KOTLECIKI Z KAPUSTĄ KISZONĄ.docx

(69 KB) Pobierz

KOTLECIKI Z KAPUSTĄ KISZONĄ

Autor: Agnieszka Wielobób dnia 22/02/2012

 

 

 

Miały być smażone warzywa, potem zapiekanka, ale wyszły kotleciki:) Ponieważ gdzieś umknęły mi krokieciki z kaszą gryczaną i kapustą kiszoną, postanowiłam do owych kotlecików dodać taką kapustkę (dodam, że jest domowo robioną kapustką od Małgosi i Marcina), aby wzbogacić ich walory smakowe i zwiększyć właściwości rozgrzewające i nawilżające.

 

Składniki:

·         1/2 średniej cebuli,

·         1 pietruszka,

·         1 większa marchewka,

·         1.5-2 cm kawałek imbiru,

·         kawałek selera – starte na grubym oczku

·         kapusta kiszona (ok. 1.5 – 2 szklanek) – zmielona w malakserze na drobno, ale bez przesady:)

·         1.5 łyżki kminu rzymskiego – podprażony na suchej patelni i zmielony

·         ok 15-20 ziarenek kozieradki – podprażone i zmielone

·         1 jajko

·         mąka pszenna z pełnego przemiału, typ 2000

·          

Porcje: około 20 kotlecików

Przygotowanie:

Wszystkie składniki połączyć i smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Formować niewielkie, płaskie placuszki.

 

właściwości: rozgrzewające, nawilżające

Zgłoś jeśli naruszono regulamin