)
•
Odkrywanie witamin – długi proces zapoczątkowany w latach 80 XIX w. –
poważniejsze badania nad odżywianiem się i wartością energetyczna pokarmów –
pogląd, że dla prawidłowego wzrostu i utrzymania prawidłowego biegu procesów
życiowych doprowadzenie do organizmu odpowiedniej ilości białka,
węglowodanów, tłuszczów, składników mineralnych i wody (ilość zależna od
warunków życiowych danego organizmu)
•
Podważenie tego poglądu w pracowni fizjologicznej uniwersytetu w Dorpacie,
kierowanej przez Gustawa Bungego – jego asystent, Nikołaj I. Łunin – badania na
myszach – wniosek: w mleku (obok kazeiny, tłuszczów, cukru i soli) muszą
występować również inne związki, które są niewątpliwie niezbędnymi składnikami
pokarmowymi
•
Holenderski lekarz
Ch. Eijkman
opisał (1897) chorobę, zw. na Dalekim
Wschodzie
beri-beri
(
polyneuritis
) występującą wśród ludności, której podstawowy
pożywieniem łuskany ryż; chorobę leczyło podawanie otrąb ryżowych lub ich
wyciągu wodnego; wniosek: otręby ryżowe muszą zawierać jakiś czynnik
niezbędny dla zdrowia
•
F.G. Hopkins
w Cambridge (w latach 1908-1910) powtórzył doświadczenie
Łunina
– potwierdził jego wyniki; stwierdził, że: prawidłowe odżywianie =
dostarczanie organizmowi
”dodatkowych czynników pokarmowych”,
które nie
odgrywają roli jako źródło energii lub materiał budulcowy, ale są nieodzowne w
diecie dla prawidłowego wzrostu i funkcjonowania organizmu
•
Otto Stepp
w Niemczech badania nad pożywieniem – analogiczne wnioski;
wyciągnięto z zapomnienia prace Eijkmana
www.lek2002.prv.pl
2
ZNACZENIE ODKRYĆ HORMONÓW
• Wynalezienie skutecznej broni w walce z wieloma chorobami wewnętrznymi
• Wielki rozwój chemii hormonów – wpływ na poznanie fizjologii i patologii gruczołów
wydzielania wewnętrznego, ich wpływu na różnorodne czynności tkanek i
narządów oraz roli w regulacji nerwowo – humoralnej tych czynności
• Różne jednostki chorobowe wywołane niewłaściwym funkcjonowaniem gruczołów
wydzielania wewnętrznego otrzymały nazwę od ich odkrywców (np. Choroba
Graves – Basedova, zespół chorobowy Cushinga, choroba Addisona)
Zakład Historii Nauk Medycznych, AM w Poznaniu
•
Kazimierz Funk
, polski biochemik – wyodrębnił (1911) w stanie czystym
substancję, która przeciwdziała
beri-beri
; okazała się niezbędna dla życia i dlatego
F. nazwał ją (1912)
witaminą
(vita –życie + amina – związek organiczny,
zawierający grupę aminową, pochodną amoniaku)
•
MacCollum
– zajął się szczególnie rolą tłuszczów w odżywianiu, badania na
szczurach; stwierdził, że w mleku, maśle lub tranie jakaś witamina o charakterze
wzrostowym; dla odróżnienia związków od siebie
MacCollum
i jego
współpracownicy wykorzystali kolejne litery alfabetu – 1 1916 zaproponowali dla
czynnika pokarmowego rozpuszczalnego w tłuszczach nazwę
„witaminy A”,
natomiast dla substancji rozpuszczalnej w wodzie i usuwającej objawy beri-beri
nazwę
„witaminy B”
•
Przez długi czas spór o nazewnictwo, nazywano te związki „dodatkowymi
czynnikami pokarmowymi”; w końcu jednak pozostała nazwa zaproponowana
przez
Funka
: witaminy
•
Christian Froelich
i
Axel Cholst
, norwescy badacze, prowadząc badania nad
szkorbutem wykazali, że choroba ta wynikiem niedoboru – znalezienie czynnika
przeciwszkorbutowego =wynalezienie
witaminy C
•
1928
– wyodrębnienie z witaminy B –
witaminę B
1
, nazwanej też
aneuryną
, a
później
tiaminą
•
1933
– uzyskanie witaminy
B
B
2
(
ryboflawiny
) skutecznej w niektórych chorobach
skóry
•
1948
– odkrycie witaminy
B
B
6
(
pirydoksyny
), wywierającej zasadniczy wpływ na
białkową przemianę materii
•
1948
– uzyskanie witaminy
B
12
zwanej również
kobalaminą
, której niedobór
odgrywa dużą rolę w powstawaniu niedokrwistości złośliwej
•
1937
– wykrycie
witaminy PP
= amid kwasu nikotynowego (także z zespołu
witamin B), której brak powoduje pelagrę
•
