MAZUREK MARYNI.docx

(12 KB) Pobierz

MAZUREK „LANY PONIEDZIAŁEK”

ZNANY JAKO MAZUREK MARYNI

ALBO MAZURKAS A’LA OBERKAS

 

SKŁADNIKI:

·        20 dkg masła

·        10 dkg cukru pudru

·        25 dkg mąki krupczatki

·        3 żółtka (znane jako czyżółtka)

·        dżem, powidła bądź marmolada kwaskowata

·        0,5 kg bakalii (śliwki suszone, morele, figi, rodzynki, orzechy, migdały, żurawina, skórki cytrynowa i pomarańczowa.)

Polewa:

·        1 całe jajko

·        1 żółtko

·        1 cukier waniliowy

·        10 dkg masła płynnego

·        3 łyżki bułki tartej

Zagnieść kruche ciasto. Dobrze schłodzić (najlepiej 1-2 godz.). Rozwałkować na stolnicy na wymiar blachy. Przenieść. Podpiec 15-20 min.

0,5 kg bakalii posiekać lub pokroić. Podpieczone ciasto posmarować powidłami, na to wyłożyć bakalie, następnie polać polewą i piec około 30 minut.

 

Najlepiej od razu zrobić dwie porcje ciasta kruchego i bakalii, albo od razu upiec dwa mazurki. Schodzi w mgnieniu oka bez względu na liczbę gości oraz gusty i upodobania kulinarne.

Uwaga: nie kombinować z polewą! Ta jest najlepsza!

Zgłoś jeśli naruszono regulamin