MAZUREK „LANY PONIEDZIAŁEK”
ZNANY JAKO MAZUREK MARYNI
ALBO MAZURKAS A’LA OBERKAS
SKŁADNIKI:
· 20 dkg masła
· 10 dkg cukru pudru
· 25 dkg mąki krupczatki
· 3 żółtka (znane jako czyżółtka)
· dżem, powidła bądź marmolada kwaskowata
· 0,5 kg bakalii (śliwki suszone, morele, figi, rodzynki, orzechy, migdały, żurawina, skórki cytrynowa i pomarańczowa.)
Polewa:
· 1 całe jajko
· 1 żółtko
· 1 cukier waniliowy
· 10 dkg masła płynnego
· 3 łyżki bułki tartej
Zagnieść kruche ciasto. Dobrze schłodzić (najlepiej 1-2 godz.). Rozwałkować na stolnicy na wymiar blachy. Przenieść. Podpiec 15-20 min.
0,5 kg bakalii posiekać lub pokroić. Podpieczone ciasto posmarować powidłami, na to wyłożyć bakalie, następnie polać polewą i piec około 30 minut.
Najlepiej od razu zrobić dwie porcje ciasta kruchego i bakalii, albo od razu upiec dwa mazurki. Schodzi w mgnieniu oka bez względu na liczbę gości oraz gusty i upodobania kulinarne.
Uwaga: nie kombinować z polewą! Ta jest najlepsza!
ladylucy