1933
– wyizolowanie i poznanie budowy
witaminy A
przez szwajcarskiego
chemika, Pawła Karrera
•
Wykrycie
witaminy D
przez MacColluma przez unieczynnienie witaminy A
zawartej w tranie = leczenie krzywicy (tran leczył natomiast choroby oczu)
•
Wyjaśnienie (
1924
) tajemniczej kwestii dot. roli promieni słonecznych lub
sztucznych w zapobieganiu krzywicy – Alfred
Fabian Hess
, pediatra amerykański
i
Harry Stenbock,
biochemik
•
Badania
Adolfa Windausa
– pod wpływem promieni słonecznych z ergosterolu
powstaje witamina D, ale okazało się, że nie wszystkie produkty tak powstające
mają właściwości biologiczne witaminy przeciwkrzywiczej – próby oddzielenia
właściwej witaminy - wyizolowanie krystalicznej substancji, którą uważano za
właściwą
wit. D
(
kalcyfero
l) – też okazała się mieszanką – mieszaninę nazwano
wit. D
1
, czystą witaminę nazwano
witaminą D
2
i dla niej przeznaczono nazwę
kalcyferol
•
Wykazanie wyraźnych różnic w działaniu biologicznym kalcyferolu i witaminy D
zawartej w tranie – przypuszczenie, że prowitamina D zawarta w tkankach
zwierzęcych nie jest ergosterolem, ale jego homologiem wywodzącym się z
cholesterolu – potwierdzenie
Windaus
i współpracownicy (1935-37) naświetlając
ten związek promieniami nadfioletowymi otrzymali syntetyczną
witaminę D
3
, która
różniła się od kalcyferolu budową bocznego łańcucha, wykazywała identyczne
właściwości biologiczne z witaminą D zawartą w tranie, cechując się m.in. większą
aktywnością w przypadku krzywicy
www.lek2002.prv.pl
3
Zakład Historii Nauk Medycznych, AM w Poznaniu
•
1937
–
H. McLean Evans
wyodrębnił
witaminę E
zwaną też
tokoferolem
,
zapobiegającą bezpłodności
•
1937
–
Paul György
dokładnie opisał
witaminę H
(niem. Haut – skóra),
niezbędną do utrzymania prawidłowego stanu skóry;
•
1935
–
Fritz Kögl
wyodrębnił z jaj żółtek pewną substancję, która pobudzała
wzrost drożdży – nazwał ją
biotyną
; okazało się, że wit. H i biotyna to jedna i ta
sama substancja; okazała się niezbędnym czynnikiem zapewniającym prawidłową
przemianę materii
•
1929
–
Henrik Dam
zauważył, że u kurcząt żywionych pokarmem pozbawionym
tłuszczów i steroli występuje skaza krwotoczna, zauważył też, że nadmiar witamin
A, B i C w diecie oraz drożdży i tranu nie dają pomyślnych wyników, natomiast
trochę tłuszczu z wątroby świni zapobiegało krwotokom – odkrycie witaminy K; w
1939 wyodrębnienie z lucerny niemal czystej
witaminy K
w postaci żółtego oleju
ODKRYCIE SULFONAMIDÓW
GERHARD DOMAGK (1895 – 1964)
• Nawiązał do koncepcji Ehrlicha w poszukiwaniu pośród różnych barwników
substancji unieczynniających bakterie chorobotwórcze, zwłaszcza gronkowce i
paciorkowce
• Wraz ze współpracownikami interesował się m.in. barwnikiem syntetycznym
chryzoidyną
– działał zabójczo na bakterie in vitro, jednak bez efektu in vivo – w
komórkach zwierzęcych
• Pomysł wzmocnienia działania bakteriobójczego poprzez wprowadzenie do
cząsteczki
chryzoidyny
grupy
sulfonamidowej
skuteczność w zwalczeniu
paciorkowców u myszy, pomyślne wyzdrowienie córki Domagka oraz uratowanie
życia syna prezydenta Stanów Zjednoczonych Franklina Roosevelta
• Nagroda Nobla w 1939 r.
•
Kolejne próby otrzymania następnych pochodnych
sulfanilamidu
przez innych
uczonych
•
1938
– preparat wyprodukowany przez firmę „May and Baker” –
Sulfapirydyna
lub
Dagenan
(już niemal doskonały lek na zapalenie płuc, a zwłaszcza na
rzeżączkę, 13 x silniejszy od prontosilu)
•
1939
– szwajcarska firma „Ciba” wyprodukowała
sulfatiazol
, 50-krotnie silniejszy
od prontosilu
•
1940
–
sulfaguanidyna
– dobry lek na zakażenie przewodu pokarmowego
•
Wiele skutków ubocznych tych leków (wymioty, biegunki, bóle głowy i gardła,
dreszcze, gorączka) – przyczyny wewnątrz organizmu – starano się poznać
mechanizm bakteriostatycznego działania sulfonamidów – dokonał tego
D.D.
