KOTLECIKI Z KAPUSTĄ KISZONĄ
Autor: Agnieszka Wielobób dnia 22/02/2012
Miały być smażone warzywa, potem zapiekanka, ale wyszły kotleciki:) Ponieważ gdzieś umknęły mi krokieciki z kaszą gryczaną i kapustą kiszoną, postanowiłam do owych kotlecików dodać taką kapustkę (dodam, że jest domowo robioną kapustką od Małgosi i Marcina), aby wzbogacić ich walory smakowe i zwiększyć właściwości rozgrzewające i nawilżające.
Składniki:
· 1/2 średniej cebuli,
· 1 pietruszka,
· 1 większa marchewka,
· 1.5-2 cm kawałek imbiru,
· kawałek selera – starte na grubym oczku
· kapusta kiszona (ok. 1.5 – 2 szklanek) – zmielona w malakserze na drobno, ale bez przesady:)
· 1.5 łyżki kminu rzymskiego – podprażony na suchej patelni i zmielony
· ok 15-20 ziarenek kozieradki – podprażone i zmielone
· 1 jajko
· mąka pszenna z pełnego przemiału, typ 2000
·
Porcje: około 20 kotlecików
Przygotowanie:
Wszystkie składniki połączyć i smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Formować niewielkie, płaskie placuszki.
właściwości: rozgrzewające, nawilżające
ladylucy