Woods
(teoria o rywalizującym działaniu związków o podobnej budowie
ODKRYCIE ANTYBIOTYKÓW
PENICYLINA
•
Ostatnie lata XIX w. początki badań nad antybiotykami (
Rudolf Emmerich
)
•
Schyłek lat 20 XX w. - odkrycie (przypadkowe)
penicyliny
przez
Aleksandra
Fleminga
(1881-1955); bezskuteczne próby otrzymania bardziej stężonych
wyciągów
•
1940 r
. – otrzymanie
benzylopenicyliny
w postaci oczyszczonej przez zespół
badaczy, z
Howardem Floreyem i Ernstem Borisem Chainem
na czele;
jednoczesne przeprowadzenie pierwszych badań klinicznych leku z ustaleniem
www.lek2002.prv.pl
4
Zakład Historii Nauk Medycznych, AM w Poznaniu
miary, wg której obliczono jego wartość leczniczą („jednostka oksfordzka” =
najmniejsza ilość penicyliny, jak hamuje wzrost standardowego szczepu
gronkowca zawartego w 50 ml hodowli)
•
Wyjaśnienie budowy chemicznej penicyliny po wykryciu obecności w jej
cząsteczce siarki oraz stwierdzeniu, że otrzymany produkt to mieszanina kilku
penicylin (z
Penicillium notatum
otrzymano aż 4 penicyliny, oznaczono je literami
F,G, X, K)
•
Uratowanie życia milionom ludzi (zapalenie płuc, płonica, gorączka połogowa,
rzeżączka) – bardzo szybkie leczenie
•
Fleming, Florey i Chain otrzymali Nagrodę Nobla za prace nad penicyliną
KOLEJNE SUKCESY
•
1944 –
Selman Abraham Waksman
(1888-1973) wyizolował ze szczepu
promieniowców (Streptomyces griseus) substancję, którą nazwał
streptomycyną
;
szerokie zastosowanie tego antybiotyku – atakuje bakterie Gram-dodatnie i Gram-
ujemne, zdolność niszczenia kwasoodpornego prątka wywołującego gruźlicę;
Nagroda Nobla (1952)
•
1947 – otrzymano
chloromycetynę
(późniejszy
chloramfenikol
lub
detromycyna
)
•
1948 –
Benjamin Minge Duggar
wyizolował z płynu po hodowli
Streptomyces
aureofaciens
–
aureomycynę
, antybiotyk z grupy późniejszych tetracyklin
•
1963 – odkrycie
gentamycyny
w podłożu
Micromonospora purpurea
i
echinospora
przez
Weinsteina
i współpracowników
•
Poza dużą skutecznością antybiotyków również działania uboczne – drobnoustroje
umiały przystosować się do zmienionych pod wpływem antybiotyków warunków
biologicznych i nabrać przeciw nim odporności
ROZWÓJ WIEDZY O KRWI
GRUPY KRWI I TRANSFUZJOLOGIA
•
Prowadzenie przetaczania krwi na zasadzie prób i błędów – dla niektórych
oznaczało uratowanie życia, dla większości przetoczenie krwi = tragiczny koniec
wśród gwałtownych objawów wstrząsu
•
Podstawy nowoczesnej transfuzjologii – przełomowe odkrycie: wykrycie (1901)
przez
Karla Landsteinera
(1868-1943) trzech grup krwi, które określił
A, B
i
0
•
1902 –
Alfred Decastello
(1872-1960) wykrył czwartą grupę krwi
AB
•
Nadal jednak problemy z przetaczaniem, dopiero odkrycie tzw.
czynnika Rh
zmienia sytuację, dokonali tego
K. Landsteiner
i
Alexander Salomon Wiener
(1907-1976)
•
Wcześniej badania grup krwi prowadzili również
Emil von Dungern
i polski
naukowiec
Ludwik Hirszfeld
(1884-1954) – niezależnie od Landsteinera wykryli
grupy krwi u psów i wykazali, że grupy krwi są dziedziczone zgodnie z prawem
Mendla
Ludwik Hirszfeld
•
L. Hirszfeld w czasie I wojny światowej badał grupy krwi żołnierzy różnych
narodowości i z różnych krajów, stwierdził, że stosunek procentowy
poszczególnych grup krwi jest różny i dość charakterystyczny dla niektórych
narodowości = podstawa do badań grup krwi w zależności od cech
antropologicznych
www.lek2002.prv.pl
5
Plik z chomika:
coiioc
Inne pliki z tego folderu:
medycyna_wspolczesna.pdf
(421 KB)
medycyna_ludow_pierwotnych_do_sredniowiecza.pdf
(331 KB)
medycyna_19_wieku_nowozytna.pdf
(215 KB)
medycyna_15-18_wieku.pdf
(337 KB)
Łagry-skrót.rar
(301 KB)
Inne foldery tego chomika:
Biochemia
Filozofia
Fizjologia
Histologia
Socjologia
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin